Selamlar.. Bir usta tavsiyem vardı. Kendisi eğitimde olduğu için ziyaret edememiştim. Mazda 3'lere yabancı olmayan biri. Kendisi Honda Yetkili serviste motor/mekanik ustası.. Normalde yoğunluktan kaynaklı dışardan araç kabul etmiyorlardı fakat tanıdık vasıtası ile ustam ile görüştüm..
Kendisinin anlattıklarımla birlikte yorumları şu şekilde;
Aracın kaputunu açtığı gibi ilk dediği şey şu oldu.. " Abim taktırdığın LPG kiti bu araca uygun değil.."
Şu an bir çok aldığım yorum problemin lpg kaynaklı olduğu görüşünde ve sadece ben ustam ile görüşürken kendisinin de direk yorumu bu şekilde oldu.. Aracın vuruntu sensörü, oksijen sensörü ve yüksek devirde çalışırken sarsıntı bulunuyor. Beraberinde araç motor soğukken ilk çalıştığında ısınana kadar tekleme yapıp rölanti dalgalanması yaşatıyor.(her zaman değil ara sıra yapmakta)
Ustamın yönlendirmesi şu şekilde.. Aracın lpgsini iptal etmek bir süreliğine..
@kadir abinin de dediği de bu yöndeydi fakat biz lpg sigortasını sökmüştük fakat muayene zamanı geldiği için tekrar taktık mecburen. Ustamın yönlendirmesi de sigorta sökmek çözüm değil aracın lpg yollarını kesmek. Sonuç olarak lpg beynine giden elektriği kesmiş olsan de yakıt yollarında değişiklik yok. Önce tesisatı iptal edelim aracı 1 depo benzinde kullan sonra arızalarını tespit etmeye başlayalım. Şu an atacağımız her adım yüksek oranda yanlış, yanıltıcı olacak. Önce araç lpgyi unutsun sonra tekrar bir arıza değerlendirmesi gerçekleştirelim. Benzindeki problemler varsa eğer belki de ki yüksek ihtimalle yok gibi aracında bir problem ondan sonra lpg kitini değişip bu araca uygun olanı taktırman gerekecek..
Şimdi Adem usta işini bir süreliğine askıya almak zorunda kaldım. Elazığ-İstanbul git gel 2400 km ki bu o 3000'e tamamlar kendini
Şubat sonu gibi gidip önerilen sürece başlayacağız..
Şanzıman yağı ile alakalı tavsiyeleri oldu onu ilgili konu başlığı altında paylaşacağım.
Yüksek devirde çalışırken oluşan titreşimin bu konu ile alakalı olmayıp kulaklardan kaynaklanması büyük ihtimal dedi.
Aracın direksiyon yağını 200bin km'de bir kesin değiştirmek gerekmektedir öncesi size kalmış bir şey zorunlu değildir dedi.
Fren hidroliğini; ben kendi aracıma her yağ değiştirdiğimde değişirim, sık sık değişmesi gereklidir dedi.
Soğutma suyunu tamamlamak benim asla tavsiye ettiğim bir şey değil şahsen her yağ bakımında ben kendim onu da tamamen boşaltıp değiştiririm dedi.
Aklıma gelenler bunlar.. Şanzıman yağı olayı için faklı bir yaklaşımda bulundu ve uygulamalı gösterdi onu da şimdi ilgili konu başlığı altında paylaşacağım.
Sensör arızaları genelde sensörün arızalandığından dolayı yanmaz, sensör arıza tespit ettiğinden yanar o arızanın ana sebebi düzelmediği durumda sönmez. Lpg'li araçlarda araştırmalarım kadarı ile yanan arıza ışığı normal karşılanırken böyle bir şey yok sadece yapılamayan ayar ve senin aracındaki gibi uyumsuz kit sonucu o ışık asla söndüremezler ana sebep tespit edilemediği için kronik yana normal der geçerler demekte.. Yine aklıma gelen şeyler/tavsiyeler olursa yazacağım..