Kaygılarınızda haklısınız. Xedos 9'ların Türkiye'de az sayıda olması ve yine Türkiye'de çoğu parça konusunda orijinal dışında parça kullanılmaması (yurt dışından yan sanayi temin edilebiliyor) önemli bir olumsuz husus. Yalnız burada fiyat/fayda/performans/donanım konusuna bakmak gerek, daha doğrusu ben burasına bakıyorum.
Xedos 9'un belirli bir fiyat aralığı yok haliyle fakat şuan satışta olan güncel ilan sayısının fiyatlarını ele alırsak 30 bin civarı bir ortalaması olduğunu görebiliriz. Bu da temiz bir GF ve BJ kasaların satış fiyatıyla hemen hemen aynı. Hemen hemen Türkiye'de aynı sayılarda nadir bulunan Premacy'leri ele aldığımızda fiyatlarının daha yüksek olduğunu bile görebiliyoruz. Aslında Türkiye'de az olmasının dolaylı yönden fiyat konusunda olumlu bir neticesi.
Parça ihtiyacı (periyodik bakımda kullanılan malzemeler hariç) kolay kolay gerekmiyor, bu bir gerçek. Gerektiğinde de bizim yaptığımız gibi orijinal parçalar servisten, OEM parçalar da yurt dışından (zaman alsa da) kolaylıkla bulunabiliyor. Her Mazda'da olduğu gibi çok fazla kurcalanmamış bir Xedos 9 bulunabilirse uzun süre sorunsuzca binilebiliyor. Her araçta her markada olduğu gibi esas mesele burası bence... Zaten sonradan da başka bir araca da kolay kolay binilemiyor. Konfor ve donanım olayına girmiyorum bile. Her şey üretilirken aracın sınıfına nazaran düşünülmüş. Eksik kalan şeyler de yok mu? Var elbette, hatta bu konu da onlardan biriydi...
Xedos 9'ların en büyük sorunu yakıtı, benim gözümde. Fazlasıyla şehir içi kullanacaksanız kesinlikle tercih edilmemeli. Şehir dışı 9-10 lt/100km gibi rakamlara kolaylıkla ulaşılabiliyor olsa da şehir içi kullanımda 14-16 lt/100 km benzin sarfiyatını göz önünde bulundurmak gerek. Bu sarfiyat değeri 6 silindirli 2,5 lt hacimli 1500 kg bir araç için yine de çok optimal rakamlar olsa da ülkemiz akaryakıt fiyatlarının çokomelli durumu ortada... Bunun yanında o yıllarda üretilen bu hacimli motora sahip bu sınıftaki benzer diğer marka araçlara kıyasla yine çok iyi bir tüketim değeri var diyebiliriz.
Yeni-eski kasa ayrımında ben de sizin gibi düşünüyorum. Yeni kasanın ön görünümü o yılların (belki de yeni bir yüzyıla hatta bin yıla uyarlamak adına) klasik Mazda tasarımından uzak. Konsol kısmı da bir o kadar daha güzel keza. Bunun yanında eklenen/kaldırılan/geliştirilen bir çok noktası da var tabi.
(Evet, ben hala bu konuyla ilgili bir paylaşım yapacaktım değil mi?)