Sizin bahsettiğiniz araca yönelik olmasa da genel anlamda 626 alırken bakılabilecek en önemli kısımlardan biridir klimasının olup-olmamasıdır. Aracın full olduğunu söylemişsiniz ama ABS var mı yok mu söylememişsiniz? Ayrıca bu kasaların en full olanları sunroof'lu ve hava yastıklı olanlarıdır, bunlar da 96-97 yıllarında mevcuttur. Bahsi geçen araç da 94 model olduğuna göre bu iki unsur da yoktur haliyle. 92-95 araındaki full donanımlılarda ise klima ve ABS mutlaka vardır. Klima, ABS, sunroof, airbag gibi donanımlar aracın değerini değiştirecek unsurlardır.
Şimdi elimizdeki aracı masaya yatırırsak kendimce şöyle yorumlayabilirim:
İlk önce kendime soracağım soru "istenilen fiyata daha iyisini bulabilir miyim?" sorusudur. Çok rahatlıkla olmasa da 1-2 aylık bir arayışla bulabilirsiniz.
Araçta hasar kaydı var, şuan gözükmese de ileride gözükecek. Bu neyi etkiler? Ben şahsen hasar kaydına bakmam isterse 100.000 lira yazsın. Bakacağım şey kayıtta olsa da olmasa da değişen-edilen yerlerdir. Yani bu durumda hasar kaydını değil yapılan işlemleri değerlendiririm. Bu değerlendirmeyi de yaparken "aracın değişeni var almam" demem tabi ki... Sadece yine değiştirmeye neden olan kazanın derecesine bakarım, sonra da fiyatının bunu amorti edebileceğini düşünürüm.
Araçta klima yok, ne yapılabilir? Araçta klima yoksa da dediğiniz gibi tesisatı var. Çıkma parçalar bulunup biraz sabır ve iyi bir usta ile bu durumu çözebilirsiniz. Tabi bunun için de ortalama 1500-2000 lirayı da cebinize koymalısınız.
Aracın yan sanayi parçalar ile değiştirilmiş olma konusu bira garip. Tamponun, radyatörün, farların yan sanayisini duydum da kaputun yan sanayisini duymamıştım. Farlar hayati bir olay değildir. Yan sanayi olup olmaması çok önemli değil bence. Radyatör konusu tartışılabilir ama orijinal olsun diye de servise binlerce lira dökmem ben de açıkçası. Kaporta parçalarının da orijinal olmaması ileride satarken aracın orijinalliği konusunda şüphe uyandıracağından tercih edilmez. Gerçi orijinal de takılmış olsa da bir şekilde değiştiği zaten bilinecektir. Aracın parçaları değişip temiz bir şekilde toplansa da sonuçta motor ön kısımlarında mutlaka çekiçlenen, doğrultulan kısımlar da var değil mi? Bunlar her zaman karşınıza çıkacak durumlardır. Bu konuyu şöyle bağlayabilirim: Bu kasaları arayan biri genelde değişen konusuna takılabilir, söz konusu olan şey ne ile değiştiği değil, neden değiştiğidir?
Aracın performans açısından size iyi hissettiren kısımlarına gelirsek; bu araçlar zaten zevkli araçlardır. Bakımlı, düzgün, sorunsuz her 626 GE kasa size bu hazzı zaten yaşatacaktır. Şuanki araca ekstra bir performans arttırıcı takılmadıysa, bakımlı her 626 böyledir.
Sinyal kolu çıkma olarak bulunabilir. 150-200 lira civarında temin edilebilir. Aracı 16000'e aldığınızı düşünürsek en iyi ihtimalle klima ile birlikte 2000 lira daha masrafınız var demektir. Daha alt takım ve mekanik sorunlarını da bilmiyoruz şu halde.
Ben sizin şuanki durumunuza kendimi koyarak cevap verirsem özetle şunları söyleyebilirim: Alınabilir bir araç, (bahsettiğiniz üzere) içi çok bakımlı. Tanıdıktan satılan ve tanıdık bir araç. Sahibi 16000 lira istiyor. 2000 lira da masrafı var. Peki başka ilanlarda 18000'e daha iyileri bulunamaz mı? Hem kliması, hem de buna ek diğer donanımları olan? En azından değişeni olmayan? Çok rahat bulunabilir. Beklemek ve sabretmek gerek; tabi bunun yanında daha da çok araştırmak...