Teknikens Varld İsveç'li bir küçük test organizasyonu, hatta bloğu bile denilebilir. Resmiyeti filan yok ama ilginç testler yapıyorlar. İlginç bulduğum bazı testleri yorumsuz olarak sizlerle paylaşmak istedim.
Neden ilginç bulduğumu ise şöyle açıklayayım; Bildiğimiz bağımsız test kuruluşları, örneğin EuroNcap ESC adı altında bu testi yapıyor. Yani bir modelin kaçınma testinde ne tepki vereceğini ve başarılı olup, olmadığını test ediyor. EuroNcap ESC test diye arasanız videolarını görebilirsiniz. Ancak burada test daha ilginç. Çünkü araçlar artık başarılı olamadıkları süratlere kadar test edilmeye devam ediliyor. Yani standart testte örneğin X süratinde her ikisi de başarılı olmuş modelleri düşünelim. Standart testte iki modeli de başarılı olarak değerlendiriyoruz. Burada ise test X+1, X+2, X+3 ... gibi başarısız olduğu limite kadar devam ediyor. Böylece standart testte başarılı olup, kriterleri geçmiş 2 modelin, birbirine karşı da durumlarını görebiliyoruz. Gerisini her seyredenin kendi değerlendirmesine bırakıyorum.
Yani burada bazı modellerin başarısız olduğu meselesi değil, hepsi başarılı olan modeller arasında hangisinin daha başarılı olduğunu görme şansımız oluyor. Jeep testi ile ilgili bir yorum yapmayacağım.
Mazda CX-5 ile Ford Kuga aynı AWD sistemini kullandığı için, son video bizim için de önemli olabilir diye link verdim.