Bayiye bunu soracak kişi belli, merak ettim bi sorsun bakalım :
Benim asıl merak ettiğim bu tip bir konuda asıl işleyişi Mustafa abi bilir diye tahmin ediyorum.....Peki nerede Mustafa abi her konuda olduğu gibi bu konudada bizi aydınlatacağına eminim...
Şimdi mantıken böyle bir durumda bayi yetkili kişileriyle aracı inceletmeli satıştan sonraki dış etmenler kaynaklımı yoksa üretimle yahut sevkiyat kaynaklımı bir fikre varmalı...Hadi varamadı işin içinden çıkamıyor...Buldum biz buna pasta cila atalım geçecektir merak etmeyin demek yerine...Alooo Genel müdürlük mü?Bizim böyle böyle bu özelliklerde bu model şu seri şase nolu beyaz renk aracımızda felancı tarihteki satışımızdan bilmem kaç gün sonra müşterimizin şu şu şu şikayetleriyle karşılaştık...Aracı incelememize rağmen biz bunun sebebini çözemedik...İlgili raporu ve fotoğraf dosyalarını mail adresinize gönderdik...Müşterimizin mağduriyetinin giderilmesi açısından teknik bir heyetin aracı incelemesi için buraya gelmesini talep ediyor araç hakkında bir karar alıp acilen uygulanmasını talep ediyoruz...Nokta...
Teknik heyet gelir olayı bir karara sonuca bağlayıp müşterinin maduriyetini kısa zamanda giderilmesi sağlanır...
1-Aracın değiştirilmesi....Eğer üretim kaynaklı ise...
2-Lekeler tahribat yapmamış pasta cila ile giderilebilir denmesi...
3-Lekeler müşteri kaynaklı oluşmuştur bizle alakası yok denmesi...
vs...vs...
Sonuçta burada müşteri memnuniyeti söz konusu...Şahsen ben aracı geri alırdım...Adama sıfır araç verip gönderir...Aldığım aracı pasta cila vs sokup değerinde bir piyasa fiyatıyla satışa koyar aracın geçmişinide başından geçenleride alıcıya söylerdim...Tamamen şeffaf...3-5 milyar zarar etmeyeceğim diye koskoca firmanın adını lekelemezdim...Tabiki şuda var Mazda nın da bayilerine bu imkanı tanıması gerek...Gereken ilgiyi ve müşteri memnuniyetini önemseyeceğinden bu tip olayların büyümeden çözülmesi yoluna gidecektir...Bayisinide mağdur etmeyecektir.Burada uygulama ve izlenen yolda bir hata var diye düşünüyorum....
BOSCH amca nın şu sözleriyle fikirlerimi sonlandırayım...
"İnsanların Güvenini Kaybetmektense, Para Kaybetmeyi Tercih Ederim"
Bosch'un kurucusu ve yaşadığı dönemde endüstriyel gelişimin öncüsü olan Robert Bosch (1861-1942), buluşlarıyla, çalışma prensipleriyle ve felsefesiyle bir döneme imzasını attı.
Robert Bosch, Bosch markasını günümüze başarıyla taşıyan ve bugün hala güncelliğinden hiçbir şey kaybetmeden geçerli olan felsefesini, o günlerde şöyle özetliyordu:
"İnsanların güvenini kaybetmektense, para kaybetmeyi tercih ederim. Verdiğim sözlere ve ürünlerime duyulan güven benim için her zaman kısa vadeli kazançlardan daha önemli olmuştur."