Geçen hafta sonu Cemşid'in yeni lastiklerini taktırdım. Yaklaşık 250 km'deki ilk izlenimlerimi paylaşmak istedim. Yağmur da yağdığı için ıslak zemindeki performansını da az buçuk test etmiş oldum.
Bir önceki lastiklerim Petlas Elegant PT311 195/65/14 E-C-71
Şimdi takılan lastikler Nokian iLine 185/65/14 C-C-67
Her ne kadar Finlandiya markası olsa da gelen lastikler Rusya üretimi. Yanak desenleri çok güzel değil ve yanaklarına dokunduğunuzda kauçuk gibi esnek. En ufak darbede yarılmaya müsait gibi göründü ilk başta o yüzden kaldırımlara çok yanaşmıyorum artık.
Taban kısmında 4 tane kanal bulunuyor ki sessizlik ve su tahliyesi için önemli bir unsur olsa gerek. Yine üzerinde ne kadar diş yüksekliğinin kaldığını gösteren rakamlar var. Su damlası işareti ile kaybolduğundaki kalan diş yüksekliğinin artık ıslak zeminde risk oluşturabilme ihtimaline dikkat çekmişler. Bu güzel bir şey bence:
İlk önce ıslak zemindeki performansından başlarsam açıkçası kayda değer, hissedilir bir fark göremedim. Yağışla birlikte lastik sesinin arttığını söyleyebilirim, daha önce dikkat etmemiştim belki bu normal olabilir.
Kuru zeminde yol sesi bariz bir şekilde azaldı ki istediğim en önemli şey buydu. Normalin üstünde var olan motor sesi daha da çok rahatsız etmeye başladı bundan dolayı, yalnız araç içindeki eski uğultu kesinlikle yok oldu. Hatta otobanda aracı boşa aldığımda sanki su üstünde akıp gidiyor hissi yaratıyor, bu konuda istediğimi yakaladım diyebilirim. İlerleyen günlere araç tabanı ve motor kısmına yapacağım yalıtım ile çok daha sessiz ve konforlu bir sürüş hedefliyorum.
Performans açısından sanki biraz daha araç esnek oldu olumsuz anlamda. Yumuşak amortisör/helezon takılmış gibi virajlarda biraz daha yatar oldu. O da lastiğin yumuşaklığından kaynaklı sanırım. Hafta sonu normalden daha hızlı bir sürüş yapmama rağmen güvenliği tehdit edecek bir durumla karşılaşmadım buna rağmen.
Direksiyon hassasiyeti bir nebze arttı ve eskiden daha çabuk devreye giren ABS şimdi daha geri planda kaldı. Yine asfalt yolda rampada kalkarken yaşadığım patinaj olayını da test ettim özellikle. Eski lastikler böyle durumlarda patinaj çekip aracın önünü bildiğin hoplatıyordu ve haliyle ön takımı ağlatıyordu. Tek denemelik bir test olsa da buradan olumlu sonuç aldım. Direksiyonun yumuşaklığına da etki eder gibi bir beklentim vardı lakin hissedilir bir yumuşama yaşatmadı maalesef. Bu konuda da ATF katkıları ile daha olumlu sonuçlar almayı planlıyorum.
Lastiğin orijinal ebadındaki çapından yaklaşık %2,10 oran kaybedip 13 mm daha küçülmesiyle birlikte, ön çamurluk ve lastik arasındaki zaten çok olan aralık daha da çoğalarak daha kötü bir görüntüye büründü. En yakın zamanda helezonlara bir operasyon yapmam şart oldu bu noktada. Bir de gerçek hız ile göstergedeki hız arasında da 100 km/s hızda takribi 7 km/s'lik bir fark oluştu. Daha önce navigasyon programlarındaki ölçümlerle tam değerleri göstergede yakalayabiliyordum. Şimdi hem gösterge hızındaki hem de gidilen gerçek mesafedeki km sayacındaki %7'lik bir fazlalık keyfimi kaçırdı aslında. Hız limiti olan yerlerde sürekli hesap yapmak zorunda bırakması sinir bozucu. Yakıt tüketimini hesaplarken 100 km'deki gerçek tüketimden daha azını göstermesi de her ne kadar tatminkar sonuçlara meyil verecek olsa da işleri karıştıracak gibi.
Fiyat/performans değerlendirmesi için bence parasını hak eden bir lastik. Dayanıklılık konusunda ise her yumuşak lastik gibi ve belki de genelinden daha çabuk deforme olacağı aşikar. Ben gibi sessizliği ön planda tutan ve karı hiç görmeyip, yağmura da arada sırada yakalanan kullanıcılar için ideal diyebilirim.
(Lastik değişiminin hemen sonrası acil işim çıktığı için araç üstünde fotoğraflayamadım.)