Fatih Bey segmentleri birbirinden ayıran tek fark boyutlar değil ancak.
Bir üst segmente geçtiğinizde;
- Uzun dingil mesafesi ve daha geniş track mesafesi ile daha dingin bir yaylanma konforu, yüksek süratte daha iyi iz takibi, virajlarda daha iyi hakimiyet...
- Daha fazla akustik konfor, daha iyi izolasyon
- Süspansiyon sistemi için yapılmış daha fazla yatırım, yani daha ılımlı, uysal süspansiyon davranış şekli, daha sessiz çalışma ve kasis, bozuk yol tepkilerinin daha iyi dengelenmesi... çünkü ağırlık her zaman kötü bir şey değildir. Ağırlığın iyi olduğu nadir olaylardan biri de, süspansiyon üzerinde ne kadar fazla counter balans, karşı yük varsa, o kadar hassas ayar yapabilirsiniz.
- Görünen görünmeyen yerlerde daha uzun ömürlü malzemeler, daha fazla kalite ve kalite hissi...
Gibi avantajlar da elde ediliyor. Tabi buna bir de teknik üstünlükler de eklenebilir markalara göre... Sizin dediğiniz gibi, iç hacim ve bagaj hacmi de tabi ki...
Aralarında model yılı/jenerasyon olarak çok fazla fark yoksa; konfor, kullanım, genişlik, emniyet vb. birçok sebepten dolayı, çok iyi durumda bir üst sınıfın 2013 modelini, bir alt sınıfın 2015 modeline tercih ederim.
Örneğin; 2015 Mazda 3 en ful versiyon ile 2013 Mazda 6 fiyatı aynı olsa, kesin 2013 Mazda 6 alırdım. Eğer tüketim, vergi, boyut gibi beni sınırlayan çok net sıkıntılar yoksa tabi...
Şu an kullandığım markadan da örnek vereyim. 2015 BMW 1 serisi (C segmenti-Mazda 3 HB rakibi) yerine rahatlıkla 2013 BMW 3 serisi tercih edebilirim.
Ama tersi de örnek vereyim; 2015 Mazda 3 yerine, 2011 Mazda 6 tercih eder miyim? Zorlanırım tercih etmekte, her ikisi de olabilir... (fiyat farkı ihmal edilerek bu cevap verilmiştir)
2015 Mazda 3 yerine 2007 Mazda 6 tercih eder miyim? Hayır! (fiyat farkından bağımsız bir cevaptır)
Sebebini benim bile anlamadığım şekilde bu kadar uzun yazmaya çalıştığım şey aslında şuydu; segment farkları sadece boyut değildir.
Türkiyede 1.5+Dizel+AT+AWD kombinasyonunda araç yoktu. Talep çok fazlaydı.
Mazda talebi gördü ve getirdi ama madem bütün bu özellikleri birarada istiyorsunuz, maliyeti de budur arkadaş dedi sanki! İsteyen alır, isteyen almaz.
Ayrıca Mazda mühendisleri diğer bütün Mazda araçları çok rahat ve geniş yaptıkları halde bu aracı neden bu kadar küçük yaptılar? Sanki bana teknik bir hesaplama hatası varmış gibi görünüyor.
Ne kadar küçük segment de olsa bir araca normal fizikte bir insanın rahatlıkla binebilmesi ve rahatça oturabilmesi gerekir. Aracın boyutları küçük olabilir, ama içi gerektiği kadar(sürücünün normal bir şekilde rahatça oturabilmesi için asgari bir mekan) geniş olmalıdır.