Konuya dahil olmayım dedim ama sayılan sorunlardan benim aracımda da olduğu için yazmadan edemedim.
Her üretici her parçayı kendisi üretmez. Büyük çoğunluğu için standartları belirler, şartnameyi hazırlar ve o parçayı istediği kalitede üretecek firmalara ürettirir. Ve o parçaları üreten firmalar genellikle o konuda uzmanlaşmış, önde gelen firmalarıdır.
Sorun olmaz mı, olur. Her araçta olur. Şirkette patronun kullandığı 1,5 yaşındaki BMW X3 şehirler arası seyahatte, 9.000 kmde yolda kaldı. Sebep? Şarj dinamosu bozulmuş, akü bitmiş. 18 gün parça bekledik. Ki bu araç fabrikadan çıktığı andan itibaren sayaç saymaya başladığı için 2 kere servis bakımına girmiş bir araç... BMW kötü bir marka mı? 250Bin TL ödeyip aldığı araç kötü bir araç mı? Örnekler saymakla bitmez. Fazla uzatmayayım.
Debriyaj konusuna gelince,bu Mazda ya ait bir sorun değil. M3 deki dizel motor herkesin malumu PSA-Ford ortaklığı üretimi. Ve bu aracın debriyajı Sacs firması tarafından üretilmiş, ki bu firma konusunda sayılı firmalardandır. Aynı motoru kullanan, Peugeot ve Ford modellerinde de debriyaj sorunu yaşandı. Burada ana parçayı üreten Sacs ın o seride kullanılan demir içerikli bir malzemenin ham maddesinden kaynaklanan hatayı, aracın üreticisine mal etmek doğru değil bana göre. Sacs da bu hatadan dolayı hatalı serinin üretimini durdurup, parça revizyonuna giderek, farklı kodla yeniden üretim yaptı. Aynı sorunu yaşayan Focuscu arkadaşlarım oldu, keza şirket araçlarından dolayı Ford servisindeki samimiyetten dolayı oradan da haberim var. Aynı durumda Ford baskı balata değişiminde Baskı hatalı olduğu için baskıyı ücretsiz değişip, balatayı müşteriye fatura ettiği çok olay var. Açıklaması; baskı balata seti ayrı satılmıyormuş. Tamamını ücretsiz değişim yapan veya tamamına müşteri hatası diyenler de var.
Aynı sorunu benim aracımda da yaşadım. Birazda ön görü ile yolda kalmadan 115lik seride kronik sorun olduğunu bildiğim için aracı dinleyerek 61.000 kmde serviste incelenmesi için bıraktım. Servisin tavrından yuvarlak konuşmasından şüphelendiğim için onlar aracı daha sökerken Mazda Türkiye ye durumu yazdım. Ve sonuç olarak garantimin bitmesine 2 ay kala;baskı balata, volan, şanzıman yağı komple garantiden değişti. Aynı sorunu 40 binde yaşayan da var, 105 bin kmde yaşayıp garantisi bittiği halde iyi niyet garantisinden %30 unu ödeyen de. Garantisi bitmiş, 100 bin kmyi geçmiş bir araç için hele de debriyaj gibi 10bin kmde bile kullanıcı hatasıyla zarar görebilecek bir parçayı bu işleme sokan da aynı firma, size olumsuz geri dönüş yapan da aynı firma. Aracı aldığımda 57.000 kmdeydi ve kullanıcı kitapçığı yoktu, bununla ilgili de Mazda ya mail attım; ne yapabilirim, nereden temin edebilirim diye. Geri dönüş olarak; kargosunu bile kendileri ödeyip aracın kitapçığını gönderdiler. Hatta onlar göndermeden Mazdabutik sitesinden aksesuar alırken telefonda konuştuğum yetkili de kendi kullandıkları araçtan işimin görülmesi için paketleyip gönderdi. Biri eski biri yeni iki tane kitapçığım oldu.
Şimdi hangi tarafı tercih edeceğiz? Mazda çok iyi firma? Mazda çok kötü firma?
Polosu olan arkadaşımda "ya firma gönderiyorsa ben de isteyeyim" dedi. Gelen cevap; "110TL+KDV gibi bir ücreti karşılığında servislerimizden temin edebilirsiniz" oldu.
Hiç bir firmayı övmek, kötülemek, karalama yada tartışmak için yazmıyorum bunları. Şirketteki 9 araç, kendi aracım ve babamın aracı dahil toplam 11 araç, 7 ayrı markanın servisleriyle olan mecburi ilişkilerime dayanarak; müşteri memnuniyetine verdiği öncelik konusunda ortalamanın oldukça üstünde olan bir markaya biraz haksızlık yapıldığını düşünüyorum.
Herkesin kişisel görüşüdür, katılmak zoruna değiliz, saygı duyarız.