Mazda' ya Forscan ile Bağlanmak... Arıza Tespit, Kişiselleştirme...

mustafayk

Kıdemli Üye
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
:) Allah herkesin, kalbindeki niyete göre versin, kimler başkaları için neyi düşünüyorsa, yüz katını versin, herkesin yolu, işi gücü açık olsun. :)[/QUOTE]
Amin amin amin:)

ibrasoft

Aktif
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
Aaa etmedim mi teşekkür ayıp etmişim. Sağol abi, sayende bilgilendik, gizli özellik fakiri arabalarımıza az da olsa kişiselleştirebildik valla sayende. :D

Teşekkür ettiğin için dedim zaten mutlu :)
En çok sen uğraşıp kurcaladığın için seni örnek verdim.
Bi ara vicdan yaptım, üzüldüm airbag hatası olunca ama neyse ki düzelttin :)

MutluTEKİR

Aktif
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Teşekkür ettiğin için dedim zaten mutlu :)
En çok sen uğraşıp kurcaladığın için seni örnek verdim.
Bi ara vicdan yaptım, üzüldüm airbag hatası olunca ama neyse ki düzelttin :)
Olur böyle şeyler. kurcalıyorsak bu tür şeylere de hazırlıklı oolmak lazım. Şahsen çok dert etmiyordum, yazılımsal hata en kötü serviste IDS ile çözülür diyordum ki çok şükür gerek kalmadı.

Bu arada air intake resonator iptalini düşünüyorum. Hava daha rahat giriyor diyorlar. Özellikle bizim benzinlilerde hava filtresinin konulduğu yerine alt tarafındaki girinti çıkıntıları yok etsek, direk hava filtresinin üstüne gelse hava akışı hızlanır mı? Yoksa soğuk havayı alıyor önden güzelce. Ama 13 saniyelik 0-100'ü fazla pahalıya kaçmadan nasıl düşürebilirim düşün düşün gına geldi.
maxresdefault.jpg

Geyikde mi konuşsak ne bunları? :D

ibrasoft

Aktif
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
Olur böyle şeyler. kurcalıyorsak bu tür şeylere de hazırlıklı oolmak lazım. Şahsen çok dert etmiyordum, yazılımsal hata en kötü serviste IDS ile çözülür diyordum ki çok şükür gerek kalmadı.

Bu arada air intake resonator iptalini düşünüyorum. Hava daha rahat giriyor diyorlar. Özellikle bizim benzinlilerde hava filtresinin konulduğu yerine alt tarafındaki girinti çıkıntıları yok etsek, direk hava filtresinin üstüne gelse hava akışı hızlanır mı? Yoksa soğuk havayı alıyor önden güzelce. Ama 13 saniyelik 0-100'ü fazla pahalıya kaçmadan nasıl düşürebilirim düşün düşün gına geldi.
maxresdefault.jpg

Rezonatörün görevini biliyorsun değil mi :)
Hava emiş vakumu ile bir şekilde akar, 0-100 de direk olarak anlayabileceğin bir fark olacağını zannetmiyorum.
Benim eski 1,4is varken 1,6ies emmesi takıp, rezonatör vs iptal etmiştim. Hava filtresinin daha sık dolması ve emiş sesindeki bir miktar değişim dışında bir fark olmadı. İes emmesi takınca ies filtre ve rezonatörünü geri taktım. Emmeden dolayı hava girişi ve manifold boruları genişleyince lpg ayarı yapmam gerekmişti. Hava fazla gelince yakıta %7 fln artı vermiştim diye hatırlıyorum. Her araçta aynı olmaz illaki ama çok umutlanma bence :) neticede motora giriş kısmında bir iyileştirme olmayacak

ibrasoft

Aktif
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
Torque ve elm327 ye devam. :D
Crackli windows 10 için torque benzeri program bilen var mı?

Akşam telefondan baktığımdan fark etmemişim mesajının devamını. Crack fln kötü şeyler bunlar :p
Forscan daha ne yapsın istiyorsun bu arada :D
ScanMasterELM var bende Honda dan kalma. Versiyonu biraz eski olabilir ama veri okumada iyiydi. 2.1 versiyon. Türkçe desteği de var. (Çeviri düzgün.;))
Bir bak internette bulamazsan setup mail atarım. Aslında forumun yandex diske koymak daha iyi olur.

MutluTEKİR

Aktif
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
3. nesile sahip arkadaşlardan Forscan ile bağlanmayı düşünenler varsa hiç heveslenmesinler. Geçen günlerden birinde Ediz hocanın araca bağlanalım dedik. Özelliği değişitirilebilir ayar var mı diye. Forscan kablosunu taktığımız gibi aracın tüm arıza ışıkları yandı. Çıkardık hepsi söndü. Tekrar taktık yine yandı. Devam ettik işleme, değiştirebileceğimi ayarlar var mı diye. Klasik iç aydınlatma süresi, ışık sensörü varsa bunun hangi koşulda devreye gireceği (hava çok karanlıkken, ya da aydınlık olsa da hafif karardığında), başka donanımlar varsa devre dışı bırakılabilme vs gibi ayarlar vardı. Hiçbir işe yaramayan zaten multimedya ekranından değiştirilebilir ayarlar çoğunlukla. Galiba Mazda, Ford prangalarından kurtulunca yazılımını da hafiften değiştirmeye başlamış sanırım ki kablonun arıza ışıklarını yakması ve değiştirilebilir ayarların azalması buna işaret. Bir diğeri de yıllardır çile çektiren polen filtresinin artık değişiminin çok kolay olması. :)

slymncmgz

Katılımcı
Araç Markası
Mazda3 2014 PowerSense
Araç Renk ve Tip
Kırmızı-Sedan
3. nesile sahip arkadaşlardan Forscan ile bağlanmayı düşünenler varsa hiç heveslenmesinler. Geçen günlerden birinde Ediz hocanın araca bağlanalım dedik. Özelliği değişitirilebilir ayar var mı diye. Forscan kablosunu taktığımız gibi aracın tüm arıza ışıkları yandı. Çıkardık hepsi söndü. Tekrar taktık yine yandı. Devam ettik işleme, değiştirebileceğimi ayarlar var mı diye. Klasik iç aydınlatma süresi, ışık sensörü varsa bunun hangi koşulda devreye gireceği (hava çok karanlıkken, ya da aydınlık olsa da hafif karardığında), başka donanımlar varsa devre dışı bırakılabilme vs gibi ayarlar vardı. Hiçbir işe yaramayan zaten multimedya ekranından değiştirilebilir ayarlar çoğunlukla. Galiba Mazda, Ford prangalarından kurtulunca yazılımını da hafiften değiştirmeye başlamış sanırım ki kablonun arıza ışıklarını yakması ve değiştirilebilir ayarların azalması buna işaret. Bir diğeri de yıllardır çile çektiren polen filtresinin artık değişiminin çok kolay olması. :)

mazda3revolution.com'da sky kasalara nasıl bağlanılabileceği, nasıl kodlama yapılabileceği yazıyor.

ibrasoft

Aktif
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz

Ayrıldıkları için olması gereken bu zaten :) Forscan gelişip yeni sürümler için de Mazda ya göre programı şekillendirirse ne ala. Yoksa durum pek parlak değil. Standart arıza kodları dışında kod okuyamayan (ABS, BCM kodları vs.) Torque gibi yazılımlarla sadece standart kodlar okunup silinebilecek bu durumda. Diğer durumlar için servise mahkum.. Çok yaygın bir araç olmadığı için de (sanayide bile Vw için servis yazılımı olan yerler var) servis dışında zor gibi görünüyor. Niyeti bozup danaya girer gibi ortak Mazda servis yazılımına mı girsek napsak :D

Polen fitresi hakkaten eziyet yaa. Fordlarda bi de gaz pedalı sökülenleri var değişim için. Onlara bakaraktan BL gene biraz insaflı olmuş. Ama yine de zor. Torpido kapağını açıp değiştirdiğim Honda dan sonra buna alışmak zor oldu biraz. Gece 12 de söktüm dün. Tatile çıkıcam bugün, akşam bi baktım pır pır pır ses geliyor klimadan. Pervaneye kuru yaprak kaçmış nasıl olmuşsa. Torpidoyu söküp aradan zoraki temizledim. Filtrelere fln da hava tuttum. Nasıl girmiş anlamadım filtrede olmayan yaprak oraya nasıl geçmiş. Pervanede bayağı kirliydi ama o saatte gözüm kesmedi söküp pervane kanatlarının tozunu tek tek temizlemek. Hava tutup elimin erişebildiği yere kadarını temizledim. Boş bir vaktimde yapacağım ama listeye yazdım.

kadir

Kıdemli Üye
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Ayrıldıkları için olması gereken bu zaten :) Forscan gelişip yeni sürümler için de Mazda ya göre programı şekillendirirse ne ala. Yoksa durum pek parlak değil. Standart arıza kodları dışında kod okuyamayan (ABS, BCM kodları vs.) Torque gibi yazılımlarla sadece standart kodlar okunup silinebilecek bu durumda. Diğer durumlar için servise mahkum.. Çok yaygın bir araç olmadığı için de (sanayide bile Vw için servis yazılımı olan yerler var) servis dışında zor gibi görünüyor. Niyeti bozup danaya girer gibi ortak Mazda servis yazılımına mı girsek napsak :D

Polen fitresi hakkaten eziyet yaa. Fordlarda bi de gaz pedalı sökülenleri var değişim için. Onlara bakaraktan BL gene biraz insaflı olmuş. Ama yine de zor. Torpido kapağını açıp değiştirdiğim Honda dan sonra buna alışmak zor oldu biraz. Gece 12 de söktüm dün. Tatile çıkıcam bugün, akşam bi baktım pır pır pır ses geliyor klimadan. Pervaneye kuru yaprak kaçmış nasıl olmuşsa. Torpidoyu söküp aradan zoraki temizledim. Filtrelere fln da hava tuttum. Nasıl girmiş anlamadım filtrede olmayan yaprak oraya nasıl geçmiş. Pervanede bayağı kirliydi ama o saatte gözüm kesmedi söküp pervane kanatlarının tozunu tek tek temizlemek. Hava tutup elimin erişebildiği yere kadarını temizledim. Boş bir vaktimde yapacağım ama listeye yazdım.
Pervaneye nerden ulaşıyorsun?

maxresdefault.jpg

Sağdaki hava girişi gibi bi yerde solda var ordaya kapak takmışlar aslında ordan 2. Bi giriş mi versek?
Yada ordan sanzıman taarafına bi girişşmmi yaapsak napsak orası öyle boş duruyor batıyor baana ;)

MutluTEKİR

Aktif
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
kadir fana ulaşmak zor diye biliyorum. Orta konsol, klima kontrollerin vs komple sökülmesi lazım sanırım. Aslında o fanın temizliği için paslandırma ve elektrik iletkenliği olmayan, kolay buharlaşabilen temizleyici bir sıvı püskürtülerek yapılabilir diye düşünüyorum. Üstteki orta hava menfezleri sökülüp oradan boca edeceksin.

Hava girişi dediğin yer neresi? BLde hava girişi logonun altındaki boşluğun tamamı diye biliyorum. Resimde sağdan geliyor gibi gözükmesine bakma, soldaki cam suyu bidonunun tam simetrik hizasında, sağdaki boşluğa rezonatör koymuşlar. Oralarda dolaşan hava, sonrasında bu resimdeki sağ taraftan bir hortumla geliyor hava filtresine.

ibrasoft

Aktif
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
Pervaneye nerden ulaşıyorsun?

Torpidoyu söküp çıkarınca oradan sol tarafa doğru bakarsan görebilirsin. Havalandırmayı iç sirkülasyona alınca önündeki kapak açılıyor pervane görünüyor. Kapağın çerçevesinden dolayı pervaneye erişmek zor, parmak ucun yarısına kadar erişiyor.
Arçelikten aldığım buharika var onla temizlicem ben. Buhar püskürtüyor. 1 dk içinde kuruyor. Bakalım. Tatil dönüşü bi bakıcam. Fanı sökmek için başka yerleri de sökmek gerek sanırım çok dikkat etmedim ama.

MutluTEKİR

Aktif
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
En mantıklısı senin dediğin yöntem İbrahim abi. Elektrik iletkenliği olmayan, çabuk buharlaşan bir temizlik sıvısıyla da olabilir bu aslında.

Köpük gibi olup ama fan üstündeki bakterileri öldürmek dışında kirleri akıtma özelliği olan birşey lazım.

ibrasoft

Aktif
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
En mantıklısı senin dediğin yöntem abi. Elektrik iletkenliği olmayan, çabuk buharlaşan bir temizlik sıvıyla da olabilir bu aslında.

Akşam o saatte sesi duyunca deli oldum. 12 yi geçiyordu iş yerine gidip poleni söktüğümde. Üstten hava verdim teyp üstü ızgarayı söktüm yok. En son baktım olmayacak torpidoyu söktüm. Önündeki çerçeveden elimin yarısı zor girdi,baktım parmak uçlarjm sim siyah çıktı. Kanatçıklar arasına sıkışan yaprakları uzun tornavida ucuyla çıkardım hava tutunca baya bi toz çıktı. Dedim bunu temizlemek farz.. Ama 1 i geçiyordu artk sabah iş var diye uğraşmadım. Ön tarafta söküp rahat alabileceğim bir kısım gözüme çarpmamıştı..

Dediğin gibiyse orayı sök burayı sök değmez uğraşmaya. Buhar makinesiyle bembeyaz yaparım ben onu :)

sarpworks

Katılımcı
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
Forscan i yakin zamanda indirip kurcalamayi planliyorum. Fakat kurcalayanlara sormak istedigim bir soru var.

Sahip oldugum arac cx9 oldugundan bahsetmistim. (Yakinda foto paylasacam). Sorunum su ki aracta smartkey denilen 4 dugmeli keyless-go var ve bende sadece 1 tane anahtar var. yetkili servis ortalama $400 civarinda fiyat cekiyor ve bende inatla odemek istemiyorum. Ebay vs bir yerden kullanilmis smartkey alsam bunu forscan ile programlama sansim var mi? Veya yapabilecegim baska bir metod var mi? Gecen gun ebayden metal anahtar aldim. Anahtarcida kestirecem. acil durumda arac kapilarini acabilmek icin.

ibrasoft

Aktif
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
Forscan i yakin zamanda indirip kurcalamayi planliyorum. Fakat kurcalayanlara sormak istedigim bir soru var.

Sahip oldugum arac cx9 oldugundan bahsetmistim. (Yakinda foto paylasacam). Sorunum su ki aracta smartkey denilen 4 dugmeli keyless-go var ve bende sadece 1 tane anahtar var. yetkili servis ortalama $400 civarinda fiyat cekiyor ve bende inatla odemek istemiyorum. Ebay vs bir yerden kullanilmis smartkey alsam bunu forscan ile programlama sansim var mi? Veya yapabilecegim baska bir metod var mi? Gecen gun ebayden metal anahtar aldim. Anahtarcida kestirecem. acil durumda arac kapilarini acabilmek icin.

Forscanın Mazda ile irtibat kurabilmesi Ford ortak alt yapısından kaynaklı. Ford ortaklığı olduğu dönemde üretilmiş araçlarda programda servis menüsünde PIDS diye tabir edilen anahtar kodlama ile ilgili bir bölüm var. Detaylı incelemedim ama gördüğüm kadarıyla sıfırlayarak yapıyor gibi geldi bana. Yani önce mevcut anahtarları siliyor, sonra yeni kodlamaları yapıyor. (Emin değilim.) Menüye incelemek için girdiğimde uyarı yazısına tamam diyip bir sonraki menüye geçmeye cesaret edemedim şahsen.

CX9 için bu menü var mıdır, hatta ne forscanın ne kadar desteği vardır bilemiyorum. Tamamen kendi yazılımına geçtiyse hiç bağlantı kuramayabilirsiniz bile. Ama bu ihtimali düşük görüyorum, çünkü mevcut bir alt yapı var tamamen yeni bir alt yapıya geçmek hem üretim aşamasında hem de servis ayağında maliyet getirir. Yeni Mazda'ya şu yazılım, eskiye şu donanım ve yazılımla bağlanın diye servislere yeniden ayrı bir lisans satın alma durumları olur.

Ama şu da var, BN/BM kasa mazda 3 de erişilebilir seçeneklerin azaldığını, bir çok değişikliğin as-build kodları ile yapılabildiğini duyuyoruz. Bunda forscan yazılımcıların artık Ford'dan ayrıldığı için Mazda'ya yoğunlaşmamasının da etkisi vardır mutlaka.
Fazla uzattım yine...
Mazda 3 BL kasa için anahtar kodlama, tanıtma menüsü var ancak anahtarlar ile ilgili sıkıntım olmadığı için menüyü birinci aşamasından sonrasını incelemedim. CX9 için anahtar kodlama büyük ihtimalle yoktur diye düşünüyorum çünkü gerek yukarıda bahsettiğim sebepler gerekse Ford alt yapısını kullanan BL kasa için bile daha yenilerde eklenmiş bir özellik. Yine de görmeden, bağlanıp bakılmadan kesin bir şey söylemek zor. Hatta siz kablo ve yazılım ile deneyip sonucu bildirirseniz biz de öğrenmiş oluruz.

ibrasoft

Aktif
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
Forscanla ilgili bu zamana kadar programcılarıyla bir kaç kez görüşmelerim oldu. DPF rejenerasyonunda Mazda da yaşanan sorunla başlayan hata bulma ve öneri iletişimlerim ara ara devam etti. En son enjektör öğrenme ve pilot öğrenme sıfırlamada yaşanan hata ile ilgili geri dönüş yapmıştım. Her geri dönüşümde sorunu ve log dosyalarımı isteyip sorunla ilgili bana özel ara sürüm (genelde gönderdikleri günün tarihi olan bir sürüm numarası) ile yeni program gönderiyorlar. Sorunuma çözüm olup olmadığına dair geri dönüşümle tekrar yeni sürüm gönderiyor veya tamam yayınlayacağımız yeni sürüme kadar bu sürümü kullanın diyorlar. Bir sonraki resmi yayınladıkları sürümde sürüm notlarında benim yaptığım geri bildirimle yapılan düzenlemeyi görmek hoşuma gidiyor.

Şuan güncel olan 2.3.17 +beta3 sürümü ile geçen gün ara ara enjektörlerle ilgili kodlara bakarken programlama ve kişiselleştirme menüsünde bazı fonksiyonların olmadığını fark ettim. Lastik jant çapı değiştirme, hız sabitleyici, sirus radyo gibi.. Hadi dedim yeni modellerde Ford ortaklığı bittiği için belki özellik azalması normaldir, Mazda ya olan desteği azaltıyorlardır diye düşündüm. Ama zaten okunup değiştirilen özellik yeni sürümde neden kaldırılmış olsun. Dayanamadım program yapımcılarına durumu sormak için mail attım. Onlarda öyle bir durum yok, varsa fark ettiğiniz sorun ekran görüntüsü ile gönderin dediler. Bugün yine geri dönüş yaptılar. Sorunun "Mazda Central Configuration" kaynaklı olduğunu, bazı araçlarda bazı parametrelerin ilgili ( Mazda merkez konfigürasyon) menüsünde değişiklik yapılmadan uygulandığında hata verdiğini söylediler. O nedenle kaldırmışlar.

Çözüm olarak yaptıkları işlem tamamlanmak üzereymiş. Yakında yayınlanacak sürümle Mazda Central Configuration menüsüne de erişim sağlanacak ve ilave değişiklikler yapılabilecekmiş. Benim bundan anladığım şuan BCM, PCM, IC, RVM nin yanında parametre değiştirebileceğimiz ana merkez erişimi de gelecek. Merakla bekliyorum.
Çok fazla dişe dokunur seçenek yok malum bizim Mazdalarda ama nereden ne çıkacağı da belli olmuyor. Arıza ışığı yakmayan arızaları okuyabilmesi, pilot enjektör sıfırlamaları, anahtar imb. kodlaması, dpf statik rejenerasyon vs gibi servis dışında sanayi ortamında her yerde yapılamayan işlemleri kolaylaştırması açısından bulunmaz nimet. Hele motordaki sensör ve egr, dpf gibi parametre okumaları harika. O yüzden biraz da sürekli geliştirme ve hatalarla ilgili geri dönüş yapıyorum programcılara.

Üst Alt