Konunun ilk mesajlarında 626'ların yalıtımıyla ilgili
@baykalbilgin ve
@aurora kardeşlerimin geniş, yol gösterici açıklamaları üzerine çok fazla şeyler karalamak haddime değil diyerekten geçen hafta sonu Cemşid'e yaptığım yalıtım aşamalarını bol fotoğraflı olarak paylaşmak istedim. Kullanılan malzemeler biraz değişiklik gösterse de mantığımız aynı...
Öncelikle titreşimi kesmek ve varsa (ki bende varmış) zeminden gelecek su sızıntılarına karşı bir tarafı alüminyum kaplamalı diğer tarafı yapışkanlı bitüself veya simself denen ve genellikle çatılarda kullanılan su izolasyon malzemesini kullanıyoruz. Onun üstüne de sesi kesmeye yönelik ses bariyeri, ses süngeri, kauçuk sünger, polietilen veya poliüretan süngerler, bondex sünger, firex sünger, kauçuk köpüğü, akustik sünger, yumurta sünger, piramit sünger vs. gibi malzemelerden bütçenize ve aracın yerine göre en uygun malzemelerden kullanıyoruz. Bu kadar çok alternatif arasından ben ekonomik ve işlevsel olanları seçmeye çalıştım. Benim seçtiklerim
bitüself üzerine kullandığım
3mm ses yalıtım bandı ve
firex sünger ve gerekli yerlere de
akustik yumurta sünger oldu. Yalıtım bandı yerne tabakalar haline satılan ürünler de mevcut ama benim aldıklarım büyük ihtimal bobinden kesme olduklarından çok daha ucuza geliyor, bir o kadar da işçiliği uzun sürüyor tabi.
Bir önceki hafta sonu deneme amaçlı
şu mesajda belirttiğim gibi bagaj kısmından başlamıştım guzunun yalıtım aşamasına. Bu hafta sonu da taban kısmını tamamladım. Geriye kalan iki aşama da tavan ve kapılar olarak devam edecek. Sanırım en zoru da taban kısmıydı. Yaklaşık 20-22 saat sürüyor tek kişi olarak, tam saat tutmadım tabi ama benim 3 günümü yedi buraya kadarki aşamalar... O yüzden tatil günlerinize denk getirin benim gibi. Tavan kısmını merak edenler Baykal'ın
şu mesajından yararlanabilir ki ben öyle yapacağım.
Bir çok parçanın sökümüyle ilgili konunun diğer mesajlarında arkadaşlarımız bahsettiğinden buralara hiç girmeden fotoğraflarla aşamaları göstermeye çalışacağım. "Şu nasıl sökülür, nereden başlanır?" gibi aklınıza takılan sorular varsa tabi ki sorabilirsiniz. Parçanın hangi sırayla ve nasıl söküleceğini yazarım, parça kodunu da belirtirim bile dermişim...
Yine çok uzattım biliyorum. Haydi başlıyoruz. Akünüzün kutup başını sökün öncelikle, uzun bir süreç olacağından benim ilk gün olduğu gibi akünüz boşalmasın.
Neyse en son geçen hafta bagaja bitüself ve ses yalıtım sünger bandı çekmiştik.
Ekli dosyayı görüntüle 32166
Bagaj kenarlarındaki iki yanda duran döşemelerin de iç kısımlarına da çamurluk ve amortisör tarafından gelecek uğultuları kesmesi amacıyla akustik sünger kullandım. Bunları geçen hafta köyde yapmıştım zaten, o şekilde duruyordu.
Ekli dosyayı görüntüle 32168
Arka kısımların tozunu iyice aldıktan sonra çok kolay şekillenen ve kendinden yapışkanlı yumurta süngerlerimizi yapıştırıyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle 32169
Gerekli yerlerde yamalar da yapabilirsiniz. Tek parça halinde takmak kıvrımlardan dolayı çok zor haliyle.
Ekli dosyayı görüntüle 32167
Bir de 96-97 modellerde stepne üstü ayrı bir kontrplak malzeme var. Ben bunu da yalıtım bandı ile bantladım. Buda bir nebze sesi azaltır diye düşünmekle birlikte hem bandı bol bulduğumdan hem de bütünlüğü sağlaması için tabi...
Ekli dosyayı görüntüle 32176
Bunları bir kenara bırakalım şimdilik ve aracın iç kısımlarındaki tüm parçaları sökelim. Hooppp söküldü bile. Şimdi bir cuğara yakıp plan yapma vakti.
Ekli dosyayı görüntüle 32170
Bu tarz kareleri çok seviyorum. Genellikle sahilde güneşlenirken böyle bacak fotoğrafları paylaşılır ama bizim de zevkimiz bu n'apalım?
Ekli dosyayı görüntüle 32171
Aracımız içinde kesinlikle kolay kolay kırılacak/bozulacak bir parça yok. Çoğu parça klipsleriyle tutturulduğundan en fazla deforme olan şey bunlardır ve bunlar da kolay bulunan şeylerdir. O yüzden cesaretli olun.
Gördüğünüz gibi taban halısını da kaldırdığımızda yılların kiri, tozu, pası, püsürü meydana çıkacak. Bunları hafif nemli bez ile temizleyebilirsiniz. Bir yandan da taban halınızı öncelikle temizleyin/yıkayın ki tüm işlemler bitene kadar kurusun bir kenarda...
Ekli dosyayı görüntüle 32172
Ben olaya aracın arkasından başladığım için oradan devam ettim. Öncelikle arka koltuk kısmını bitüself yaptım sonra bantlamaya geçtim. Bitüself uygulaması yaparken yanınıza bir parça bez alın ve bandın tam yapışması ve zemindeki girinti/çıkıntılara göre şekil alması için bez yardımıyla üstünden geçin. Benzin tankı üstündeki şamandıra kapağı gibi soket, somun takılan yerleri açık bırakmanızı tavsiye ederim. Çünkü bitüself denen malzeme çok zor çıkan hatta çıkmayan bir malzeme. Süngerler kolay çıkabiliyor. O yüzden kapak, soket, kablo demeti, vs. gibi yerlere bitüself uygulamayınız.
Ekli dosyayı görüntüle 32173
Gördüğünüz gibi arka koltuk kısmını bitirip ön koltukların olduğu kısma yeniden aynı işlemleri uyguladım. Direksiyon ve torpido alt kısımlarında mümkün olduğunca diplere kadar girmenizde fayda var. Buradalar hem motor sesinin hem de lastik sesinin en çok duyulduğu yerler ve tek ulaşılabilir yerleri burası.
Ekli dosyayı görüntüle 32175
Ön koltuk kısımlarına bantları tamamen kapatarak değil aralıklar bırakarak çektim. Bunun ilk nedeni bu ön kısma arka koltukların oturulacak yerine kadar uzanmayan taban halısı zaten gelecek. İkincisi bu bantların yapışma mukavemetleri bitüself kadar güçlü olmadığından üzerine en son yapıştıracağımız firex sünger sadece bu yalıtım bantlarına değil bitüselfe de tutunabilsin diye aralık bıraktım.
Ekli dosyayı görüntüle 32174
Bu aşamaya kadar iki oda bir salon evimiz, pardon guzumuz şu halde görünüyor.
Ekli dosyayı görüntüle 32178
Geldik firex süngerimize. Bu aşama hem kolay, çünkü sünger çok güzel şekil alıyor ve bütün halde işlenebiliyor; hem de çok zor, çünkü yapışkanı çok güçlü ve elde sürekli yapışkan madde bırakıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 32179
Ürünümüz bu. 1x5 metre ve bagaj da dahil tüm guzunun tabanını fazlasıyla örtecek. Süngerin yüksekliği her ne kadar 1 cm olsa da kuvvet uygulandığında 3-4 mm'ye kadar büzülüyor. Tabi esnek bir yapısı var yine eski haline dönebiliyor. Nihayetinde aracımız öyle cm'lerce yükselmeyecek yani...
Ekli dosyayı görüntüle 32180
Öncelike ruloyu açıp dikine ve tam ortadan ikiye bölüyoruz. Sonra 50 cm genişliğinde kalan süngerimizi sermeye başlıyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle 32181
Kıvrımlara göre şekil vermesi çok kolay. Esnetildiğinde 2-3 cm daha uzayabiliyor. Yine gereken yerlerden klips, vida, soket vs. gibi delikleri açmayı unutmayın.
Ekli dosyayı görüntüle 32182
Küçük parçaları da açıkta kalan köşeli yerleri kapatması için kullanıyoruz. Üzerine taban halısı da geleceğinden bagaj haricinde hiç bir yerde bu sünger gözükmeyecek aslında ama nizami olmak çok daha iyi tabi.
Ekli dosyayı görüntüle 32183
Süngerimizi de serdik ve temizleyip kurumaya bıraktığımız halımız da haliyle kurumuştur. Taban halımızı da serip orta konsolu ve diğer parçaları da yerlerine yerleştirdikten sonra son halimiz bu olacak.
Ekli dosyayı görüntüle 32184
Halı ilk etapta dalgalı görünebilir. Kapı eşiklerinde taban yükseldiği için potluklar oluşabilir. Zamanlar gerilip, üstüne bastıkça eski formuna ulaşacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 32185
Şimdi ayakkabılarımızı da çıkarıp koltuklarımızı da sabitleyelim ve tertemiz guzumuzun keyfini sürelim.
Ekli dosyayı görüntüle 32186
Tertemiz derken guzunun konsol kısmını hala temizlememiş olabilirim. En azından yerler temiz.
Ekli dosyayı görüntüle 32187
Evet bagajı unuttuk... Bagajımıza da arka koltukların arkasından başlayıp bagajın tabanını saran halıyı da yerine takıyoruz. Kenarlardan söktüğümüz döşemeleri ve tabandaki kontrplak parçayı da yerine yerleştiriyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle 32188
Daha ne olsun...
Ekli dosyayı görüntüle 32189
Hepiniz sonucu merak ediyorsunuz biliyorum. Gün sonunda köyden dönerken uzun uzun her yol şartında test ettim. Teknik olarak sesi ölçemediğimden dolayı kesin bir şey söyleyememekle birlikte farkın mutlak olduğu tartışmasız. Tartışılacak kısım ise bu kadar emek, zaman ve masrafa karşı alacağınız verim ne kadar? Rakamsal olarak düşünürsek misal önceden 10 birim çıkan ses şu an 7-8 birimlerde diyebilirim. İşte burası biraz bende hayal kırıklığı ya da asıl anlamıyla şimdilik endişeye yol açtı.
Dönüş yolunda aracın üstünden ve sütunlarından gelen rüzgar sesi çok daha kulak tırmalar oldu. Havanın biraz daha rüzgarlı olmasından kaynaklı mı yoksa aracın alt kısmındaki azalan sessizlikten ötürü üst kısımlarının daha çok dikkat çekmesi mi nedeni tam olarak şu an kestiremiyorum. İki türlü de biraz kötü. Çünkü bizim guzularda rüzgar sesini kesmek çok zor ve alternatifi olmayan fitil yenilemeye kadar giden bir iş. Yani alt kısmı yalıtıp üst kısımlardaki sesleri daha belirgin hale getirmekle iyi mi yaptım kötü mü bilemedim açıkçası.
Bozuk yollarda gelen lastik sesleri yine devam etti ama sesin frekansında mı derler tonunda mı derler tam anlatamadım ama seste daha bir toklaşma hissettim. Benzer işlemleri uygulayan arkadaşlarda işe yaramışsa bende de mutlaka yaramıştır en nihayetinde oraya üç katlı karton koysak bile bir şekilde işe yarar fiziken... Belki de benim beklentilerim yüksekteydi, bilemedim, kararsızım... Belki aracıma binen birileri olayı fark edip "aracın sesi azalmış ya da aracın da çok sessizmiş" gibisinden bir cümle kurarsa o zaman yaptıklarımızın işe yaradığını düşünebilirim.
En kötü şartları düşünürsek bile okuduğum araştırdığım kadarıyla yalıtım işi ya tam yapılmalı ya da hiç deniyor ekseriyetle... Tam verim almak istiyorsak tüm etkenleri gözden geçirip önlem almak gerekiyor ve özellikle taban kısmı olmadan hiç bir yalıtımın tam anlamıyla nihai sonucu vermeyeceği tecrübe edilmiş. Biz ilk etabı bitirdik şimdilik. Kapı kısımlarına ve tavan sacına benzer işlemler uygulanınca, davlumbaz arkaları ve motor kısmı çeşitli yöntemlerle izole edilince tam olarak iyileşmenin ne derecede olduğuna daha net karar verebilirim belki de...
Şimdilik ümidimizi kırmıyor, durmak yok yola devam diyoruz.
"İyi ki de kısa yazacaktın he" dediğiniz duyar gibiyim o yüzden konuyu burada kapatıyor, bir sonraki aşamada görüşmek üzere diyorum.
Sorularınız ve değişik fikirleriniz için yazabilirsiniz.
Acaba işe yaramış mıdır ki?
Acaba bitüselfi iki kat mı atsaydım?
Kapı içlerine daha kalın bir malzeme kullansam ne kadar etk....
Aaa konu açık kalmış....
Tamam, tamam kapattım.