Biraz işlerim yoğun geç gördüm kusura bakmayın.
Kötü mal sahibi, insanı mal sahibi yapar sözünü her konuda yaşatan insanlar var. Ben o insanlar yüzünden elimden gelen her işi kendim yapar oldum. En basit örneğini geçen gün yaşadım.Aks keçesi değişiminde keçeyi 1-1,5mm kayık çaktı, üst tarafına bir çekiç daha vurduramadım adama. Sonuç; iki gün sinir ve aracı iş yerinde forkliftle kaldırıp alt muhafazayı söküp kendim çaktım. Böyle adamlar iş yapıyor.
Önceki aracımda da yol ayarı, obdden kontrol ederek ayar yaptıracak usta bulamadığım için Brc kablosu ve obd alıp kendim yapmayı öğrenmiştim. Hatta kurcalarken Brc nin oksijen sensörü ve aracın map sensörünü okuma desteği olduğunu öğrenip bağlamış aracın kendi sensörlerinden gelen değerlerle ayar yapmıştım. Sonrasında 4 sene sorun yaşamadım.
Konudan fazla uzaklaşmayayım. Sizin başınıza gelen de bir çok bilmiş, aman parasını alayım kiti bağlayım bir daha arıza için gelmesin diye arıza ışığını söndürme fonksiyonunu açmış bir usta(!) mucizesi. Normal şartlarda her aracın bir ltft tolerans değeri olur, bu hava şartları, yük durumu, yakıt kalitesi, aracın aşınma durumu ve kullanış şekline göre +-%5 aralığında olması normal kabul edilir. Bazı araç %20 bazı araç %15 den sonra arıza ışığı yakar.
Normal şartlarda ayarı oksijen sensörü, obd den alınan ltft ve dip gazda stft değerine göre düzgün yapılan LPG ayarında sorun yaşanmaz. Zamanla yaşanacak değişim saydığım faktörlere bağlı olarak zaten benzin de de yaşandığı için araç ltft değerini değiştirerek ve anlık stft ye müdahale ederek optimum çalışmayı sağlar. Bunun için obdli lpg kitine de ihtiyacınız yok. Ben 6 sene 110.000km lpgli kullandığım Honda da hiç sorun yaşamadım. Bağlandığımda ltft değerim de %4 civarında gezinirdi. Arada kontrol amaçlı bir hafta benzinli kullanımda da %3-4 civarında olurdu Ltft değerim.
Yani obdli kit bir devrim ya da araca bağlanmış sihirli bir değnek değil. Ama usta hatalarını ve yanlışlarını kendi tolerans değerleri aralığında minimize etmek için faydalı. Hatalı montaj veya uğraşmak istemeyen ustalar için yine sıkıntılara yol açacak uyanıklık opsiyonu var. Eğer obdli sistem lpg kitinde arıza ışığı söndürme fonksiyonu aktifleştirilmişse bu başlı başına yanlış ve hatalı uygulama olması tartışılamaz. Yakıt harici bir arıza durumunda daha büyük hasarlara yol açmamak için aracın kendini koruma (safe) moda alacağı konumlarda (nadiren de olsa ihtimaldir) engel olacağı için büyük arızalara yol açabilir.
Bana göre işin özeti;
Zaten eğer lpg kiti, obd den okuduğu değerle kendini düzeltme yapma ihtiyacı hissediyor ise lpg ayarınız düzgün değildir. Obd verisine göre yapacağı düzeltmeyi lpg enjentör haritasına yazmaz. Sadece o an; kontak kapanana kadar düzeltir. Bana göre doğrusu, obd bağlantısını yapmadan lpg ayarının yapılarak minimum 30 km kullanım sonrası ltft ve stft değerleri kontrol edildikten sonra ayarlarda %5 den fazla bir sapma yok ise tamamdır denilmeli. Ondan sona obd bağlantısı yapılmalıdır. Bu sayede normal ayarlar yakalanmış, ekstrem durum olan filtre tıkanması, kötü lpg yakıtı gibi geçici durumlar için tolerans müdahale aralığı bırakılmış olur. (Ama bunu yapacak usta, esnaf kişiyi bulma konusunu hiç açmıyorum.)
Minimum 30 km deme sebebim araçtan araca değişebilir ama Honda Ltft değeri için son 30 km ortalamasını alıyordu.