3 yol akfit sistem nedir ?
3 xover ?
3 yollu sistemi kabaca anlatıcam
1. Yol teweeter
2. Yol midrange
3.subwoofer
Ana ünitemiz yani teypimizde 6 rca çıkış(anfi çıkışı) olmalı ve dsp'li yani ses çıkışı işlemcili olmalı yani xover destegi olmalı.
Resimdede gözüktüğü üzere üstdeki rcalar teweeter çıkışı.
Ortaadaki midrange
Alttaki subwoofer
İşin en zor kısmı ise frekanz ayarları.
Resimde gözüktüğü üzere teweeter çıkış frekanzları khz ile başlarken midrange ve subwoofer çıkışı hz le başlıyor.
Bu sistemin avantajı
Daha temiz , daha net daha berrak ve tamamen kullanıcının kulagına hitaap eden bi sistem.
Kulagına göre nerde ne frekansı istiyorsan onu alırsın onu dinlersin.
Öncedenmiş bass tız ayarlar sene olmuş uzay çagı
Bu sistemin dezavantajları ise maliyet gibi gözüksede bana göre maliyet daha az niye ?
Normal bi sistemde mid taakımı alman gerekirken bu sistem sistem ikinci elden sadece midin woofer kısmını alman ve teweeter kısmını alman yeterli yaada bunları parça parçada toplayabilirsin ama frekans özelliklerine dikkat edilmeli arada boşluk olmamalı.
İllahada mid takımı aramana gerek yok.
16cm veya 6x9 hoparlör alırsın ama teweetera giden kablolar diş yüzeyden gidenlerden teweeter kısmının kablosunu kesersin.
Woofer kısmına midrange çıkış kısmını bağlarsın.
Teweeter kısmınada teweeter kısmını bağlarsın.
Sonuç yine aaynı olur ama frekanslarına bakmak lazım yine bu sistemde herşey frekansa bağlı.
Yani sallama rakamlar yazıyorum.
Woofer 100-500hz ise alacagın teweeter 500-> olmalıki arada frekans kaybı olmasın.
Teweeter 600hz> üstü alırsan aradaki 501-599hz duyamazsın.
Geldik anfilere
Kendi araçımdan öner vereyim;
4 teweeter
4woofer (kapı hoparlörü)
1 subwoofer
Teweeter ve midrange anfisi tekde olabilir hoparlörlerin ohm watt ve anfinin ohm wattına göre anfi sayısı düşürülüp kanal sayısı arttırılabilir.
4 kanal aanfi (teweeterlar için)
4 kanal anfi. (woofer kapı hoparlörü için)
1 mono anfi subwoofer için.
Mid takımlarındaki croosoverları kullanmıyoruz çünkü zaten teypimiz(alacagımız)
İşlemcili oxer özelliği var biz ne feekanzsı istersek onu verecek.
Mid takınlarındaki croosoverların görevi gelen sesi filtreleyip vermek ama burda kayıp daha fazla croosoverların içinde direnç bobin gibi elemanlar hemen daha fazla watt ister hemde kayıpı arttır ve bunu bi otomatik sanzıman gibi düşünebilirsiniz.
Ama manuelin zevkide çok farklıdır.
Buda mid takımındaki croosoverların maliyetini düşürürken kablo maliyetini arttıracak çünkü bütün hoparlörlerden anfiye tek tek kablo çekilmeli standart 5 m kablo desek 5x8=40m kablo yapar tabiki afaki bi metre oldu.
Normal bi sistemde rca kablosu 2 tane kullanılabilirken bu sistemde 3 takım rca şart.
Kabaca birşeyler anlatmaya çalıştım umarım faydalı olur , çünkü bu sistemi bende yeni yeni ögreniyorum
Ve karamioya bunu yapıcam inş.
Gecenler 3 yol aktif ses sistemi olan bi araca bindim arkadaş teweeter çıkışını 1khz yapmış ve onun daha çok hoşuna gitmiş ama ben 5khzde sesi daha çok begendim
Yine zevkler kısmı
(Tam olarak benimde anlamadıgım bazı şeyler var , zaman içinde anlıyacam artık )