En çok da tavanı merak ediyordum. Yorumunuz beni daha bir gaza getirdi.
Konuyla ilgili daha sonra okuyanlar için bilgilendirme amaçlı sorularım olacak.
- Tavan sökme aşamaları nasıldı? Nelere dikkat etmek lazım?
- Son durumu yalıtım öncesi ile "detaylı" kıyaslar mısınız?
- Hangi malzemeleri kullandınız?
Tavanı sökmek aceleye gelmeyecek bir iş. Çok temkinli olmak gerekiyor. Ben kendimce çok dikkatli davrandigim ve bu konuda baya bir tecrübeli olduğum halde emniyet kemerinin olduğu bölümde bir klips kırdım. Ama öncesinden nolur nolmaz diyerek almış olduğum klipslerden birini taktım. Yani yedekte kapı klipsi bulundurmak faydalı olabilir.
Maalesef tavan dosemesini komple sokemiyoruz. Arka cam rezistansı ve radyo kablosu döşemeye iceriden yapıştirilmis. Birkaç kablo daha vardı ama onları tam anlayamadım. Döşemeyi tavandan ayırıp kaplama yapacak kadar boşluk açmak bana yetti zaten. Eğer yapmaya kalkarsanız tikanacaginiz nokta direklerdeki emniyet kemerinin olduğu bölümdeki plastik çerçeve olacak. Üst tarafının tam ortasında bir tane klips var. İçeri doğru asilirsaniz üstteki sabit tırnakları kırılır. Asaya doğru isterseniz de klipsi kırılır. Emniyet kemeri yüksekliğini en alta indirip, hafif içe doğru asilin ve sertçe asaya doğru bastırın. Klipsi esnetip kurtuluyor ve kirilmiyor. Bu kısmı çözebilmek için sanırım yarım gün uğraştım.
Arkadaki c sütunu döşemelerinde de kapı fitilini çıkardığınız bölümden elinizi içeri sokup destekleyerek sertçe bastırıyorsunuz. Tabi padizottan kurtulduğuna emin olduktan sonra. Bunların dışında zorlayıcı bir bölümü yok.
Uzun bir kargaburun ve arka koltukların yan desteklerini sokmek için lokma takımı bulundurmanız şart.
Kullandığım malzemeler logimat ve dbmat. Logimat ziftli titreşim sonumleyici. Aracın sacında oluşan davul etkisini engelliyor. Zaten logimat yapınca kaporta anında toklasiyor farkedersiniz tıklayınca. Logimati sıcak bir ortamda veya hava 15 derece altındaysa da ısıtarak uygulamak gerekli. Yoksa çok serlesiyor kiriliyor ve sonradan çıkabiliyor. İyice ısıtıp yapistirirsaniz geri ayırmak neredeyse imkansız. Logimatin üzerine de ben 5 mm lik dbmat tercih ediyorum. Dbmat da akustik sünger. Ortamdaki sesi emiyor. Hatta ben onun üzerine de doku yaparım ki yüzey alanı artsın. Öyle daha da etkili oluyor. Logimat ı bituselfin daha ağır ve profesyonel hali gibi düşünebilirsiniz. DBmat da çok yoğun ve yanmaz özellikte akustik sünger.
Bunlar sadece marka adları. Ben bu konu için çok farklı ürünler ve markalar kullandım ama verdiğim parayı gerçekten hak ediyor diyebildigim sadece bu ikisinin kombini oldu. 626 yada bunlardan yapmıştım.
Eski haline kıyasla en büyük farkı çamurluk içlerini doldurma işleminden sonra tavan yaratıyor. Mesela yağmur sesi sadece sunroof cami ve ön cama gelen den ibaret oluyor. Önceden biraz yoğun bir yağmurda içeride konuşmak bile zorlasabiliyordu. Yol gürültüsüne de çok faydası oldu. Dişli asfaltta içeride oluşan uğultu çok azaldı. Lastiklerden gelen binlerce küçük titresim tavanı adeta bir davula dönüştürüyormus. Tabi burada asıl kabahat Mazda da. Tavanda kocaman bir sac alan var ve içeriden desteklenmemis. Sadece döşemeye yapışık halde elyaf bir yastık var. Ama titreşime hiç önlem alınmamış. Daha önce Megane 2 bin tavanını sökmustum onun bile saçında titreşim sonumleyici vardı.