Son durum:En son kapağı kapattıktan sonra aracı bir süre kullandım.Yedek depoyu kontrol ettim oraya su falan gitmemiş.Ayrıca lpg regülatör hortumundan açıp tekrar su ekledim çok az bir su aldı o da açarken dökülen su bile olabilir.Şu anda herhangi bir sıkıntı görünmüyor ama kapağı açmaya da korkuyorum geri takamam diye.
Bir de regülatör hortumundan su doldurma konusunda yaptığım usulden bahsedeyim.
Üstteki regülatör hortumunu çıkarıp yükseğe kaldırıyorum(bunu 2 kişi ile yapıyoruz)sonra regülatör çıkış ağzına küçük bir şişe tutuyorum (su boşa gitmesin diye) Yanımdaki arkadaş hortumdan suyu veriyor.Bu şekilde ilk başta regülatörden bir miktar hava çıkıyor sonra su gelmeye başlıyor.İyice hava çıkıp su geldikten sonra elimle tutup kapatıyorum.Bu şekilde yapınca içinde hava kalmadığını düşünüyorum.Çünkü dediğim gibi yaptığım zaman ilk başlarda regülatörden hava geliyor.
Geçmiş olsun, suyu taşırma kabındaki seviyeden gözle kontrol et, kapağı unut...
Ufak bir uyarı yapayım, bu çok riskli bir yol.
Radyatör ile genleşme kabı arasındaki hortum tıkalıysa genleşme beklenen seviyede olmaz. Bu durumda genleşme kabının su seviyesi aynı kalır ama olası bir su eksiltme durumunda fark edilmezse suyu azalmış motoru kullanmaya devam edersiniz. Kapak işlevini yerine getirmiyorsa yani basıncı boşaltıyor ama vakumlayamıyorsa veya basıncı boşaltamıyorsa (ki bu durumda en basitinden hortumlardan sızma yapar ve büyük ihtimal fark edilmez) yine suyu azalmış motoru kullanırsınız.
Suyun azaldığını aracın tepkisinden de anlarsınız. Boştayken veya ayağınız debriyajdayken rolanti dalgalanması yaşarsanız bilin ki su eksiktir. Su eksikliğinin direkt bir göstergesidir. Eğer suyu tamsa sorun başka yerdedir. Sürekli kapak kontrolü de gerekmiyor.
Ayrıca soğutma sistemi %100 sağlıklı çalışıyorsa havasını 1 kez almanız ve yerine tekrar saf su/antifriz koymanız yeterli. Çünkü 1-2 devirdaim sonrasında sistem içindeki hava radyatör kapağından genleşme kabına gider, basınç 1.1 altına düşünce sisteme vakumlama ile bu sefer su girişi olur. Sistem içinde hava oldukça hava ver - su çek ile çalışır ve havayı kendi kendine boşaltır.
Bu araçlar artık epey eskidi, dolayısıyla soğutma sistemi kontrol altında tutulmalı. Genleşme kabı yerine direkt olarak kapaktan kontrol edin su seviyesini. Eğer sızdırma yoksa su seviyesi yine aynı kalır zaten.