Genel itibariyle
@ReaL Abi sana katılıyorum ama hep dediğim gibi biz Türkiye'de yaşıyoruz ve mantığımız genellikle teorideki gibi işleyemiyor. Ülkemizde (ortalama 10 yaşından büyük) Civic'lerle Accord'ların; Focus'lar ile Mondeo'ların, Astra'lar ile Vectra'ların vs. kafa kafaya fiyatları var ne hikmetse. Bu genellemeyi (Volkswagen'ı istisna tutabiliriz) çoğu marka için de yapabiliriz gibime geliyor.
Çoğu insan ihtiyacına, zevklerine, bütçesine, donanımına, aracı hangi yolda kullanacağına vs. gibi kriterlerine göre değil amcasının oğlu, halasının kızı ne almış ona göre araç seçiyorlar. Aracın yakıt sarfiyatının ne olduğunu motor üzerinde kullanılan teknoloji, aerodinamik yapısı, sıkıştırma oranı, aracın ağırlığı vs. gibi etkenlerle düşünmeyip aracın kıçında yazan motor hacmi ibaresine göre öngörüde bulunan kişiler için Tofaş'ın 1,6 sı ile 323'ün de 1,6 sı aynıdır.
Fabrika verisi mi? O da ne? Tartışamazsın bile...
Hal böyle iken diğer sınıflara göre fabrikadan çıkışta en çok satılan C segmenti grup araçlar piyasadaki bolluğu ve vergi diliminden ötürü tercih ediliyor. Bunların hepsi bir yana (uzun uzadıya da konuşulup-tartışılabilir tabi ki) Mazda 3 ve Mazda 6 arasındaki bu fiyat dengesi de olağandır ve kaldı ki D sınıfı araç seven biri olarak çok da mutluyum bu konudan açıkçası.
Mazda 6 GG ve Mazda 3 BK arasında pratikteki farkları elbetteki çoğunlukla Mazda 6 lehine. Mazda 3'ün avantajlı olduğu konular (benim gördüğüm kadarıyla) parça fiyatları, daha çok sattığından temiz araç bulma olasılığı, vergi dilimi, otomatik vites isteyenler için Mazda 3'ün tiptronik olması, çıkma parça olasılığının yüksek olması, hatchback kasalarının gerçekten hatchback görüntüsünde olabilmesi ve bunun yanında boyutları vs. sayılabilir. Yakıt konusu aracı nerede kullanıldığına göre değişkendir; şehir içi ve özellikle çok sıkışık trafikte M6'nın yakıt sarfiyatı fazladır elbette fakat uzun yolda çok bir fark olabileceğini de düşünmüyorum; kullananlar da çoğunlukla böyle demekteler. Genellersek M3 yakıtta avantajlıdır diyebiliriz, fakat eğer ki söz konusu sadece yakıt ise 323 BJ veya 626 GE-GF'ler de Mazda 3'e göre daha az yakıt tükettiğinden tercih sebebi olmalıdır. Hem de çok daha uygun fiyatlı olarak...
Mazda 6'nın artılarını saymaya gerek bile yok, her türlü katlar. Donanım ve konfor üstünlüğünü segmentinin gerekliliğinden bile yola çıksak tartışamayız bile.
Bir de benim tahminimce üst segment kullanan ve aracını sıfır alan kullanıcı kitlesinin de burada payı çok büyük. Şöyle ki orta sınıf araç alan biri aracını satarken çok daha fazla koşullanıyor ve araçtan kesinlikle zarar etmemesi gerektiğini düşünüyor. Hatta hala aracı yıllarca kullanıp satarken kâr etme peşine koşanlar bile var, hangi ikinci el eşyayı satarken kâr edilebiliniyorsa artık araç olunca söz konusu bizim ülkemizde yine tüm teori çöküyor.
Oysa ki aracına 2 kat daha fazla para vermiş biri bu kadar ince elemiyor genellikle ve aracını değiştireceği zaman üçe-beşe bakmıyor da... O kadar baksaydı üst segment araçların sıfır fiyatlarındaki yüksek farkı oluşturan vergiyi ödemekten bir kere kaçardı ama dertleri pek bu olmadığından dolayı fabrika çıkış fiyatı bir alt sınıfından %10-20 daha fazla fiyatı olan bir araca ülkemizde %80-90 daha fazla ödeyebiliyorlar.
Tüm bunlar ülkemizde böyle bir sonuç doğuruyor kanımca. Tercih sebepleri çok değişken olabilir. Kiminin yakıt, kiminin şekil, kiminin bulunabilirliği, kiminin manevi boyutlu sebebi vs... Ama dediğim gibi bu tezattan şahsen ben fazlasıyla memnunum. Aynı yaştaki 323 fiyatına 626'ya binebiliyoruz; ileride de M3 fiyatına da M6'ya binebileceğiz kısmetse...