Mustafa Abi nerede? denmiş ama ben böyle konularda uzaktan uzağa pek yazmam. Neden? Çünkü uzaktan böyle bir olaya teşhis koymak mümkün değil, yapılabilecek yanlış yorum hem moral bozabilir, hem de boşu boşuna kullanıcı ile servisi karşı karşıya getirir, olayların çözümünü zorlaştırır.
İzlenmesi gereken doğru yol konusunu şöyle izah edeyim;
1- İlk kontak kesinlikle Mazda yetkili servisi ile olmalı. Onlar zaten kendilerinin karar verebilecekleri net bir şey yoksa veya prosedür gereği öyleyse, bu olayı fotoğraflayıp, merkez garanti mühendisliği ile paylaşır. Gerekiyorsa sizi bir gün davet ederek, merkezden gelen garanti mühendisine de aracı inceletir.
2- Servis aksiyon alıyorsa zaten işler yürüyecektir. Bu durumda servis harici piyasadan yorum almaya çalışmak genellikle kafa karıştırır. Çünkü insanımızın yapısı böyle. Başkası ile ilgili olaylarda genellikle çok kesin, keskin yorumlar yaparız. Ben özellikle servisten istenilen sonuç alınmazsa bir başka uzmandan görüş alınmasını tavsiye ederim ki, servisin teknik cevabı kontrol edilebilsin.
3- Servisten cevap olarak veya aksiyon olarak olumlu veya tatminkar bir sonuç alınmazsa, bir başka yetkili servisin denenmesini tavsiye ederim. Mümkünse de tanıdık olan bir yetkili serviste olursa daha iyi olur. Türkiye'de ilişkiler her şeyin üstündedir. Zaten bu sebeple bu forumun üyesi değil misiniz?
4- Bu işlemlerin hiçbirisinden sonuç alınamazsa, direk Mazda TR ile siz kontağa geçersiniz. Önce bir yazılı başvuru yapar, ardından telefon ile takip edersiniz. Özellikle de bu konuya bakan arkadaşın direk kendisini arama imkanı varsa, daha da etkili bir takip yaparsınız. Yine tanıdık varsa, daha etkili olur.
5- Bu da olmazda Mazda Global'e şikayet yolu takip edilir.
6- En son çare ise hukuki yolların takibidir.
Türkiye bir hukuk devleti olmaktan çok uzak olduğu için, ben size bu yola gitmemek için uğraşmanızı tavsiye ederim. Çok fazla zaman, para, efor ve sinir harcarsınız. Dava sonucu istediğinizi elde ettim derken, bir bakarsınız aslında pek de istediğiniz olmamış, bir çok kayıplar yaşamışsınız. Tabi ki sizi mecbur bırakırlarsa gideceksiniz. Ama deneyin sonuna kadar, avukata verdim, bitti bu iş! gibi kolay bir şey olmadığını bilin.
Önemli; Tüm yüz yüze, telefonla, yazılı görüşmelerinizde kesinlikle sinirlenmeyin, sivri, iddialı laflar etmeyin. Karşınızdaki görevli her zaman kibar, güzel konuşan, yazan, kırmadan, hakaret etmeden ama takipçi insanlara daha fazla yardımcı olacaktır. Yazışmalarınızın dilbilgisine, edebi, teknik karakterine, üslubuna dikkat edin. 2 farklı yazının etkinlik farkına inanamazsınız.
Unutmayın burası Türkiye, ilişkiler, üslup, görünüm, prestij çok fark yaratır!
Konunun tekniği anlamında yorum yapamam, çünkü görmedim. Ancak eğer denilen doğruysa ve gemide olduysa;
Uzun yoldan gelen araçlar mecburi gemiyle gelecek ve hatta arada kara dahi olsa, gemi çok daha ucuz olduğu için aslında tüm araçlar gemi ile gelecek.
Denizci arkadaşlar daha iyi bilir ama tuzlu su ciddi aşındırıcıdır. Özellikle rüzgarlı, dalgalı sert deniz koşullarında geminin gövdesindeki korozyonlar (paslanmalar) tuzlu su tarafından çözülerek, rüzgar ile savrulabilir. Yine aynı şekilde tuzlu su da benzer etki yaratabilir. Üreticlerin zaten araçları mumlama olarak tabir edilen yol koruyucu materyali ile kaplaması ve hatta bazılarının en çok bu tip olay görülen bölümleri bir naylon kaplama ile kaplaması bu sebepledir.
Yani eğer dert buysa gerçekten, bunun olabilmesi doğal. Doğal olmayan bunun PDI'da atlanmış olması. Yani Pre-Delivery Inspection! Teslimat öncesi inceleme...
Yanlış değilsem Mazda bir aracı firma ile anlaştı lojistik için ve PDI'ın da onlar tarafından yapılması anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Ayrıca son PDI'ın da teslimatı yapan bayi tarafından yapılması gerekir. Bu tip olaylar olabilir, araçların gövdelerinde küçük ezikler olabilir nakliyeler esnasında. Her markada olur bunlar.
Ancak PDI kalitesi o markanın müşteri gözünde kalite algılaması için çok önemli bir detaydır.
Öncelikle geçmiş olsun. Ancak bu korozyon ise acilen çözmeniz gerekir. Yağmur suyu ve güneş ile birlikte asidik korozif malzeme boyanızın giderek içine işler.
Bir ağaç reçinesi problemini bile acilen çözmeniz gerekir. Çünkü boya içine işledikçe, problemin çözümü daha zor ve karmaşık hale gelir.