Diğer firmalar kampanya yaptığında Mazda Tr de genel müdür olduğunu sonradan öğrendiğim kişi ya 15-20 bin tl indirimle araç satıyorlar, düşük karlılıkla araç satılmaz ki, biz butik markayız modunda cümleler sarf ediyordu.
Kişisel görüşümdür, yanlış yorumluyorsun diyene de saygı duyarım. Ama konuşmasından anladığım; bana verilen satış rakamı zaten 1.000 adet, onu da ev iş arası ofis personeli gibi çalısşam bile satarım. Zaten ortalama rakamlar 850 lerde. Kalanı da bayilere devrettiğim stokla, kendi içimde kullandığım araçlarla tamamlıyorum modunda. (En basit örneği bendeki araç 2012 model, mart 2013 çıkışlı. İlk ruhsat sahibi Mazda Türkiye. 2012 olup kasım çıkışlı araçlar bile görüyorum.)
Şimdi eleştrilerim; kusura bakmasın kimse de biz butik markayız, biz özel markayız modunda kimseyi kandırmaya gerek yok. Üst segment sınıfında bir marka olmadığını hepimiz biliyoruz. Hatta ikinci araç alan bir çok kullanıcının da piyasası düşük olduğu için tercih ettiği bir marka haline geldi Türkiye de. Mazda hayranıyım, şöyle mazda cıyım diyenlerin yarısı sıfır araba alacak parası olsa sıfır/ikinci el arasındaki değer kaybı nedeniyle sıfır mazda almaz.
Peki bunun sorumlusu kim? Bunun da aslında hiç bir önemi yok. Eskiden oydu, ondan aldık biz varız.... da sen ne yaptın? Asıl cevap verilmesi gereken bu. Bu şekilde tepeden bakmayla ve biz butiğiz, çok satmak değil karlı satmak mantıklı.. modunda bir aracın piyasa satış adetleri artırılamaz, artmıyorda..
Bu şanzıman gibi bir dişli sistemi aslında. Ana firma, distribütör, bayi, servis ve son kullanıcının birbirine bağlı olduğu bir dişli sistemi. Son ürün satış adedi ise, bunu artırmak için son kullanıcı bir yere kadar fedakarlık yapar. Son kullanıcının fedakarlık yapması yani ürününü alması için servis ağını genişletmen, hizmeti iyileştirmen gerekli. Yatırımcıların bayi ve servis açması için de araç sayısının artması gerekli. Bu ikisi birbirini beslediği için vitesi büyütüp asıl fedakarlığı yapması gereken ana firma ve distribütördür.
Diğer firmalar bilmiyor mu yüksek karla araç satmayı. Onların ne kadar çok araç olursa garanti süresince o kadar servis geri dönüşü ve yedek parça satışı olur, garanti sonrası azalsa da servis hizmeti alan; yedek parça olarak, kaporta parçaları olarak ürünü sattıktan sonra da destekten kazanmayı hedeflemeleri hata da, sizin bu yaklaşımınız mı doğru. Yüksek satış rakamı ve servis dönüşleri yeni bayiler ve yeni servisler açılması, dolayısıyla servis ağının genişlemesi demek değil mi?
Var bir yerde mantık hatası ama, sorun hata olmasında değil. Yaklaşımın doğru olduğundan ve hatasız olduklarından o kadar eminler ki, diğerlerini hata yapıyor olarak görüyorlar. Hatasız olduğunu düşünen birine yaklaşımını veya davranışını değiştirmek imkansız gibi bir şeydir. Önce bir yerde bir hata var demesi ve sorunun neden kaynaklandığını araması gerekir.