Konu amacından sapmış....Mazdanın fanatikliği falan diye nerdeyse suçlamalara kadar varmış..
Bakın arkadaşlar,mazdanın ortağı falan değiliz bizler..Ve müşterisiyiz..İsterizki daha ucuz fiyata alalım..
Ama muadillerinden birçok teknik ve kalite farkı olan,göreceli olarakta daha estetik,,,çok çok daha sorunsuz bir arabayı,yol sesi falan gibi çokda abartılmayacak düzeyde bir sorunla kıyaslamak biraz haksız oluyor..
Buraya öyle bir liste çıkartılırki muadillerinden olan farkları yazınca,o premıum denilen markaların bile ulaşamadığı o kadar üstünlükleri varken.. Maalesef benimde bayisi olduğum 90'lı yıllardaki ''mermerler'' faciasıyla başlayan ,sonrada yine başarılı olmayan satış sistemiyle mazdanın hakettiği kalite ve marka düzeyine ulaşamıyor..
Ama tabii buna rağmen fiyatının muadilleriyle aşağı yukarı aynı olması gerekiyor...
Power donanımlı olanın 5-6 bin lira daha az olmasıda bunu sağlar..
Sense fiyatlaması ise çok uçuk..Bunun savunması tabiiki olamaz...Ve bu fiyatlamayla yılda sadece 4-5 tane satabilir..
Şimdi burada astra,,308 falan ile karşılastırırsak bu mazdaya haksızlıktır..Bu açıdan bakanların mazdayla ilgilenmeleri zaten absürd kaçıyor..Mazda distribütörü bu markalarla rekabet etmek istemiyorki..Ve mazdayı alanlarda zaten bu markalara hiç bir zaman bakmaz...Genel olarak..
Ve mazdanın çok satması bizi yalnızca Türkiyeden gitme olasılığını düşürme açısından ilgilendirir...Yoksa ben şahsen mazda sahibi olarak adım başı mazda görmemekten mutluyum..Tabii bu nokta benim tercihim...Tersi düşünceyede saygı duyarım..
Mazdanın ''bana göre'' karşılaştırılması gereken asıl rakipleri Audi A3,,,Volvo V40 ,,Hatta Mersedes a serisi ve Bmw 1.16 serisidir...
Bu son cümleme itiraz edecekler olacaktır tabii..Çünkü bu markaların yılların getirdiği büyük bir kalite ve marka algısının beyinlerdeki yerleşmişliği,kabulü var..
Ama mazdanın sorunsuzluğu,,,Yol tutuşu,,Sürüş keyfi,,,Modellerinin estetiği,,Ve bu markalardan biraz daha yakıtının daha az olması gibi vede koyduğu donanımların bu markalarda aşırı fiyatlandırılması gibi ilk anda aklıma gelen ARTILARI var..Ve Mazdayı tercih edenlerde bu sebeplerden dolayı alıyor...
Tek eksisi biraz performans eksikliği ( yolların durumuna göre benim için çok sorun olmuyor ) vede beni çok rahatsız etmeyen ve yine'' bana göre'' birazda abartılan yol sesi almasıdır..
Tüm mazdasever dostlara sevgilerimle..