Mazda 323 BG (1989-94) Restorasyon Denemesi

Garabela

Sessiz
Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Hatchback
Merhaba

Aranıza yeni katıldım ve çok kötü durumda bi 323BG ile bişeyler denemek niyetindeyim
IMG_8739.jpegIMG_8740.jpegIMG_8737.jpeg

Aracın durumu pek iyi değil. Dışı böyle içini hiç konuşmayalım Sökme çalışmaları hızla başladı

IMG_8798.jpegIMG_8797.jpeg

Frenler çok kötü durumda. Fren piston lastiği yırtılmış su almış ve kitlenmiş pistonlar. Hortumlar çatlamış. Balatalar bitmiş. Disk çizilmiş. Balata saplamaları olan yatay 2 çubuktan birisi farklı takılmış vs.

IMG_8794.jpeg

İlk defa bir araçta viraj denge çubuğunun kırıldığını gördüm şok oldum.
F74A89F9-BC42-48B6-89F2-2B37EE283A8C.jpeg5FADE155-801E-4AED-B8BF-652345E10B18.jpeg

Sadece ön takımın yarısından çıkan kötü sonuç bi miktar ürkütmedi değil. Ama işin kolay kısmı sökmek. Sökme işi bitince tamir kısmına geçeceğim. Maksadım motoru komple şanzımanla birlikte dışarı almak. Aldığım kişi geri viteste sorun olduğunu söyledi ama hiç demedim nasıl bir sorun. Belki elektronik belki mekanik. Denemeden söktüm bende bilmiyorum artık.

Foto çekemedim ama amortisör takozları çatlamaya başlamış. Muhtemelen amotisörler de patlak. Rot körükleri yırtılmış ama rot başı iyi gibi ve direksiyon kutusu değişmişe benziyor. Porya bilyaları bozulmuş ses yapıyor viraj demiri çubukları kendini salmış bir ucu tabladan çıkmış sallanıyordu boşta.

Her gün farklı bi işlemle devam etmek niyetindeyim. Zamanla gelişmeleri paylaşacağım. Yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

• IMG_8737.jpeg
    IMG_8737.jpeg
    523.9 KB · Görüntüleme: 30

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Olayda iki konu var, 180 derece farklı... Birincisi bu guzu bu hale gelene kadar sahipleri neyin kafasındaydı. İkincisi; bu guzucuk normal hayatına nasıl dönecek?

Ellerine emeklerine sağlık şimdiden, bi deniz yıldızının daha hayatına kavuştuğu proje olur inşallah.

Garabela

Sessiz
Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Hatchback
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
Bunlar da bugünün ganimetleri :D

Motor kulağı kopmuş araya plastik sıkıştırmışlar. Allahım daha neler görücez.
IMG_8979.jpeg

Marş dinamosunun dişlileri bitmiş bilyası ses yapıyordu. Biraz da volandan yemiş ama motor inince şanzıman açılacak ve volan da o esnada değişir zaten. Marş dinamosu Yapıldı tertemiz oldu
IMG_8903.jpegIMG_8801.jpeg

Şarj dinamosunu bu halde nasıl tamire götürücem bilmiyorum :D ayrıca kayış bi 10.000 daha gider gibi.
IMG_8997.jpegIMG_8999.jpeg

“Aracınızı antifriz ile kullanın” isimli sosyal medya çalışmasının kapak fotosu
IMG_8996.jpegIMG_9002.jpeg

Buda son hava filtresi
IMG_9001.jpeg

Herşey şimdilik sökme olarak gidiyor. Aracın yürür durumunu bende bilmiyorum o yüzden ihtiyaç olsun-olmasın bütün parçalara bakım yapacağım. Ama elektrik sistemi kavrulmuş halde. Yılların verdiği yorgunluk ve sıcak kabloları biraz hırpalamış. Yakınlarda elektrik sistemi konusunda destek verecek birisi olursa tadından yenmez.

Şimdilik gelişmeler bunlar. Yarın görüşürüz :harika:

ÖzgürSeyyar

Katılımcı
Araç Markası
1998 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - HB
Evet bence de uzun zaman alacak bir projeye başlamışsın. İnşallah istediğin ve aklında olan şeyleri başarabilirsin. Umarım sağlam çıkmacı tanıdıkların vardır çünkü bizim araçların mekanik dışındaki bir çok parçası maalesef hiç bir yerde bulunmuyor. Anladığım kadarıyla elin tamir işlerine yatkın, mekanik olarak her türlü ayağa kaldırırsın bence ama diğer konularda işin çok zor maalesef.. Merakla bekliyorum gelişmeleri.

Garabela

Sessiz
Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Hatchback
merhaba

Hepinize iyi dilekleriniz ve temennileriniz için teşekkür ediyorum. Süreç uzun farkındayım ama benden bi tavsiye; Sanayiye gitmeyin :D

Bugünün ganimetleri ektedir :cool: Aksler boşluk için test edilecek. Porya bilyaları ötüyor değişecek. Direksiyon pompası da her ihtimale karşı hazır sökmüşken bakıma gidecek. Klima kompresörünün de bilyası acayip ötüyor ve heryeri içi dışı kurumuş. Onu da bakıma bıraktım.
IMG_9057.jpegIMG_9003.jpeg

Direksiyon kayışı da bitmiş durumda. Ayrıca karbüratörün üstüne ikinci resimdeki gibi bir malzeme koymuşlar ve tuhaf delikler var üstünde. Bunun böyle olması mı gerekiyor bilen aydınlatır mı?
IMG_9056.jpegIMG_9055.jpeg

İyi şeyler olmuyor değil. 2 kutu balata spreyi çokça efor ve temizlikten sonra şarj dinamosu hayata döndü
IMG_9059.jpeg

Elinde bilgi belge döküman yedek parça olan bana yazsın :D. Şu süreçte neye ihtiyacım olacak bilmiyorum ama bilgi herşeyden değerli.

olmezozan

#ozanworkz
Araç Markası
Mazda 2 Sport
Araç Renk ve Tip
Beyaz
merhaba

Hepinize iyi dilekleriniz ve temennileriniz için teşekkür ediyorum. Süreç uzun farkındayım ama benden bi tavsiye; Sanayiye gitmeyin :D

Bugünün ganimetleri ektedir :cool: Aksler boşluk için test edilecek. Porya bilyaları ötüyor değişecek. Direksiyon pompası da her ihtimale karşı hazır sökmüşken bakıma gidecek. Klima kompresörünün de bilyası acayip ötüyor ve heryeri içi dışı kurumuş. Onu da bakıma bıraktım.
Ekli dosyayı görüntüle 71187Ekli dosyayı görüntüle 71189

Direksiyon kayışı da bitmiş durumda. Ayrıca karbüratörün üstüne ikinci resimdeki gibi bir malzeme koymuşlar ve tuhaf delikler var üstünde. Bunun böyle olması mı gerekiyor bilen aydınlatır mı?
Ekli dosyayı görüntüle 71190Ekli dosyayı görüntüle 71192

İyi şeyler olmuyor değil. 2 kutu balata spreyi çokça efor ve temizlikten sonra şarj dinamosu hayata döndü
Ekli dosyayı görüntüle 71191

Elinde bilgi belge döküman yedek parça olan bana yazsın :D. Şu süreçte neye ihtiyacım olacak bilmiyorum ama bilgi herşeyden değerli.

tuhaf delikli şey lpg kelebeği olabilir mi? lpg ayarını da o tuhaf delikleri açarak yapmamışlar diye umut ediyor, sabırlar diliyorum...

4-5 yıl önce neredeyse bu durumda olan bir Practica toplamıştım, İzmir'deki çıkmacılarla akraba olduklarım vardı :) buralardan parça lazım olursa elimden geldiğince destek olurum

Garabela

Sessiz
Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Hatchback
Merhaba herkese

Bir süredir hem tedarik hem de işlerimden kaynaklı yazamadım ama her gün ilgilenmeye devam ediyorum.

Direksiyon pompası bakım için söktüm ama orta göbek çok zor sökülüyor. Resimde görüldüğü gibi orta göbeğe 2 somun kaynatıp içine vidalayarak çektirme gibi preslenmiş göbeği çıkartmak gerekiyor. Sonrasında orda da değişmesi gereken parçalar vardı hepsini değiştirdik.
IMG_9060.jpegIMG_9136.jpegIMG_9137.jpeg

Fren pistonlarını da uğraşmak istemediğim için bakıma bıraktım ama teslim alırken incelemedim. Dün de piston montajı incelerken bir de ne göreyim. Pistonun etek gibi olan körük contası orijinalden 1 cm daha kısa kalıyor. İyi li böyle montajlamadım. Doğru parçaları sipariş verdim tekrar değişecek bütün contalar vs.
IMG_9138.jpegIMG_9308.jpeg

İç aks kafalarındaki boşluk için sağ sol değişim yaptım. Aklınızda olsun aks kafalarının içinde siyah renkli mos2 gres kullanılıyor. Bu örnekte görülen başka renkli gres kaybolmuş. Dış aksler siyah gres duruyor ama iç kafalar boşalmış. Hepsini değiştirdim kurtuldum
IMG_9295.jpegIMG_9293.jpegIMG_9292.jpeg

Garabela

Sessiz
Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Hatchback
Herkese merhaba

Son günlerde aracın motorunu dışarı çıkartmak için calaskal beklediğim için ufak işleri yapmaya karar verdim. Sonuçta bu işleri de benden başka yapacak kimse yok.

Fren hortumlarını değiştirdim. Hazır el değmişken bakır contalar da değişecek tabi. Frencinin yaptığı hatayı düzeltmek için düzgün fren pistonu toz körükleri sipariş verdim. Hazır bu siparişi vermişken de fren pimlerini de değiştirdim. Kaliper pimleri için ısıya dayanıklı gres kullanılmalı her gres olmaz aklınızda olsun. Ben resimdekini kullanıyorum. Kaliperlerin durumu kötüydü onları da zımpara ile düzeltip sıcağa dayanıklı boya ile boyayacağım.

IMG_9307.jpegIMG_9646.jpegIMG_9644.jpegIMG_9647.jpegIMG_9678.jpeg

Amortisörler, amortisör takozları değişti. Önceden olmayan toz körüklerini de taktım ki uzun ömürlü olsunlar.
IMG_9675.jpegIMG_9676.jpeg

Şimdi geldik için janjanlı kısmına. Motoru dışarı aldık parçaladık. Üst kapak çok kötü çıkmasa da pistonlar çok kötü. Uzun süre araç yağ yakmışa benziyor. Rektefeye bıraktım. Gereken bütün parçalar değişecek ve tabi ki contalar yeniden alınacak.

IMG_9749.jpegIMG_9754.jpegIMG_9755.jpegIMG_9760.jpegIMG_9762.jpeg

Diğer kısım ise şanzıman. Aracı alırken geri vitese geçmiyor demişlerdi ama neden olduğunu bilmiyordum ve her halükarda bakım yaptırmak istediğim için dağıtmak gerekiyordu. Ama bunu yapacak adamı bulmak zor, parça bulmak ayrı zor.

IMG_9757.jpegIMG_9756.jpeg

Neyse ki iyi bir usta bulup dağıttık ve şanzıman bize Suprise motherf*cker dedi:D önceden de yapılan kötü bir tamirat sonrası ilk resimde ortadaki mil giren yere sağdan soldan yuvalar tornada açılıp oralara sabitleme amaçlı mil konulmuş. Bu mil de zamanla parçalanmış ve balatalara zarar vermiş. Geri vites balataları ve saçları ezilmiş hasar görmüş. İkinci resimdeki parça ise zamana yenik düşmek üzere. 1-2mm tutan yer kalmış ve sıyırmak üzere. Şimdi bu parçaları arıyoruz.
IMG_9766.jpegIMG_9770.jpeg

Hasıl-ı kelam süreç hala devam ediyor. Son 2 resimde yer alan parçaları tedarik etmem gerek. Bu konuda her yardıma açığım.

Ekli dosyalar

• IMG_9763.jpeg
    IMG_9763.jpeg
    601.1 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG_9764.jpeg
    IMG_9764.jpeg
    548.7 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG_9765.jpeg
    IMG_9765.jpeg
    503.8 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_9305.jpeg
    IMG_9305.jpeg
    507 KB · Görüntüleme: 13

oncellfirat

Sessiz
Araç Markası
1994 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Füme Sedan
Kolay gelsin ustam gerçekten emek ve maddiyat sarf edeceğin büyük bir proje inşallah gönlündeki gibi sonuçlanır maşallah

Erçay

Aktif
Araç Markası
Subaru Forester
Araç Renk ve Tip
Siyah - Sedan
Bu işin en zor kısmı parça bulmak, yoksa LEGO gibi halledilir yetenekli ellerde, inşallah kısır döngüye dönmeden, minimum uydurma parça ile toparlarlanir, güzel gidiyor maşallah, eline sağlık. Bu şekilde iki araç topladım, ikisi de güzel yürüyor ama süreç yorucu gerçekten, mevlam kolaylık versin.
Not: ben şahsen tekrar bu denli büyük ölçekli restorasyona girmem :)

Garabela

Sessiz
Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Hatchback
Kolay gelsin ustam gerçekten emek ve maddiyat sarf edeceğin büyük bir proje inşallah gönlündeki gibi sonuçlanır maşallah

Usta değilim sadece hobi amaçlı uğraşıyorum bu işlerle ama teşekkürler inşallah istediğim sonucu elde edebilirim. Motor şanzıman bittikten sonra yerine yerleştirip ön tarafı toplar ve yere bastırırsam üstümden bi yük kalkacak :cool:

Bu işin en zor kısmı parça bulmak, yoksa LEGO gibi halledilir yetenekli ellerde, inşallah kısır döngüye dönmeden, minimum uydurma parça ile toparlarlanir, güzel gidiyor maşallah, eline sağlık. Bu şekilde iki araç topladım, ikisi de güzel yürüyor ama süreç yorucu gerçekten, mevlam kolaylık versin.
Çok doğru söyledin hocam kesinlikle Lego gibi zaten. Japon’lar tasarlarken 91 yılında bile çok güzel bir araç yapmışlar. Mekanik tasarım kısmını sevmemek elde değil.

Bu proje sırasında çok faydalı insanlar tanıştım. Birisi Mazda parça toptancısı Samsun’da. Birisi de çıkmacı İstanbul’da. Çoğu parçayı onlardan bulabiliyorum şimdilik tıkanmadık inşallah öyle bir sorunla karşılaşmam.

Şöyle bir Wankel motorlu güzellik fikrini değiştirebilir belki:D benim aklımı karıştırmadı değil :koptum:

IMG_9779.jpegIMG_9778.jpegIMG_9776.jpegIMG_9775.jpegIMG_9774.jpeg

Garabela

Sessiz
Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Hatchback
Herkese merhaba

Geçen günler içinde şanzıman parçalarını buldum. Motor Rektefe edildi ve bugün teslim ettiler. Biraz da güzellik ve temizlik çalışmaları yaptım ve işte sonuçlar ;

Motor bir dönem yağa su karıştırmış ve öyle binilmiş. Krank kendi içinde 0.25 kadar incelmiş. O yüzden piston,ana yatak, krank ve kol yataklar 0.50 ye taşlandı. Subaplar ve lastikleri değişti. Şanzıman da bir önceki gönderide gösterdiğim parçaların haricinde diferansiyelde de kırık dişli varmış onları da tedarik ettim. Ayrıca şanzıman için sac takımı, balata takımı, conta takımı pirinç renkli vakum denilen bir parça ve fren bandı da değişti

IMG_0036.jpeg0b0ab92e-46f0-4f58-868a-458ab83c2916.jpegc32d9045-0d43-4421-b37f-6afcc1974b40.jpeg

çeşitli güzellik çalışmaları
IMG_0123.jpegIMG_0124.jpegIMG_0126.jpegIMG_0114.jpegIMG_0115.jpegIMG_0100.jpegIMG_0101.jpegIMG_0094.jpegIMG_0095.jpegIMG_0035.jpegIMG_0044.jpegIMG_9865.jpegIMG_9861.jpeg

motorun gelmesini beklerken ön takım montajını da kısmen yaptım. Ayrıca kopmuş olan viraj demiri, viraj demir lastikleri, direksiyon körükleri, direksiyon kutusu sabitleme lastiklerini de değiştirdim. Direksiyon milini de yağladım ki tekrar açmak zorunda kalmayalım. Sadece amortisör takozlarının yönünü bulamadım hem bir yöne hem de 180 derece diğer yöne takılabiliyor. Services manual'de camber ayarı için bir tarif var ama oda benim takoza uygun görünmüyor. Kendi arcından foto atabilecek varsa hayra geçer
IMG_0096.jpegIMG_0099.jpeg

Motor rektefiyeden geldi sonunda. İyi ki acelem yok dedim. Kuruluma service manuel'in tarif ettiği şekil ve sıra ile başlayınca herşey çok kolay yapılıyor. Tabi bir çok alet edavatın hazır olması da önemli. Manuel'deki gibi gerekli yerlere sıvı conta sürdüm ve her civatayı torkladım(her bir civatayı :D) artık yağ kaçağı olursa da benden değil ondan eminiz :D Kapak contasını takarken dikkatli olmanızda fayda var. çünkü hata ile test takma ihtimaliniz var. Yani fark etmezseniz %50 ihtimalle ters takacaksınız. Conta üzerindeki her deliğin karşılandığını tek tek kontrol edin sonra kapağı oturtun. Blokta bütün su tapaları çürümüş olduğundan hepsini değiştirdik onlar da ışıl ışıl oldu. Rektefiyeden sonra blok yıkandı ve ben şoookk. Bloğun kendi rengi siyahmış ve pislikten görünmüyormuş :D Bende ısıya dayanıklı siyah'a boyasam nasıl olur diyordum vazgeçtim böylece
IMG_0111.jpegIMG_0127.jpegIMG_0128.jpegIMG_0130.jpegIMG_0129.jpeg

Sonuç olarak blok ve üst kapağı birleştirdim. artık geriye triger seti ve diğer parçalar ile şanzıman'ın birleştirilmesi kaldı. Motor birleştirme esnasında her adımın fotisini çekmedim çünkü bende manuel'e göre yaptım ve bütün adımlar orda da yazıyor. Son olarak alttaki görseldeki elektrik kablolarının yerini motoru sökmeden önce bir Allah bir ben biliyordum. Artık sadece Allah biliyor :D Çok zaman geçti üstünden inşallah marş basınca çalışır :D

IMG_0045.jpeg

Son düzenleme:

ÖzgürSeyyar

Katılımcı
Araç Markası
1998 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - HB
Eline koluna sağlık. Asıl iş bundan sonra başlıyor bence. Kaporta parçaları vs. bulmak zor olacak. Kolaylıklar dilerim.

emrullahberat46

emrullahcam@gmail.com
Araç Markası
2006 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Gri-Sedan
Elinize, emeğinize sağlık çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Zaman+Mekân+İmkan üçlüsü olsa benim de çok yapmak istediğim bir iş bu.
Her adımını sonuna kadar takip edeceğim inşallah.

Garabela

Sessiz
Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Hatchback
Eline koluna sağlık. Asıl iş bundan sonra başlıyor bence. Kaporta parçaları vs. bulmak zor olacak. Kolaylıklar dilerim.
Teşekkürler. Henüz kaportaya gelemedim. önceliğim aracın çalışıp yürümesi ve muayeneden geçmesi ama haklısınız bazı parçaları bulmak zor olacak gibi.
Elinize, emeğinize sağlık çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Zaman+Mekân+İmkan üçlüsü olsa benim de çok yapmak istediğim bir iş bu.
Her adımını sonuna kadar takip edeceğim inşallah.
Zaman mekan ve imkan üçlüsü ancak 35den sonra denk geldi :D Benim de çok istediğim birşeydi sonunda denk geldi giriştik ama inşallah iyi etmişimdir :D

Herkese merhaba tekrar

Motoru manuel'de gösterdiği şekilde topladım. Diğer aksamları da yine tüm tork değerlerine uyarak topladım. Motorla şanzıman birleşirken şanzımandaki tork konverörü 3 dişliye oturduktan sonra volan ile birleşmeli. Yani önce tork konvertör şanzıman üzerindeki dişlilere oturtulmalı, sonra motor ile birleşmeli. Yoksa araç vuruntulu çalışıyormuş. Toplarken buna dikkat edin. Triger'i taktıktan sonra (ki yanlış takma ihtimaliniz manuel'e göre yapıyorsanız çok zor) motoru en az 2 tur çevirin ve işaretlerin aynı yerine geldiğini kontrol edin. Ayrıca bu kontrol esnasında subaplar pistona değerse yabancı bir ses duyarsınız o yüzden zorlamadan yavaş yavaş çevirin.

IMG_0155.jpegIMG_0156.jpegIMG_0158.jpeg928EA437-256A-4B21-80A8-48BB9F196E6E.jpeg

Ben bütün bunları yaptıktan sonra alt takım ve travers montajını da yaptım Viraj denge kolunun değişmesi için travers'in 4 vidasından 3'ünün gevşetilmesi gerekiyor. Ayrıca direksiyon kutusununda gevşetilip öne alınması gerekiyor. Zahmetli bi işti valla . O nedenle hazır toplamışken bütün alt takımı da topladım
IMG_0180.jpegIMG_0181.jpeg

Sonunda motoru içeri aldım. Tek başına zor oluyormuş. Sökerken yardım aldım ama takarken kimse yoktu bende tırnağın varsa başını kaşı dedim ama gerçekten zor oluyormuş :D Biraz elektrik bağlantısı biraz ordan burdan derken benzinde marş bastım ama ne yazdık ki çalışmadı. Bende en büyük şüpheli olarak karbüratörü söktüm. Zaten araç muayeneye giderken hem benzinde hem LPG'de çalışması istendiği ve bu kadar iş yapmışken sadece LPG'de çalışır olarak kullanmayacağım için bu işlemi de yapmalıydım
IMG_0207.jpegIMG_0224.jpegIMG_0223.jpeg

Karbüratör temizlemek inanılmaz rahatlatıcı bi işlemmiş :D Fakat mutlaka bir rehber eşliğinde sökün. Ben ispanyolca bir rehber eşliğinde söktüm ve bütün memeleri kanalları herşeyi balata spreyi ile temizledim. Sonra araca taktım ve marş bastık. Sonunda çalıştı ama video ekleyemediğim için çalışma videosunu koyamadım. Sesi güzel ve yabancı bir ses yok. Artık geri kalan kısımlarını toplayacağım. Su sistemi demonte durumda onlar eklenecek. Su boruları bağlı değil. Şazıman yağı soğutma sistemi de radyatörden geçtiği için oda bağlı değil. Ayrıca LPG sistemini devre dışı bıraktım onu da devreye almam gerek.

Herkese iyi dilekleri için teşekkürler. Tek ricam kendi aracınızdan 3-5 fotoğraf atın ki bazı elektrik bağlantılarını bilmiyorum. Mesela termostat üzerindeki sensör elektriği nerden alıyor? yada blok üzerindeki sensör nerden alıyor gibi

Ekli dosyalar

• IMG_0175.jpeg
    IMG_0175.jpeg
    550 KB · Görüntüleme: 12

bjkmert45

Sessiz
Araç Markası
2011 Mazda 3 İmp.
Araç Renk ve Tip
Albino Kartal - HB
Eline emeğine sağlık üstad. Gerçekten yaptığın muhteşem sabır işi. :harika:

:harika: