Avrupa'da 10bin km. ye yakın motor arıza ışığı yanık sürdükten sonra sonunda Adem ustamın ellerine teslim edebildim arabayı. Ankaradaki bir özel servisin taktığı ön teker bilyelerinin de 25bin km. sonra sizlere ömür olmasından ötürü ta Münih'ten buraya 2bin km. borazan gibi öten aracımda kulaklarım delindi. Eski sessizliğini aradım. Yol rüzgar sesini duymayı aradım bol bol. Ölümü gösterip sıtmaya razı olma durumuna geldim. Subap ve poryalar değişimi için teslim ettik. Adem ustam 1 saatte söktü, 2 saatte topladı sağolsun. Biraz acelem vardı ve cuma günü de dükkanda kimsenin olmamasının da avantajıyla tecrübesini konuşturdu. Üst kapağı rektefiyeciye yolladık ve motora, boğaz kelebeğine, piston yüzeylerine, manifolda biraz temizlik yaptı.
1. Silindirdeki egzos subapları beni yaktı sadece... Baştan beri 1. silindir ateşleme arızası alıyordum sadece.... Ama 1 silindir bile güçten ne kadar düşürüyormuş, aracı teslim aldıktan sonra farkettim. Olay yavaş yavaş olunca, kurbağanın suyun yavaş yavaş ısıtılmasını anlamaması gibi oluyor insan...
Piston gömleğin durumu... Gömlekte çizik yok, normal aşınmalar vardı. Yumurta şeklindeki aşınma seçilebiliyor. Pistonların durumu güzel. Segmanlar sıkmamış durumda.
Adem usta arabama nargile içiriyorken... Yakup abinin deyişiyle.
Ön bilyeler NTN 220 tl, arka porya 300 tl Tayvan malı. Kaliteli Japon bilyadan yapılma arka poryaya 1500 tl fiyat veren oldu... Poryalarınıza dikkat edin. Döviz fiyatları çok etkileyecek yedek parça fiyatlarını.
Stone marka conta 550 tl, Subap 450, gayd 100, direksiyon hidrolik yağı eneos atf 1 lt 45 tl, 3 lt eneos antifriz 100 tl...
Subap işçiliği de rektefiyeci dahil 1500 tl tutuyor aşağı yukarı. Bilgi olması açısından yazıyorum. Fiyatlar değişebilir normal olarak.
İlk dikkatimi çeken şey Mazda bizim araçlarda maliyeti kısmak için fincan kullanmış. O kadar dandik birşey ki taşlama yapılamaz. Ayar yapılamaz. Zaten motoru o kadar söktükten sonra da subap ayarı yapmak mantıksız, subap değişimi yapmak maliyet anlamında daha uygun. Keşke fincan yerine hidrolik iticili birşeyler uydurabilsek de sorunlardan tamamen kurtulabilsek.
90bin km.de lpg takılmıştı. 130-135bin km gibi titreme başladı. Zamanla çok arttı. 140-142bin km gibi yolcu ön koltuğu baya baya titremeye başladı, 145bin km. gibi 1.5 gün çalışmayan soğuk motorda ilk çalışmada motor ısındığında kalmayan anormal bir titreme başladı ve ilk harekete geçip de gaza basmadığımda motorun aracı öne arkaya sarsması başladı. Dye alıp da aracı kendi halinde ilerlemesine izin verdiğiniz zaman oluyordu bu. 146bin km.de de ilk motor arıza ışığı göz kırptı, 146500-147bin gibi de tamamen yanıp sönmemeye başladı. Ondan beri 155bin km. ye kadar da hep arada yanıp yanıp söner halde bindim. 152bin km.den itibaren hep yanıp sönmeye başladı, sürekli uyarı veriyordu. Gücün bir anda düştüğünü hissetmedim ama bugün teslim aldığımdaki güç yoktu. Bu arada son 9bin km.nin en az 5bin km.sinin benzinde binildiğini belirteyim.
Enteresan bir biçimde yakıt tüketimi belirgin bir biçimde artmadı. Uzun yolda 90-100 sabit hızla 6-6.5 lt ortalamayı tutturdum hep. Şehiriçinde yakıt tüketimi yokuş çıkarken çok arttı fakat ortalama olarak yine fabrika değerleri sınırları içindeydi. 155bin km.de değişimden önceki 3-4 günde eskiden 3 ile rahat çıktığım yokuşlarda 2 ile zor çıktığımı farkettim. (Otomatik viteste, 4 ileri)
Belirtiler böyleydi. Tek sıkıntım Türkiye'den 3bin km ötede yolda bırakırsa, marş almazsa diye korkuyordum. Çok şükür yolda bırakmadı beni yavrum. Bilyeleri çin malı olmasına rağmen... Yeri geldiğinde subapları gidik halde 5500 devirleri görmeme rağmen...
Bugün teslim aldığımda aracım gayet güzel bir şekilde iç dış yıkanmıştı. Benim temizlediğimden iyi temizlemişlerdi. Avrupa'da 2 ay 10bin km sonrası içi baya baya pisti. Arabada yatıldığını, yemek yendiğini de düşünürsek... Eski gücü yerine gelmişti, titremeyen, ses çıkarmayan halini özlemişim yavrumun.
Önereceğim tek şey, işini düzgün yapan ustaları, onların da işini düzgün yapan arkadaşları olan, arabaya gavur malı gibi girişmeyen, sizi yolunacak kazık olarak görmeyen, değişmesi gerekmeyen parçaları sen değiş desen de değişmeyen ustaları seçmeniz... Sonra uzun götürür denmesine rağmen çin malı bilye takılır, pres yerine çekiçle bilye çakan tornacı da olur, sonrasında 30bin km. götürmeyen teker bilyesi, 50bin km. götürmeyen v kayış gergi bilyeleriniz olur. Ben düzgün işçiliği olan, işini düzgün yapan ustalarla iş yapan ustadan başkasına gitmem. 3-5 kuruş hesabını yaparken kısa sürede yine aynı işin çıkmasını istemem. Maalesef söz konusu Mazda olunca da piyasada düzgün USTA çok çok, çok az...
Velhasıl kelam, bu deneyimler umarım gelecekte birilerine yol gösterir. Zira hayat yenen kazıkların toplamıdır denir.
Forumda da deneyimlerimizi paylaşarak birbirlerimize yol göstermeye çalışıyoruz. Adem ustama Allah nazar değdirmesin, razı olsun ondan.