İç zemin ve tavan yalıtımından kalan malzemelerin bir kısmını kullanarak kapılara yalıtım yapmayı planlıyordum ki hem yapmam gereken işlerimin olması hem de havanın çok sıcak olmasından dolayı yine beklemeye aldım. İşim bittiğinde yine canım sıkıldı, dayanamadım; bari kapı döşemelerini sökeyim, eve çıkarayım, serin serin yalıtımla ilgileneyim dedim. Bir yandan önceden direnç kullanarak yaptığım aydınlatmaları (direnç koyulduğunda gereğinden fazla akım çekiyormuş, diye duydum) yeniledim ve temizliğini de unutmadım.
Kapı döşemelerinin sökümünü anlatan bir çok konumuz mevcut olduğundan buralara değinmeyeceğim.
Ekli dosyayı görüntüle 33251
Yine uzun ses süngerlerinden, akustik yumurta süngerden ve genellikle tabaka halinde satılan, petek arkalarına konulan, bir tarafı alüminyumlu ısı yalıtım süngerinden kullandım; bitüself değil yani buradakiler..
Arka kapı döşemesi için örnek.
Ekli dosyayı görüntüle 33258
Kapının iç sacı ile döşeme arasındaki boşluğu kestiremediğimden ve asıl sesi kesecek olan kısım dış saca uygulanacak işlemler olduğundan bu döşeme arkası kısımlara genellikle parça malzemelerin de değerlenmesi için daha az işlem yaptım. İşlemleri yaparken klipslerin yüksekliğini aşmamaya dikkat ettim.
Ön kapı döşemesi için örnek.
Ekli dosyayı görüntüle 33259
Yumurta süngerlerin bulunduğu kısımlar döşemenin en çukur kısımları ve buralar da en çok rezonans yaratan yerleridir diye düşündüm ve yine parça malzemeleri buralara yapıştırdım. Kapıya sabit bulunan ön hoparlörlerin de döşemeye tam oturması için parça firex süngerleri hoparlör boşluğu etrafına geçtim. Böylece hem hoparlör ile döşeme arasında boşluk olmayacak hem de esnek olan bu malzeme gerektiği gibi çerçeveyi saracak.
Kapı sacına değmesi muhtemel en yüksek noktalara da takoz görevi görmesi için 7-8 mm yüksekliğinde küçük parçalardan yapıştırdım. Klipsler oturtulduğunda bile bunlar esneyebildiğinden, döşeme ile sac arasında ezilecek ve döşemeyi sabit kılacak.
Ekli dosyayı görüntüle 33260
Bu kadar sökmüşken yüzeysel bir temizliği de boş geçmedim. Cam sıyırıcı kısımları fitil/kauçuk bakım spreyi (liqui moly gummi-pflege) ile, diğer kısımları da başka bir malzemenin yanında set halinde hediye gelen torpido bakım şeysi ile sildim. Düşündüğümden canlı sonuçlar verdi. Umarım zarar vermez, şimdi
şuradan baktığım kadarıyla içme suyu ile aynı fiyata geliyor çünkü...
Ekli dosyayı görüntüle 33261
Aliex'ten aylar önce aldığım harman/kardon etiketlerini de hoparlör kısmına silikonladım. Boss olaydı iyiydi ama bulamamıştım.
Ekli dosyayı görüntüle 33262
Kapı iç ve dış sacı arkasına da ilerleyen günlerde bitüself ağırlıklı geniş malzeme yelpazesi ile yalıtıma devam edeceğim. Bakalım sonuçlar ne derece olacak?