Subaru Levorg İlk Temas ve İzlenimler

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
1- Dış dizayn & kalite;

Levorg’un önden görünüşü birebir Subaru STI ve çok sportif ve agresif bir tasarım. Aracın esas kişiliğini oluşturan da ön kısım bence. Yandan tasarımda önden arkaya doğru ciddi bir eğimle alçalan coupe tarzı tavan yapısı, Levorg’da hedeflenenin Legacy SW ve Outback gibi hacim ve kullanışlılıktan çok stil olduğunu ispat ediyor. Sedan ve HB’nin sportif yapısının yanına, aynı spor görüntü ile birlikte biraz daha fazla bagaj eklenmesinden ibaret olan ve özellikle Avrupa pazarında son dönemde popülaritesini yükseltmeye başlayan bir Sportswagon trendi. Arka tasarım ön kadar agresif ve keskin sportif olmasa bile hiç de fena değil ve biraz Volvo V60 klasik güzelliğini andırıyor.

Aracın dış kalitede verdiği izlenimler gerçekten gayet iyi. Panel birleşimleri çok istikrarlı ve dengeli. Kapı/panel birleşimleri oldukça dar ve aralıklar çok dengeli. Boya kalitesi pırıl, pırıl yapısı ile Premiumlar seviyesinde görünüyor. Kapıların kapanma kalitesi klasik Subaru ve çok yüksek. 4 parmak açık bir kapıyı, tek parmakla kapatabiliyorsunuz.

Bu noktada dış dizayn ve kaliteye tam not vereceğim ama bir detayı negatif olarak belirterek. Evet Otomotivde son dönemlerde aşırı sertleşen emisyonları karşılayabilmek adına ciddi bir hafifletme çabası var araçları. Premium araçlar bile her jenerasyonda ciddi hafifliyor ve kapılar bir dere o tok kapanış hissini yitiriyor. Subaru Levorg’da da kapılar cidden çok hafif. Bu kullanımda avantaj yaratırken, kalite hissini de törpülüyor. Ben halen bu kadar hafif kapı sevmiyorum.

2- İç mekan & kalite;

Subaru’nun bu platformda ürettiği XV, Impreza, STI, Forester ve şimdi de Levorg modellerinde hep aynı kokpit ve kapı içi dizaynını kullandığını biliyoruz. Benim bu dizaynla ilgili daha önceki yorumlarım hep XV ve Impreza için yeterli olduğu ama STI ve Forester fiyat seviyesindeki modeller için yetersiz olduğu şeklindeydi.

Halen de aynı görüşte olmakla beraber, Subaru Levorg modelinde algıyı baştan sona değiştirecek bazı detaylara yer vermiş. Ben Levorg kalitesindeki bir araçta şahsına münhasır bir kokpit görmek isterdim ama Subaru’nun klasik XV kokpitini kullanırken yarattığı farklılık algısını da tebrik etmek lazım.

Kokpitin ve kapı içlerinin genel tarzı sade ve eğlencesiz ama çok fonksiyonel ve rahat kullanımlıydı. Levorg’da bu detaylara farklı malzemeler kullanımı ile biraz kalite, eğlence ve canlılık getirilmiş.

Özellikle XV’de bulunan ve çok sıradan koltukların tamamen Recaro benzeri spor koltuklar ile değişmesi, kullanılan deri kalitesinin XV’den de Forester’dan da seviye seviye ileri olması, özetle Premiumlarda bile opsiyonel bulunabilecek kalitede deri kullanılması, bu derinin ve direksiyonda kullanılan yüksek kaliteli deri kaplamanın mükemmel görünen mavi dikişleri, aynı şekilde kapı içlerinde de yüksek kaliteli ve mavi dikişli bolca deri kullanılması, aynı mavi dikişli deri kaplama (bunlar sentetik deri) unsurların üstteki yol bilgisayarı ekranı çevresinde ve orta vites konsolu çevresinde de kullanılması, kapı içlerindeki ince ve zevkli krom çıtalar, direksiyonun Mercedes AMG ve hatta (bence) BMW M direksiyondan bile daha sportif, sert ve kaliteli, kullanışlı yapısı, standart Starlink ekranın, bilgisayar ekranının ve gösterge paneli içindeki uyarı ekranının çözünürlük ve görüntü kalitesi, kapı kolları ve orta konsoldaki deri dikişleri ve mavi gösterge aydınlatmaları ile aynı renkte iç ambiyans aydınlatmaları, kokpitin üstünde ve kapı trimlerinin üst panellerinde kullanılan yumuşak plastik.

Bu gibi ayrıntılar gerçekte standart XV kokpitini açıkça başka bir seviyeye taşımış. Halen şahsına münhasır bir kokpit beklemekle birlikte, sunulanın da değerini kabul ediyorum.

Premium araç kullanıcıları için iç mekan kalitesinin Mercedes CLA, A sınıfı, B sınıfı, GLA serileri ile ve BMW X1, 1 serisi, 2 serisi ile rahatlıkla karşılaştırılacak seviyede ve aynı düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Hem malzeme hem işçilik açısından… Yalnız deri kalitesi açısından ise Mercedes C sınıfında ve BMW 3 serisinde kullanılan sentetik deriden açık ara üstün olduğunu da vurgulamam lazım.

Mercedes C sınıfı ve BMW 3 serisinden kokpitin alt kısmı ve kapıların alt kısmındaki malzemeler ile ve halı kalitesi ile ayrılıyor. Yoksa koltuk ve üst kokpit, orta konsol kalite seviyeleri arasında çok büyük bir fark yok.

Neden Premiumların hem C hem de D segmenti ile kıyasladım? Çünkü bu araç aslında bir C segmenti olmasına rağmen boyutları itibarıyla 3 serisi ve C sınıfı gibi D segmentinin kısa oyuncuları seviyesinde. Yani C+ olarak adlandırılabilecek bir araç. Zaten Subaru da 2009’da üretimi biten ve D segmenti oyuncusu Legacy SW yerine akuple etmeye çalıştığına göre, böyle düşünmekte haklı oluruz.

3- Donanım;

Ben donanımı başarılı buluyorum. 18 jantlar, LED farlar (internet sitesi öyle söylüyor, ben test etmedim), LED arka farlar, sunroof, spor koltuklar, spor direksiyon, deri döşeme, elektrik ayarlı sürücü koltuğu, ısıtmalı ön koltuklar, ısıtmalı silecekler, yan aynalarda geri görüş ölü nokta uyarısı, arka çapraz trafik uyarısı, Starlink multimedya ekranı, standart awd, hill holder, elektronik park freni, cruise control, çift yönlü otomatik klima vb. çok kuvvetli bir donanımı var. Bu yüklü iç ve dış donanımın aracın kuvvetli ve kaliteli görüntüsünde çok payı var.

Ama halen anlayamadığım şeyler var.

a) Bu düzeydeki bir araçta hem ön hem arka park sensörünün standart olmaması anlaşılır gibi değil. Geri görüş kamerası standart, arka çapraz araç geçiş tespit ve uyarı standart, multimedya ekran standart, aynalarda geri görüş ölü nokta tespit standart ama park sensörü için yine serviste taktıracağımız ve ne multimedya akranı ne de geri görüş ile akuple olmayan bir sisteme zorunlu kalacağız. Subaru’nun park sensörleri ile sıkın tısını anlamakta zorluk çekiyorum.
b) Eyesight gibi ödüllü, benzerleri arasındaki en iyilerden biri olan gelişmiş güvenlik donanımı neden yok? Standart olmasına gerek yok, en azından opsiyonel olsaydı! Bilmeyenler için bu pakette adaptif (mesafe takipli) cruise control, otomatik frenleme sistemi, şeritten ayrılma uyarı ve desteği vb. birçok gelişmiş güvenlik sistemi var.
c) Subaru ve Harman Kardon çok yoğun işbirliği yapıyorken ve Levorg’un abisi (aynı temelli) STI, WRX modellerinde Harman Kardon Premium ses sitemi opsiyonel sunuluyorken, Türkiye’ye gelen Forester ve Outback’te bu opsiyon sunuluyorken, neden Levorg’da standart ses sistemi ile yetinilmiş? Eyesight + Harman Kardon tek bir paket halinde bir üst versiyon olarak sunulabilirdi.
d) Sürücü koltuğu her yöne elektrikli ayarlanabilirken, neden hafıza yok? Opsiyon olarak bile…
4- Motor & şanzıman;

Bu konuda esasen aracı test edip yazmak lazım. Ama CVT şanzıman konusunda çekincelerimi ve düşüncelerimi uzun süredir yazıyorum. Ben henüz test etmedim ama uluslararası basından (İngiliz dergileri) takip edip, okuduğum kadarıyla herkes bu aracın en zayıf noktasının CVT olduğunda hemfikir. Birçoğu açıkça iyi bir tork konvertörlü ile bu aracın ve motorun çok daha iyi olacağını söylüyor.

İleride test edince CVT’nin nereye kadar yettiğini ve bu aracın temsil ettikleri ve müşterilerin bu araçtan bekledikleri ile uyumlu olduğunu göreceğiz.

Ben bu motorun ise çok iyi bir makine olacağını ve ileride daha çok modelde göreceğimizi düşünüyorum. Emisyondan dolayı Avrupa’da, vergilerden dolayı da Türkiye’de Subaru’nun amiral motoru bu olur.

Yol tutuş, frenaj, konfor, ses düzeyi konusunu da ancak testten sonra görebileceğiz.

5- İç ve dış boyutlar;

Beni bilenler bilir, küçük otomobilden hoşlanmam çok ama İstanbul’da yaşayan birisi ve halen dinamik sürüşten hoşlanan bir sürücü olarak da, aşırı büyük otomobilden de hoşlanmam. Aynı zamanda aracın belli büyüklükten sonra sürüş dinamizminden de kaybettiğine inanırım. Sırf bu sebeple aynı motor ve şanzımana sahip BMW 3.20i ve 5.20i otomobilleri peş peşe test etmiş ve 5.20i almaya gittiğim halde, 3.20i aracın dinamizmine ve performansına hayran kalarak onda karar kılmıştım.

Benim için ideal araç boyutları 4.65 ile 4.75 m arasında. Hem büyüklük anlamında yeterli iç hacim ve bagaj hacmi sunabiliyorlar hem yeterli prestij veriyorlar hem de halen dinamik olarak sürebiliyorsunuz.

Bu yönüyle ve 4,69 boy ve 1,78 genişlik ile (birkaç cm daha geniş olabilirdi-insan yaşlanıp genişledikçe aracın eni boyundan önemli olmaya başlıyor) ideal grubuma giriyor Levorg.

Yani dış ölçüler tam ideal diyebilirim. İç ölçülere gelince önde gayet rahat ölçüler mevcut her açıdan. Ancak şaşırtıcı şekilde koltuğun yeterince alçalmadığını ve bunun 1.72 olan benim bile hoşuma gitmediğini, daha uzun arkadaşların hiç hoşlanmayacaklarını söyleyebilirim. Yani ön kısımda her açıdan, kafa mesafesi olarak da çok ideal bir hacim var. Ama koltuk yüksek kaldığı için kafa mesafesi uzunları tatmin etmeyebilir.

Arka kısımda diz mesafesi boyutlara göre harika. Ancak sportif ve arkaya doğru alçalan tavan dizaynının doğal sonucu olarak kafa mesafesi mükemmel değil. 1.80’den uzunların önde seyahat etmesi daha rahat olacaktır.

Bagaj bu sınıftaki tüm sedanlara göre daha değişken, kullanışlı ve geniş. Üstelik bagaj örtüsünün toplanması ve yukarıya doğru yükleme ve koltukların parçalı yatırılabilmesi imkanları da var. Sadece örtü kapalıyken seyahat etmeyi sevenler için bagaj zemini ile örtüsü arasındaki mesafenin beklenenden az olduğunu bir eleştiri olarak söyleyebilirim. Ama bir de muhteşem bir ayrıntı var. Mevcut olmayan yedek lastiğin bagaj zemini altındaki yeri, resmen bir ikinci bagaj yaratmak için kullanılmış. Bagajdaki tüm malzemelerinizi gözden uzak tutacak, sağa sola savrulmalarını önleyecek kadar güzel yer var burada…

Sonuç; Subaru Levorg, Türk vergi sistemine uygun hacimde ama aynı zamanda performanslı ve ekonomik motoru ile (eski modellerdeki 2.0 atmosferiklerden hem çok performanslı hem de ekonomik anlamında), harika dış dizaynı ve eksiklerine rağmen güçlü donanımı ile ve Subaru markasının sıra dışı teknolojileri (boxer, s-awd) ve güvenliği ile, sportswagon konseptinin değişkenliği, kullanışlılığını çok iyi harmanlamış bir otomobil.

Bütün bu özellikleri bir arada bulabilmek için SUVtercih etmek zorunda olduğunu hisseden ama aynı zamanda otomobil sürmekten halen keyif alanlar için ideal bir sürücü aile otomobili…
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
Bu da bir başka forumda bir arkadaşımıza verdiğim cevaplar;

Sorularınıza tek tek cevap vermeye çalışayım. Bir de genel değerlendirme yapayım. Madde madde yapıyorum ki, daha iyi konsantre olayım;

Cevaplar;

1- Markanın ait olduğu sınıf, üretim yaptığı hedef kitle açısından değerlendirildiğinde genel kalite gayet tatminkar. Ben Subaru sahipliğinden her zaman mutluluk duymuşumdur. Subaru markası sert, sportif, ralli şampiyonu ve awd liderlerinden biri olarak her zaman farklı ve prestijli bir imajı olmuştur. Tabi ki, bu prestij Mercedes, BMW prestijinden farklı bir konumdadır. Mercedes, BMW daha çok lüks algıları ve toplum içinde maddesel bir prestij göstergesi oldukları halde, Subaru farklı olmak ama bu farkı vurgulamayı sevmeyenler arasında prestijli olmuş bir markadır. Bu yönüyle sahip olma keyfi kişiye göre değişkenlik gösterir. Eğer otomobil kaynaklı prestij ve imaj algısı dışarıya yönelik ise MB ve BMW bu konuda çok üstündür. Bu noktaya yalnız MB ve BMW'nin her modeline 1.6 motor uyguladıktan sonra ulaştıkları 20-30 binlik yıllık satışlardan sonra çok görülürlük ile ciddi bir prestij azalışı yaşadıklarını da bir not olarak düşmek lazım. Eğer otomobil kaynaklı prestij ve imaj algısı, farklı olmak, daha kişisel ve özel seçimlere imza atmak ise, Subaru bu konuda gerçekten çok iyidir. Özetle şöyle söyleyelim Türkiye'deki imaj ve prestijini; genel olarak her türlü orta sınıf markanın üstünde algılanan bir imaj ve prestiji var. Ama premiumların altında düşünülen bir prestiji de var. Yani yarı premium ayarında diyebiliriz.

2- Sürücü koltuğu beni hem olumlu hem olumsuz anlamda çok şaşırttı. Görüntüsü, deri kalitesi, oturma konforu, sportif yan desteklerin harika olması, koltuk büyüklüğünün idealliği ile çok ama çok beğendim. Olumsuz olarak şaşırttığı konuya ise siz temas etmişsiniz. Subaru modelleri genellikle alçak oturma pozisyonu sunabilen sportif modellerdir. Levorg koltuğu yeterince alçalabilme konusunda C180 Coupe'ye daha yakın F30 3 serisinden çok! Ben daha alçak oturmayı seviyorum doğrusu ama boyum 1.72 olduğu için beni ancak idare eder. Daha uzunlar için sorun olur.

3- CVT, ah o CVT! CVT şanzıman konfor ve ekonomi maksatlı bir üretim hiç şüphe yok. Önceliği konfor ve ekonomi olanlar için ideal bir mühendislik harikası. Daha önceki test ve değerlendirme yazılarımda bu şanzımanın 1.6 lt 114 bg XV gibi bir aracın ekonomi ve dingin karakterine uyacağını ama sportif ve güçlü modeller ile uyumlu bir karaktere sahip olmadığını defalarca yazdım.

Bazı arkadaşlarımız eski teknoloji CVT şanzımanların aşırı dur kalk trafikteki ısınma ve yüksek tork kaldıramama sorunlarından yola çıkıyor. Ama gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, bu problemler CVT şanzımanlar için çoktan tarih oldu. Artık CVT'nin konfor ve dayanıklılık konularında klasik tork konvertörlülerden farkı yok. Üstelik Subaru CVT şanzıman üzerine gerçekten çok çalışmış ve halen de çalışmakta olan bir firma. Şu anda hem mekanik hem de hardware/software anlamında Dünya'nın en başarılı CVT şanzımanlarından biridir Subaru'nun kullandığı.

Buraya kadar tamam ama bu Dünya'nın en başarılı CVT örneği dahi bu araçta sportiflik hissini yeterince verebilecek mi? Ben daha önce 2010 Legacy 2.0 CVT, 2012 XV 1.6 CVT ve 2014 Forester 2.0 CVT detaylı testlerini yaptım. Bu 3 araçta da CVT benim kullanım beklentilerim açısından bana memnuniyet vermedi. Yalnız şunu da vurgulamak lazım ki, CVT turbo dizel ve benzinlilere daha çok yakışan ve daha uyumlu çalışan bir şanzıman. Bu açıdan turbo ve alt devirleri güçlü Levorg'da çok daha uyumlu olacağını düşünüyorum.

Üstelik Subaru bu araçtaki CVT'ye bazı ilginç software tasarımları da yapmış. Aracı manuele alıp, 6 ileri olarak direksiyondaki kulakçıklarla kullanabiliyorsunuz. Buraya kadar tamam, birçok şanzımanda ve CVT'de bulunan bir özellik. Farkı ise şu; motor işletim sistemi 'I' intelligent pozisyonunda ve araç standart D pozisyonundayken gaza %35'ten ve yine motor işletme sistemi 'S' Sport pozisyonundayken de %30'dan fazla bastığınızda şanzıman yönetimi otomatik olarak 6 ileri kademeliye geçiyor.

CVT şanzımanların sportif sürücüler tarafından en sevilmeyen yönü, gaz verdiğinizdeki motor devrinin 5.000 seviyelerine birden çıkıp, orada sabit kalması ve aracın da kademesiz olarak (bir elektirkli tren gibi) o devrin gerektirdiği hıza çıkmaya çalışmasının verdiği histir. Burada sürücü hem aracın vites geçişlerini hissedemez, hem devrin alçalma/yükselmelerini kontrol etme, izleme keyfinden yoksun kalır, hem de hızlanma esnasında motorun en yüksek ses düzeyinde (en üst devirde) çalışmasından rahatsız olur. Subaru bu programlama ile, sürücülerin her zaman manuel kullanmayacağını, D pozisyonunda da sıklıkla doğrusal hızlanma ihtiyaçları yaşanacağını düşünerek, bu durumlarda sürücünün manuele alması gerekmeden hızlanmalarda kademeli şanzıman imitasyonu yaratmayı düşünmüş olmalı.

CVT şanzımanların kullanımda eksilerinden birisi de markaya, modele ve izolasyona göre değişmekle beraber, CVT güç aktarın kayışının (ki Subaru'da örgülü çelik) dönmesi esnasında çıkardığı vınlama benzeri sestir. Bu sesin üzerine yapılan birçok çalışma ile azaltıldığı kesin ama yok seviyesine indirilmediği de kesin. Bu konuda yorum yapmayacağım, çünkü ses seviyesi tamamen kişiseldir ve kullanıcıya göre farklılık arzeder. Benim için kabul edilebilen bir yol sesi örneğin, sizi çok rahatsız edebilir.

Eski model CVT şanzımanlarda programlama ile araç dururken rölanti biraz yükseltilir, böylece geri kayma engellenmeye çalışılırdı. Yenilerde ise Hill Holder fonksiyonunun yangınlaşması ve tüketim azaltılması sebebiyle artık bu görev çoğunlukla hill holder'a düşüyor. Bunun size çok büyük bir problem oluşturacağını sanmam, çünkü araçta elektronik el freni var. Bir dokunuşla kumanda ediyorsunuz.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Bu aracı görünce aklıma hemen Veli geldi.

1- SW! hem de yakışıklı ve sportif bir SW!
2- Motor 1.6 turbo 170 bg. Tam ah Mazda'da olsa diyebileceğimiz türden, hem de şahsına münhasır, Boxer! Skyactiv gibi anlatılacak bir makina...
3- Sürekli 4x4!
4- Donanım gayet iyi, yeni jenerasyon Mazda seviyesinde.
5- Boy Mazda 6 gibi 4.90'lara yakın değil, 4,70 gibi ideal. Üstelik gayet iyi bir iç mekan ve bagaj ile... Mazda 4,5 seviyesinde...
6- Hem de Japon!
7- Hem de az görülür, özel bir araç, hem de yıllar geçse eskimeyen bir marka... aynen Mazda gibi...
8- Kullanıcı profili Mazda'ya çok yakın. İlgili, bilgili, hassas...
9- Üstelik MTV oranı da ÖTV oranı da düşük, gücüne göre eski nesil 1.6 + 4AT kombinasyonundan daha az tüketmesi de çok iyi.
10- Yeme de yanında yat, Veli! Bu aracın sıfırı da, ikinci eli de çok iyi bir alternatif olacaktır.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Çook güzel bir değerlendirme olmuş Mustafa abi, ellerine, beynine sağlık.
CVT konusunda ise ben katılmıyorum, tabi cvt gecikiyor deniyor da, benim şahsi fikrim performansının da iyi olduğu yönünde.
Şöyle ki manuel yarisimle, cvt li yarisi ben bir türlü yakalayamadım, ışıklardan kalkışlarda.
Aynı şekilde 2013 model yepisyeni sıfır 2.0 Multidrive S Rav4 kiralamıştım. O araçtan o kadar memnun kalmıştım ki kullandığım 4 günlük sürede. Spor moduna alınca dip gazda kafa koltuk başlığına dayanıyordu. :)

158 hp, 198 nm lik bir motorda cvt nin performansı kabul edilebilirken, 170 hp, 250 nm lik Levorg motorunun CVT nin negatif özelliğini telafi edebileceğini düşünüyorum.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Abi, temas, izlenim ve paylaşımın için sonsuz teşekkürler... Bu araca fazla bakamıyorum yoksa kendimden geçiyorum, senin eşşiz anlatımın beni artık bitirdi diyebilirim...

Bana düşmez belki ama yazdıklarından şu eleştirel yönlerini çıkardım;

Kamera vs. olayına girip, park sensörünün konulmaması gerçekten ilginç ve yadırganacak bir durum, fakat asıl beni ters getiren nokta; elektrik ayarlı koltuğun olması ama yaptığın ayarların hafızaya alınmaması oldu...
:p

Bir kaç görsel paylaşayım da; neyin anlatıldığı, neye dibimizin düştüğü belli olsun...

42494


42495


42496


42497


42498
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #6
Veli sağolasın! Bir konu bu kadar güzel resimlerle desteklenebilirdi ancak...

Bu arada verdiğin resimlerde 2 değişik mavi var. Üstte koyu, altta açık mavi. Bu renkler hakkındaki fikrin nedir?
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Mustafa abi emeğin için teşekkür ederim, "Bütün bu özellikleri bir arada bulabilmek için SUVtercih etmek zorunda olduğunu hisseden ama aynı zamanda otomobil sürmekten halen keyif alanlar için ideal bir sürücü aile otomobili" bu cümlen tam beni anlatmış, yazdıklarından anladığım kadarıyla gayet tatminkar br araba, bir an önce test sürüşü sonrası yaptığın yorumu da okumak istiyorum. Tüm bu sunduklarının yanında fiyatı konusunda, piyasa şartlarına, kendi ailesindeki modellere ve piyasadaki rakiplerine göre değerlendirme nedir peki?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Veli sağolasın! Bir konu bu kadar güzel resimlerle desteklenebilirdi ancak...

Bu arada verdiğin resimlerde 2 değişik mavi var. Üstte koyu, altta açık mavi. Bu renkler hakkındaki fikrin nedir?

İnsan aşık olunca kusur bulamaz abi... Verdiğim renkleri seçtiğim için hepsi bir birinden güzel...

Fakat; bahsettiğin iki renkten birini tercih etmem gerekirse açık maviyi tercih ederdim...

Bi fakat daha demek gerekirse; ilk sıraya beyazı burun farkıyla koyar, plase kırmızı derdim...

Allah herkesin gönlüne göre versin diyelim... Nasipte varsa olur inşallah.

:)
 

chaos

Katılımcı
Mesajlar
349
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Sedan
Mustafa abi ellerine sağlık öncelikle. Araçla ilgili google'da bile adam gibi bilgi bulamazken bizi aracın yanındaymış gibi hissettirdin.

Araç Subaru'nun asıl hakim olduğu Amerikan pazarında yer almayacak sanırım. Motor özelliklerine bakılırsa direk Avrupa'ya oynanmış. Görüntüsü ve düşük hacim motoru ile bizde de sürprizler yapabilir. Fiyatı görece uygun çünkü.

Bu arada alet Japonyada 2.0 300hp gibi müthiş bir motorla sahnede. Darısı Mazda'ya diyelim, atmosferik güzeldir hoşdur ama ya 2.5L ve üzeri yada wankel ise:D Böyle bir motoru Mazda 6'ya koysalar Avrupa pazarının canına okurlar bence.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Ayrıca 4,67 uzunluğundaki bu aracın 1551 kg olması normal mi? Skyactiv Mazda 6 uzunluğu 4,87 ağırlığı ise 1340 kg
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #11
Amin!

Mustafa abi ellerine sağlık öncelikle. Araçla ilgili google'da bile adam gibi bilgi bulamazken bizi aracın yanındaymış gibi hissettirdin.

Araç Subaru'nun asıl hakim olduğu Amerikan pazarında yer almayacak sanırım. Motor özelliklerine bakılırsa direk Avrupa'ya oynanmış. Görüntüsü ve düşük hacim motoru ile bizde de sürprizler yapabilir. Fiyatı görece uygun çünkü.

Bu arada alet Japonyada 2.0 300hp gibi müthiş bir motorla sahnede. Darısı Mazda'ya diyelim, atmosferik güzeldir hoşdur ama ya 2.5L ve üzeri yada wankel ise:D Böyle bir motoru Mazda 6'ya koysalar Avrupa pazarının canına okurlar bence.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #12
Subaru Dünya'nın en dayanıklı şasilerini üretiyor, bu doğru. Ama şasi hafifletme işini çok başarabildiklerini düşünmüyorum. Bu konu benim de dikkatimi çekti Bülent. Bence de ağırlık şaşırtıcı derecede fazla... Zaten benim 1.485 kg, 1.6 turbo 170 bg/250nm otomatik 3.20i aracımın 0-100 verisinin 7,6 sn ve aynı motor verilerindeki Levorg'un 0-100 verisinin 8,9 sn olmasının ve aradaki farkın yarısı bu ağırlıktandır. Diğer yarısı da CVT'den!

Ayrıca 4,67 uzunluğundaki bu aracın 1551 kg olması normal mi? Skyactiv Mazda 6 uzunluğu 4,87 ağırlığı ise 1340 kg
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #13
Fiyat konusu çok zor Bülent. Aracın özellikleri, bulunduğu sınıf ile sıfır rakip araçlar içinde kıyaslarsan fiyatı ucuz değil, pahalı da değil, normal!

Ama öte yandan bu fiyata 2014 Mazda 6 veya daha azına 2014 CX-5 alabilirsin. Yine 2013 model bir önceki kasa C180 alabilirsin, Volvo S80 1.6 benzinli ve hatta Volvo S60 1.6 dizel bulabilirsin. 2013 BMW 3.16i bile alabilirsin.

Şimdi konuya nereden baktığına, aracı ne kadar beğendiğine, markaya olan tutkuna göre fiyat fark eder.

Mustafa abi emeğin için teşekkür ederim, "Bütün bu özellikleri bir arada bulabilmek için SUVtercih etmek zorunda olduğunu hisseden ama aynı zamanda otomobil sürmekten halen keyif alanlar için ideal bir sürücü aile otomobili" bu cümlen tam beni anlatmış, yazdıklarından anladığım kadarıyla gayet tatminkar br araba, bir an önce test sürüşü sonrası yaptığın yorumu da okumak istiyorum. Tüm bu sunduklarının yanında fiyatı konusunda, piyasa şartlarına, kendi ailesindeki modellere ve piyasadaki rakiplerine göre değerlendirme nedir peki?
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Subaru Dünya'nın en dayanıklı şasilerini üretiyor, bu doğru. Ama şasi hafifletme işini çok başarabildiklerini düşünmüyorum. Bu konu benim de dikkatimi çekti Bülent. Bence de ağırlık şaşırtıcı derecede fazla... Zaten benim 1.485 kg, 1.6 turbo 170 bg/250nm otomatik 3.20i aracımın 0-100 verisinin 7,6 sn ve aynı motor verilerindeki Levorg'un 0-100 verisinin 8,9 sn olmasının ve aradaki farkın yarısı bu ağırlıktandır. Diğer yarısı da CVT'den!
Şasiyi hem hafifletip hem de güçlü yapsa bir takım maliyetler karşısına çıkacaktı ve bu aracın fiyatına yansıyacaktı belki, ama bu maliyet olmamasına (maliyetin sadece şasi den ibaret olmamasını bir kenara bırakırsak) rağmen fiyatı için pahalı diyebilir miyiz?
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #17
Bu aracın sedan versiyonu çok uzun süredir var, Murat. Ancak son dönemde ülkemize vergi oranları yüzünden gelmiyor. 2 versiyonu var WRX ve WRX STI. WRX şu an ne güçte bilmiyorum ama STI'da 2.0 turbo 300 bg / 400 nm makine var. Bir altta olan WRX genellikle Mazda 3 MPS benzeri güce sahip oluyor.

Subaru Levorg'u sedan sevilmeyen, SW, HB, SUV popülaritesi yaşayan pazarlar için yaptı. İsmini de farklı koyarak WRX ve STI performans prestijini devam ettirirken, bu imajı bozmadan ekonomik ve yeterli performanslı bir SW kasa üretti. Hedef kitlesi başka olsa da, motor daha evcil olsa da, isim değiştirilmiş ve sanki Legacy SW devamı gibi bir hava yaratılsa da, bu araç gerçekte bir SW STI!

Aşağıdaki linkte sedan versiyonun görüntüsü var;

http://www.autoblog.com/2014/02/17/2015-subaru-wrx-sti-review-first-drive/







Bu aracın sedan versiyonu var mı ?
 
Son düzenleme:

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #20
Daha önceki görüşlerime test sürüşü görüşüm ile devam etmek isterim.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, lansman rengi olan açık mavi gerçekten çok hoşuma gitmişti ve aracın tüm detaylarını çok güzel vurgulayan bir renkti. O araç satılmış, yerine showrooma klasik füme konmuştu. Bu rengin bu aracın güzelliğini yeterince vurgulayamadığı görüşü bende hakim oldu. Ayrıca test aracı da kırmızı renkti. RX-8, CX-5 ve C180 Coupe'de hep ısrarla kırmızı tercih eden ben, bu kasada kırmızıyı favori olarak görmüyorum.

Gelelim aracın içine yerleşmeye ve sürüşe. Koltuk oturma pozisyonu gerçekten yüksek. Bu sefer ilginç bir şey yakaladık yalnız, boy uzun olanlar koltuğu geriye ittikçe, koltuk kızaklarının arkaya doğru alçalan yapısı sebebiyle daha alçak pozisyonda oturabiliyorlar. Aynen C180 Coupe'de de benzer bir durum mevcuttu. Yani şaşırtıcı olarak 1.72 boyumla ben koltuğu an altta kullanarak oturma pozisyonunu gayet yüksek bulurken, 1.90 boyla Erce gayet iyi buldu.

Sürüşten notlar;

- Motor sesi düşük

- Yol sesi kullandığım en düşük Subaru

- Trim sesi test boyunca mevcut değildi

- Klima iyi soğutuyor ama biraz sesli çalışıyor (şimdi kullandığım BMW araca göre)

- Koltuk hem konforlu hem iyi tutuyor

- Yol tutuş çok iyi

- Direksiyon I pozisyonunda gayet normal yumuşaklıkta, S pozisyonunda sanki biraz dada sertleşip, daha iyi tepki veriyor. Genel anlamda BMW veya Mazda netliği yok, daha çok son dönemde kullandığım Mercedes C180 direksiyonunu andırdı.

- Performans I pozisyonunda 5.000 d/d civarına kadar çok perdeleniyor. S pozisyonunda ise 1.6 motor sınıfında gayet iyi. Hiçbir durumda yetersiz hissettirmedi. Ancak 3. bir motor yönetim opsiyonuna ihtiyaç var gibi. I ve S arasında bir pozisyondan bahsediyorum. S sürekli kullanım için biraz fazla agresif. I ise biraz fazla ekonomi ile can sıkıyor. Daha önce sahibi olduğum Outback ve şimdiki BMW aracımdaki gibi en alt pozisyonun ekonomiye, en üstün üse tamamen spora odaklandığı ama ikisinin ortasında her gün kullanım için ideal bir programlama gerekiyor.

- Süspansiyon sert ayarlı ve 45 yanak lastikler ile birlikte bu etki artıyor. Ancak Avrupa veya Japonya kalitesindeki asfaltta ilerlerken, bu asfalttaki küçük pürüzlerde veya dalgalanmalarda inanılmaz konforlu ve emniyetli hissettiriyor. Ancak Türk tipi çukur ve tümseklere gelindiğinde ise işin rengi sertliğe doğru kaçıyor. Yalnız bu sertlik 18 jantlı ve RFT lastikli 3 serisi düzeyinde, daha fazla değil. Ayrıca bu gibi çukurlarda ilginç şekilde aracın gövdesinde sertliği hissediyorsunuz ama ultra konforlu koltuk sırtınızdaki hissini çok yumuşatıyor.

Süspansiyon çok olgun ve sessiz çalışıyor. Büyük çukurlara düşüldüğünde sert davranıyor ama gövdede veya süspansiyonda bir aşırı vurma sesi veya vibrasyon hissetmiyorsunuz.

- CVT! Gerçekten şunu söyleyebilirim ki, Subaru'nun bu şanzıman tipinde yaptığı gelişim çok takdire şayan. Bugüne kadar kullandığım en iyi CVT şanzımanlı otomobil olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak yine de sektörün en iyisi ZF üretimi tork konvertörlü kadar olmadığını ve hatta ciddi mesafe olduğunu da belirtmek gerek. Yine de ani hızlanma isteklerinde D pozisyonunda motor devrini en üstte tutmayıp, tork konvertörlü gibi kademeli davranması, motor devrindeki alçalma ve yükselmeler ile sportif his arttırılmış.

Her zaman en iyiyi arayan bir kişiliğe sahip olarak böyle bir araçta halen çok gelişmiş bir tork konvertörlü arzu etmekle birlikte, CVT için de olmamış diyemem. Yumuşak ve ekonomik kullanımlarda klasik CVT gibi davranan şanzıman, gazlı kullanımlarda tork konvertörlü gibi davranıyor. Bu yönüyle sanki hibrid bir şanzıman havası veriyor. Klasik CVT vınlama sesi azaltılmakla birlikte üst devirler zorlandığında duyulmaya devam ediliyor. Manuele geçildiğinde direksiyondaki kulakçıklar çok iyi çalışıyor ve bir CVT için şaşırtıcı hızla vites değiştiriyor. Yine de ZF8HP değil tabi ama fena da değil doğrusu...

- Tüketimi test etmek böyle bir sürüşte doğru olmayacağı için, o konuya hiç girmedim.

Benim gibi bazı eksikliklere takılanlar için yetkililerden öğrendiğim notlar;

1- Arka park sensörü serviste takılabiliyor ve multimedya ekranı ile de akuple çalışıyormuş.

2- Henüz Subaru Levorg modelinde Harman Kardon opsiyonu sunmuyor Forester ve Outback'te sunduğu gibi. Ancak Subaru'nun kendi kampanyası ile Alpine hoparlör, sub ile yetkili servis garantisi ile uygulama yapılıyormuş. Üstelik HK'yı aratmadığını da eklediler. BMW'deki HK ayarında olmayabilir ama yeterli hale getirebilir.

3- Eyesight halen niye yok diye eleştiriyorum ama aslında yarım eyesight var. Çünkü araçta yan aynalarda ölü nokta uyarı sistemi, şerit değiştirme yardımcısı ve arka araç tespit sistemi var. Eyesight içinden eksik kalanlar ise otomatik frenleme, adaptif CC ve şerit değiştirme assitanı.
 

Üst Alt