Kullanacağınız müzik komponentlerini alırken, tercih ederken, marka algısı ve güçlerinden çok, müziği ne amaçla, ne tür müzikleri ve nasıl dinlediğinize göre seçmeniz çok önemli.
Örneğin ben yüksek sesle ama çok doğal, net, tüm frekansların (yani enstrümanların) doğal haliyle dinlenebildiği ayarları severim. Hava atabilmek için tiz veya bass seslerin yapay olarak yüksek tutulduğu ayarlar beni tatmin etmez, yorar.
Bu sebeple ben 2010 yılında yaptırdığım uygulamamda, müzik sistemleri yarışmalarının kazananlarına veya fiyat, markaya konsantre olmadım.
Tek amacım vardı, distorsiyon seviyesi düşük, montajcısı kaliteli, müzikte doğallığa odaklanmış, dingin bir sistem yapabilmekti. Bu sebeple de İsveç'li üretici DLS markasını seçtim. Bana tanıdıklar DeLiSin dedi ama istediğim sonuçları aldım.
Her bir kapımın sac içlerini Subaru yetkili servisinde izole ettirdim. Trim içlerini ise DLS montaj atölyesinde izole ettirdim. Her bir kapım için DLS Nordica component seti tercih ettim. Bagaj da ise DLS İridyum serisi 35'lik customs kutulu subwoofer aldım. Aslında Yeni Rakı istedim de kalmamıştı!
Amfi olarak da yine DLS A7 yanılmıyorsam 4+1 kanallı amfi tercihim oldu. Tüm crossover + kablo + kapasitör vb. donanımını da DLS distribütöründen aldım.
İlgili olanlar Google'dan bu ürünleri ve teknik özelliklerini incelesin diye isim isim verdim.
Montajı da DLS distribütörünün kendi atölyesinde yaptırdım.
Burada son bir tavsiye; karma sistemler yapmayın. Yani component (mid + tweeter) bir yerden , amfi bir yerden, sub bir yerden yapmayın mümkünse. Her bir marka ürünleri birbirleriyle maksimum uyumda çalışıyor.
Yukarıdaki sisteme kasıtlı olarak DSP koymadık. Yani Digital Sound Processor! Eski halk diliyle ekolayzer! Çünkü dizaynın ilk başından beri tamamen doğallığa ve şarkıları nasıl kaydedildilerse, o şekilde oynatmaya odaklanmıştık.
DSP size sevdiğiniz frekansları öne çıkarma, diğerlerini perdeleme imkanını daha çok veriyor. Ve hatta kötü kayıtları da dinlenebilir hale getiriyor. Ama doğallığını da yok ediyor, bu da ayrı bir gerçek. Bu konuda bir tavsiyem yok, zevkinize kalmış...