Bugün tekrar baktım yedek su eksltiyor biraz bekledim kaçak mı var diye radyatör alt hortumundan su geldi stop edince dedim tmm kaçağı buldum. Ancak dikkatimi çekti radyatör horumları sertleşmiş kapağı değiştirmeden önce bu yoktu bir terslik var inş kötü değildir
Yanlış yönlendirmeyim, sizi de korkutmayayım; buna benzer bir problemi
@aurora yaşamıştı, detayları o daha iyi bilir.
Şimdi başıma gelenlerden ve gördüklerimden şöyle özetleyeyim;
Hortumların sertleşmesi normal, araç çalışırken hortumların yumuşak olması demek radyatör kapağının görevini yapmaması demek. Şöyle ki; soğutma sisteminde araç çalıştığından itibaren hem devirdaimle hem de ısınma ile basınç oluşmaya başlıyor, basıncın temel sebebi ise ısınma. Isınan sıvı genleşiyor ve atmosfer basıncından daha fazla basınca sahip olduğu için de esnek olan hortumlarda sertliğe sebep oluyor. Eğer sertlik oluşmuyorsa radyatör kapağı içerideki basıncı tutamıyor demektir. Peki basınç neden olmalı? Çünkü basınç arttıkça suyun kaynama ''derecesi'' yükselir. Bu nedenle soğutma sisteminizde ısınan sıvının radyatör hortumlarında sertlik oluşturması normaldir. Anormal olan ise radyatör hortumlarında ''balonlaşma'' olmasıdır. Bu durumda radyatör hortumunun acilen değişmesi gerek.
Bir konuya daha değinelim; radyatör kapağını nasıl test edersiniz? Aracı çalıştırdıktan sonra ve araç fan açmaya yakınken üst radyatör hortumunu biraz sıkın. Hortum çok sıcak olacağı için ısıyı olabildiğince geçirmeyecek bir bez vs yardımı ile sıkın ki eliniz yanmasın. Hortum giderek sertleşecektir, fan açmaya yakın en sert halini alır, fan çalışmaya başladığından itibaren (bizim 626'larda böyle) hortumlar bir nebze yumuşar. Burada anlarsınız ki radyatör kapağı görevini yapıyor ve planlanan basınç değerine ulaşınca soğutma sistemindeki basıncı dengeliyor.
Şimdi gelelim kapaktaki 0.9 ile 1.1 arasındaki farklara. Burası tamamen benim tecrübem, aracımda silindir kapak contası değişimi sonrası denemek için (yanılmıyorsam Nissan marka) 0.9'luk bir kapak taktık, fan açmaya yakın yedek su kabındaki su seviyesi yükseliyor, fan açınca su seviyesi alçalıyordu. Hortumlar da çok sert değildi. Fakat bizim araçların orjinal basınç değeri radyatör kapağı için 1.1 bar. Ben de 1.1 barlık kapak alıp taktım. Yedek su kabında oynama yok. Bu durumda anlıyoruz ki bizim araçlarda yedek su kabından su alıp verme (basınç boşaltma/vakumlama) durumu fan açma derecesinden daha yüksek bir basınca tekabül ediyor. Taktığım 1.1'lik kapak hala aracın üzerinde, su eksiltme yok.(maşallah)
Bu yukarıda yazdıklarım az çok kafanızdaki soru işaretlerini giderecektir diye tahmin ediyorum.
Gelelim conta meselesine; basitçe söylemek gerekirse conta yanması veya silindir kapak çatlağında benim bildiğim/gördüğüm/okuduğum 3 belirti var.
1 - Motor yağına soğutma sıvısı karışır.
2 - Yanma odasına yağ girer ve araç yağ yakar.
3 - Yanma odasına su girer ve araç su eksiltir. Aynı zamanda soğutma suyuna egzoz basıncı olur, egzozdan yoğun beyaz duman atar. Hortum patlar veya kelepçelerden sızıntılar olur.
Sizde ilk ikisi yok diye anladım. 3. şık için baştan uyarayım,
sakın test etmek için radyatör kapağını açıp da aracı çalıştırıp sudan hava kabarcığı geliyor mu diye gözlemlemeyin!!!
Eğer conta hasar almamışsa bile bu işlemle contaya hasar vermeniz olasıdır. Başıma geldi, anlatayım; birkaç gün içinde hortum patladı, hortum kelepçesinden su sızıyordu vs gibi durumlardan dolayı ustaya götürdüm. Usta gereken işlemleri yaptı üstüne tekrar sızıntı vs olunca radyatör kapağı açık şekilde 5-10 dk test etti. O güne kadar egzozdan duman gelmezken o testle beraber aracın arkasından bembeyaz duman çıkmaya başladı!!!
Conta hasarından şüpheleniyorsanız, bu iş için teçhizatı olan bir ustaya gidin. Soğutma suyundan bir örnek alarak motor soğutma suyuna egzoz gazı karıştırıyor mu karıştırmıyor mu kesin sonuçla bu işlemi test ettirebilirsiniz.
Size tavsiyem hortumları ve kelepçeleri bir kontrol ettirin. Gereken değişimleri yaptırın. Eğer söylediğim testi uygulayabilecek bir ustanız varsa da ona test ettirin. Böylece hem soru işaretleriyle canınız sıkılmaz hem de konuyu netleştirmiş olursunuz. Belki de sadece hortumda sızıntı var ya da hortumun değişmesi gerekiyordur.