Tecrübem ve bilgim az ama...
Aşınmanın fazla olması ile yağın flim tabakası oluşturmaması ve aşınmanın dahada artması arasında bi bağlantı kuramadım.
Seçenekler;
-5 30 koyduk aşınma fazla =eksiltme var.
-Sekmanda istiyor araç = bujiler kararmış = yanma odasına yağ girmiş.
-motorda dış yüzeyde yağlanma var = oring conta vs kaçırıyor = kaçak var.
-sonuç olarak kapalı kutu bilemeyiz tabiki.
10-40 yağ ilede başlanabilir zaman içindeki eksiltme durumlarına göre tedbir alınır.
Ben olsam kitapda 5-30 yazdıgı için 5-30dan başlardım gözlemlemeler sonuçuna göre devam ederdim hemde aklımda hiç soru işareti kalmaz motorumun durumunuda bilmiş olurdum
Bu durumu Mazda Gören'den Okan Bey muhabbet esnasında açıklamıştı. Muhabbet farklıydı ama durumun içinde aşınma ve yağ konusu da vardı. Benim silindir kapağı açıldığında da Cihangir Usta'nın açıklamalarıyla pekiştirdim.
Bildiğim kadarıyla açıklayayım;
Şöyle ki; pistonlar motorun tasarımı nedeniyle sürekli sadece dik olarak çalışmıyor. Aynı zamanda krank milinin hareketi nedeniyle piston yuvasına yanal baskı da uyguluyor. Yanal olarak aşınması yüksek olan yuvalarda piston ile piston yuvası arasında boşluklar oluşuyor. Yani piston yuvarlak iken pistonun hareket sahası ovalleşme sergiliyor. İşte bu farklılık nedeniyle piston, çalışma esnasında sadece aşağı-yukarı değil, oval kenarlara da hareket sergiliyor. Kenarlara uygulanan bu baskıda yağ ince kaldığında, yeterli korumayı sağlayamayarak sürtünmeye izin veriyor ve aşınma artıyor. Her sürtünme sırasında da sağlıklı olması beklenen film yapısı bozuluyor. Yağ daha kalın olduğu taktirde bu yanal baskılarda kendi yapısını koruyarak sürtünmeyi düşürüyor. Bir nevi o bölgeyi ince yağa göre daha fazla doldurup daha kalın bir tabaka oluşturuyor.
''Segman kurtarır mı?'' olayı da burada devreye giriyor. Piston yuvasında ovalleşme fazlaysa segman kurtarmıyor. Tabi başka kriterler de var ama bakılan en önemli yerlerden biri de piston yuvası oluyor.
Ben bu nedenle özellikle ''mevcut durum gözlemlenmeden 5/30 kullanılmasın'' diye fikrimi belirttim. Eğer motorda aşınma oranı fazlaysa koyulan 5/30 yağ motoru korumaktan ziyade yanlış tercih nedeniyle motorun aşınmasını arttıracaktır. Sonuç itibariyle o kadar özellik, kalite, karşılaştırmalı tercih vs hepsi yanlış viskozite uygulanması nedeniyle boşa gidecek, motorun korunması amaçlanırken belki de daha fazla aşınmasına sebep olacaktır. İşin kötüsü aşınmanın geriye dönüşü de yok.
Yukarıda anlattığım riskleri göze almak yerine 10/40 yağ ile durum izlenip, 5000 km sonraki sonuca göre yağ inceltilebilir. Ben de sırf meraktan 3 defa 10/40 sonrası son değişimde Motul 5/30 koydum, sonraki yağ değişiminde muhtemelen Liqui Moly 10/40'a ya da tam sentetik 5/40'a döneceğim.