Motorin miktarını abartmamak lazım
Söylediğim gibi 2 litreye 250ml yeterli. Ki tercihen uygulamak isteyen için belirttim. Ben gerek bile görmüyorum. Ucuz aynı kalınlık değerlerindeki yağ, düzenli olarak 10k kmde yağ değişimi yapan araç için yeterli. Aynı motoru kullanan Ford ve Pug grubu 15k kmde yağ değişimi yapıyor. Onların yağ durumları daha kötü. Çünkü en iyi yağ bile 8-9K km sonra özelliğini kaybetmeye başlıyor. Youtubeda bununla ilgili bir sürü sürtünme, aşınma test videoları görebilirsiniz.
Dediğiniz gibi kimyasallar da adı üstünde kimyasal bileşikler ve karışımlardan oluşuyor. Bunlar tabii ki ticari ürünler. Aşındırıcı ve çözücülerin motor içinde ne yaptığını bilemeyiz. Mazot bunların yanında yine masum kalır. Ki araç üreticilerinin zamanlama dışındaki enjektör kaçırması gibi durumlarında oluşan problemde aracın yaktığı yakıtın yağa karışması ihtimali için en azından kendi yakıtına karşı dayanıklı malzemeler kullandıklarını düşünüyorum. (Mersolarda kronik sorundur dpf rejenerasyon sırasında motor stop edildiğinde motor yağına mazot karışır. Oran azımsanmayacak boyutta olduğu halde motorda bir sorun, çürütme yaptığını duymadım.) Yine de abartmamak lazım tabi.
Ben son 3 bakımdır sadece yağ ile çalkalama yapıyorum. Zaten yağı 9k kmde değişiyorum, 2 litre yağ ile çalkalayıp filtre ve yeni yağ koyma işlemini yapıyorum. Yeni koyduğum yağın rengi 500-600 km sarı kalabiliyor. Ki çalkalama için çıkan yağın fotoğrafını paylaşmıştım ne kadar siyah olduğunu görmüşsünüzdür. Daha fazla titizliğe gerek yok bence.
Kurumlaşma, tortulaşma oluşacak kadar uzun süre kullanmadığınız yağ için ekstra çözücülere gerek yok. 50-60k kmde bir kere abartmadan çalkalama yağı-mazot karışımı, onun dışındaki yağ değişimlerinde sadece yağ ile çalkalama yeterli. Çok fazla titizlenemem derseniz, zamanında yağ değişimi de yeterli.