Ben de genel bir yorum yapayım. TPS yani boğaz kelebeği konum sensörü, işlevi boğaz kelebeğinin ne kadar açık veya kapalı olduğunu yani hangi konumda olduğunu ECU'ya ileten parça. ECU'da kelebek konumuna göre enjektörlerin püskürteceği yakıt miktarını iletir. TPS ölçümü direnç veya voltaj testiyle yapılabilir. Bunun için servis manuelde yazan değerler baz alınmalı.
Rakamları farazi olarak vererek konuyu örnekledirelim;
servis manueline göre TPS tam kapalıyken 0.5V tam açıkken ise 4V olması gerek diyelim. Bu şu demek TPS 0.5V iken aracın ecusuna kimse gaza basmıyor bilgisi iletiyor, TPS 4V iken ise Yaradana sığınarak gaza basılıyor bilgisi iletiliyor.
Bu servis değerine sahip bir TPS nasıl kalibre edilir ona geçelim;
Önce motor ısıtılarak çalışma sıcaklığına getirilir. (Tüm bu ayarlar benzinde yapılmalı, LPG zaten benzin enjektörlerini taklit eder) Daha sonra araç stop edilip kontak açık bırakılır, TPS'ye giren 3 kablo vardır, bunlardan bir tanesi 5v veren güç kablosudur. (kabloda 5v var mı yok mu bakılmalı yoksa sorun soket ya da kablosundadır) O kablo hariç diğer iki kabloya soketin hemen arkasında iğne, ataç vs sokulmalı (kabloyu sıyırmak yerine yapıyoruz bunu). Bu soktuğumuz iletken metallerden multimetre yardımıyla değer okuyoruz. Okuduğumuz değer 0,50v'nin altındaysa TPS'nin sağında ve solunda olan iki vidayı gevşeterek tps'yi sağa ya da sola çevirerek voltajı 0.50'ye ayarlayıp vidaları sıkıyoruz. Daha sonra gaz kelebeğini yavaş yavaş açarak multimetredeki voltaj değerlerini takip ediyoruz. 0.5V'den 4V'ye kadar kesintisiz ve sürekli yükselen voltaj okumamız lazım. Eğer arada kopma veya düşme oluyorsa TPS arızalıdır. Değilse sağlamdır.
Tam kapalı konumun genelde toleransları vardır misal kendi aracımdan örnek vereyim benim maximada TPS tam kapalıyken 0.35V-0. 65V değerleri doğru değer olarak kabul ediliyor. O yüzden TPS kalibre ederken servis değerleri baz alınmalı