Bu gün öğleden sonra boş kalınca, daha önce, Adem Ustam'dan aldığım teorik bilgileri pratiğe geçirmek için rölanti ayarı ve rölanti motoru üzerinde bulunan zımbırtıyı kurcalamak istedim... (adını bilmiyorum) gaz verip bırakınca rölantiyi tutmaya yarayan şey. Adını bilen varsa yazsın lütfen.
Motoru sıcak hale getirerek rölanti ayarlama işine başlıyoruz, yoksa soğuk motor ile yapılan ayar sağlıklı olmayabilir. Öncelikle; rölanti ayar vidasından, rölantinin 700-800 devirlerde olmasını sağladım. İlk etapta sağa doğru rölantiyi düşürmek için kıstım ve motorda titreme başlayınca tersine yani sola doğru açarak istediğim düzeye getirdim.
Ekli dosyayı görüntüle 15920
Sonrasında ise; gaz verip bırakınca, devirin rölantiye yavaş yavaş oturmasını yarayan zımbırtıya ayar çektim. Mevcut haliyle, gaz verip bırakınca 1500'lerde kalıyor sonra rölantiye düşüyordu. Bu vidayı T10 alyan anahtarı ile fotoğrafta görünen açıdan sağa doğru yarım tur çevirdim.
Bunu denemek için yaptım; rölanti olması gerekenden daha hızlı ve daha aşağılara düştü sonra yerine oturdu, tabi bu istenilen bir durum değil, motor silkelenmeye başladı. Klima, cam rezistansı ve farları açınca da stop edecek kadar saçmalamaya başladı.
İşin mantığını öğrendikten sonra da; yarım tur çevirmiş olduğum ölçünün yarısı kadar geriye çevirdim ve istediğim şekle geldi.
Şimdi gaz verip bıraktığımda; devir 1100'lere iniyor biraz bekledikten sonra rölantiye oturuyor. Klimayı, farları, arka cam rezistansını açarak yani yükleme yaparak da aynı şeyleri denedim, sorun yok.
Ekli dosyayı görüntüle 15921
Önemli Not; Yapılması gereken işlemin mantığını öğrenmeden lütfen bu işlemi yapmayın, motorun çalışma düzenini alt üst etme ihtimaliniz var. Böyle bir durum oluşması ihtimaline karşı ikinci ve üçüncü kişiler sorumlu tutulamaz.