Sanırım ortalama tüketimin yükselmesinden dolayı mı tıkanıyor diye sordunuz.
Ortalama tüketimin yükselmesi o anki hava şartları, dur kalk sıklığı gibi nedenlerle değişir. Yaz, kış arasında bile fark oluşur. Örneğin benim evimle işim arası 5km yaza göre kışın 1,5 litre fark çıkıyor. (Ekran deponun dolmasına oranla 0,5 Litre fazla gösteriyor genellikle) Çünkü güzergahım yokuş iniş çıkış ve trafik ışıkları nedeniyle 20km hızın üzerine çıkamıyorum pek. Sürekli ev iş güzergahı kullanımda ekranda yazan değer 9.8 lere çıkıyor. Ay boyu ortalaması 6.5-6.7 civarına iniyor. Bu aracın partikül filtresini direk doluyor diye gösteren bir durum değildir. Yaklaşık 1400 kglık aracı hele de soğuk hava şartlarında (araç ısınabilmek için biraz fazla yakıt harcar.) hareket ettirebilmek ekstra güç gerektirir.
Sürekli bu şekilde kullanıma devam edilirse araç DPFsinde biriken kurumu yakmak için gerekli sıcaklığa ve hız/yol şartlarına ulaşamaz ve dolum hızı artar. Doluluk oranı arttıkça da çıkış daralacağı için tüketim değerlerinizde artış olabilir. Ancak bu tek başına bir gösterge değildir. Yukarda bahsettiğim gibi kullanım şartlarından dolayı ortalamanız yükselmiş de olabilir.
Kısacası; her yüksek ortalama DPFnin dolma sebebi değildir ancak dolu DPF nin de tüketimi arttırması normaldir.