Nihayet durum sonuçlandı.. Hatta bitmiş, aracı az önce teslim aldım.
Debriyaj baskı yaylarında erken teşhis yapmış olduk. Beka da parçalar sökülüp bakılmış. Baskı yaylarında problem görülmüş. Kırılma var mı dedim. Kırık olmadığını ama normalden fazla sert olduğu söylendi. Sanırım bir süre sonra daha da sertleşip kırılmaya doğru gidecekti sorun. Esnekliğini büyük ölçüde kaybetmiş. Bu durum sürekli kullanıcılarda erken fark edilebilir mi zamanla sertleşmesinden bilemiyorum. Ben aracı yeni aldığım için debriyajın Honda ya göre sert olmasının normal olacağını düşünerek üstünde durmamıştım. (Onun deriyajını 140.binde exedy stage-1 ile değiştiğim için normalinden daha yumuşaktı)
Kurumsal bir kabul makalesine rastlamadım ama kişisel görüşüm; sorun PSA nın baskı balata tedarikçisinin belirli bir dönem imalat yaptığı baskılardan kaynaklanıyor. Bu dönemde üretilmiş 115 lik motoru kullanan tüm Mazda, Ford, Peugeot da aynı sorunun yaşanması ve en son noktada yolda kalınması muhtemel. Çünkü Focus forumlarında da aynı şikayetleri okudum. Baskı yayı kırılıyor, debriyaja bassanız da baskı yayı balatayı volanttan ayıramıyor. Aracı boşta çalıştırınca vitese geçiremiyorsunuz, 1. viteste zıplayarak çalıştırınca da o viteste gitmek zorunda kalıyorsunuz.
115 lik Mazda 3 veya Focusu olan arkadaşlar durumu ciddiye alıp, kalkışlarda araçlarını çok iyi dinlemelerini, garantileri bitmeden mutlaka kontrol ettirmelerini tavsiye ediyorum. Ben gaza basmadan rolantide kalkışlarda (park ederken) fark ettim. Sürtünme sesine benzer bir ses geliyor. Sesi fark ettikten sonra boş bir alanda gaza basmadan kalkış yapınca sesin 2-3 kalkışta bir geldiğini fark ettim. Gaza basarak hemen kalkıp yürürseniz ses gelmiyor. Sıkışık trafikte rolanti ile dur kalk yaparsanız da fark edebilirsiniz. Çok yüksek bir ses değil ama sessiz ortamda teyp kapalıyken rahatlıkla duyulabiliyor. Umarım tüm kullanıcılar yolda kalmadan, mağdur olmadan bu sorundan kurtulurlar.
Aracın debriyaj ile ilgili olarak baskı, balata, bilya, volant ve şanzıman yağını değiştirmişler. Baskıdaki aşırı sertliğin volanta da yansıdığını bir miktar hasar verdiğini, bu konuda ilerleyen dönemde sorun yaşanmaması için volantın da değiştiğini söylediler. Testlerini yaptık bir sorun yok diyip aracı teslim ettiler. 15 km test etmişler. Biner binmez debriyajın yumuşaklığı ve pedalın döşemeden ayrılır ayrılmaz aracın hareketlenmesini fark ettim. Ki yukarda kavramasından pek memnun değildim çok iyi olmuş. Vites geçişlerinde ve kalkışlarda bir sorun sezmedim. Balata yüzeyinin bir süre sonra volan ve baskıya alışınca daha iyi olacağını düşünüyorum.
Mazda' ya ve Beka' ya buradan teşekkür ediyorum,merkeze de ayrıca bir teşekkür maili yazacağım. My mazda mail aktivasyonunun gerçekleşmesi kaldı.
Çok rahatladım
Ciddi ciddi mevcut kredinin üzerine ek kredi çekmeyi bile düşünür olmuştum. İlk görüşmede yaptıkları bayağı umutsuz konuşmanın sonucunda resmen moralim bozulmuştu.
Tekrar dan Mazda ya teşekkürler
115 lik dizel aracı olup şüphelenen arkadaşlar var ise elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım, aklınıza takılan bir şey var ise sorabilirsiniz.