Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
@Garabela Hava emiş borusundaki termostat kapağı ne durumda?
Bununla ilgili geçmişte bir çalışma yapmıştık, kapağın pimi plastik-kompozit tarzı bir malzeme olduğu için zamana yenik düşüyor, tornada metal olarak yenisini yapmıştık.
Kalıp lazım olursa plastik pim elimde var yollarım size.
Ne zamandır yazmamışız konuya güncel çekelim
Bu süre zarfında henüz servisten aldığımız parçalar gelmedi yılbaşına denk gelmesi ve bazı parçaların stokta olmamasına rağmen istek yapılması süreci uzattı.
Bizde ufak tefek işlere devam ettik her geçen gün aslına daha da yaklaşıyor araç.
Otomatik jikle tertibatı bu modellerde vakum sistemi ile çalışıyor. Emme manifoldunun altında motor suyu belli ısıya ulaşınca vakum hattını açan bir parça var bunun uçları tamamen kırık ve devre dışıydı bu arkadaşın adı termal valf. Sağolsun Adem ustam yerini tarif etti ve çözümü anlattı diğer türlü bulmamız çok zordu bu parçanın yerini.
Tornada yeniden uç yapılıp takıldı etrafı yalıtıldı. Uç kısmını sıcak suya daldırıp hava üfledik ısınınca tık diye ses geliyor ve hava geçişine izin veriyor parça aktif hale geldi. Yerine takıp soğuk motoru çalıştırdık ısındıktan sonra jikle tertibatını vakum sistemi ile çekerek devreden çıkardığını doğruladık. Artık otomatik jikle tertibatımız çalışıyor
Diğer işlem klimayı açınca vakum yardımı ile rölantiyi yükseltmesi gereken elektronik selenoidin uçları kırıktı onuda tamir ettik ve çalıştırdık.
Vakum ile rölantiyi yükselten diyafram çok sertti meğer ayarı varmış sıkıymış biraz gevşetince çalıştı. Hortumun girdiği metal uç pasolu fotodan görebilirsiniz.
Diğer işlem motorumuz soğukken daha hızlı ısınması için havayı egzoz manifoldunun aralarından gelmesini sağlayan hava emiş hattımızdaki termostat kapağımızın çalışmaması idi. Meğer termostat yayımızın tam göbeğine geçen plastik pim zamanla çatlamış kırılmış. Pimi frezede yeniden yaptırdık orijinalinden sağlam oldu. Şimdi motor soğukken havayı egzoz maifoldunun üstünden çekiyor ısınınca termostat yayıda ısındığı için kapağı kapatıyor ve soğuk hava girişi açılmış oluyor. Araba daha çabuk ısındığı için yakıta etkisi olacaktır.
Anlayacağınız dostlar bu aralar motor ağırlıklı çalıştık. Lpg beyninin yeri değişti fazla su hortumları gaz hortumları ortadan kalktı beyin arka kısma gizlendi önden bakınca görünmüyor. Lpg olduğu için benzin hattını epey uzatmışlar biz orijinal uzunluğuna getirip selenoidin yerini değiştirdik. Araç daha hızlı benzine geçiyor daha hızlı gaza geçiyor. Subap ayarı yaptık, triger sentesi hoşumuza gitmedi tekrar ayarladık. Motor yıkandı ama yılların pisliği olduğu için bir kaç yıkamadan sonra ancak istediğimiz şekle gelecek. Motor kısmındaki yanlış olan ne varsa elden geçiriyoruz.
Henüz yapılacak işler var akü yuvası yapılacak. Motor kulakları ve bir çok parça gelecek servisten, takipte kalın
Uzun zamandır aracın elektrik tesisatı ile uğraştığım için işleyiş baya bi yavaşladı. Mekanik olarak elim yatkın ama elektrik üzerine hiç bir bilgim yoktu ve anladım ki bir daha elektrik sorunlu bir aracım olursa tamirciye vereceğim Şakası bir yana elektrikçilerin tamir anlayışı ile benim istediğim tamir bir olmayacağı için bu işe giriştim. Multimetre kullanmayı öğrenmekten tutun da diagram okumaya kadar bir çok şeyi öğretti bu süreç bana. Kendime yatırım yapmış gibi oldum
Aşağıda karbüratörlü BG kasa HB araçlar için diagramlar mevcut. Ben çok aradım zor buldum siz aramayın. Forumda yer alan diagram 1.8 motor enjeksiyonlu ve beyinli modeller için ama o diagramın da 1158 ve 1159'uncu sayfaları kaynak olarak kullanılabilir. Sonuçta şöför tarafı sigorta kutuları bu modellerde aynı.
Benim aracımdaki sorun şuydu. Konutağı açtığınızda karbüratörün altında bulunan PTC ısıtıcıya ve karbüratör üzerindeki selenoid valflere elektrik gitmiyordu. Bu model araçlarda otomatik jikle ile birlikte bir ısıtıcı tabla ve bir yakıt valfi ile desteklemeli sistem mevcut. Maksat soğuk havalarda karbüratörü ısıtarak benzinin daha iyi buharlaşmasını sağlamak. Sistem, soğutma suyu 60 dereceyi geçtiğinde kapanacak şekilde tasarlanmış. Bunu da sağlayan pirinç renkli bir valf. Bu valf üzerinden geçen eksi sinyal röleye sistemi tamamlaması için sinyal görevi görüyor. Yani bu mantığa göre rölede sabit bir artı voltaj olmalı ama bende yoktu.
Not: Konu arasında konuşmuştuk genel olarak da not düşeyim. Otomatik jikle elekrik bağlantısını şarj dinamosunun resimde işaretli yerde bulunan soketinden alıyor. Başka yerden hat çekmenize gerek yok.
Ayrıca bu bahsi geçen 60 dereceye ulaşınca eksi sinyalin taşınması işini kesen sensör de arızalanmış ve sürekli açık kalmış. Bu demek ki ısıtıcı sistem ve diğer röle vb. sistemler zamanında aşırı yük altında çalışmış olabilir. Diagramı geriye doğru kabloda yanık olabileceği düşüncesi ile takip etmeye başladım fakat düşündüğümden de karmaşık geldi bana. Neredeyse ön taraftaki bütün kablo bağlarını açıp bütün bağlantıları takip ettim ama hiç fotoğraf çekmemişim dağılmış halinin. En görülebilir hali 2. fotoğraf. Yedek su deposunun olduğu yerde bir röle daha var. Bu rölenin görevi de direksiyon pompasından gelen eksi sinyal ile ateş duvarında yer alan bir selenoid valfi açmak için sinyal göndermek( Evet bu bilgiyi kabloları tek tek kontrol ederek buldum ) Aynı zamanda bu röle de artı voltajı diagramdan da göreceğiniz üzere PTC rölesinden almakta. Yani bir çok sistem artı voltaj olarak birbirine bağlı çalışıyor. Hasıl-ı kelam sorun sigorta panelinde "D" kodu ile görülen 15A'lık bir sigorta çıktı. Bende bu sigorta 20A olarak kullanılmış ve ilk bu işlere başlamadan önce görsel olarak kontrol ettiğimde sigorta sağlamdı. Şimdi kontrol ettiğimde sigorta yine sağlam fakat üzerinden akım geçirmiyor (Multimetre kullanmayı bilmenin faydaları). Fotoğrafını bile çekmedim, İbrahim tatlıses'in telefonu denize atışı gibi bir fırlatışım vardı görmeliydiniz
Sigortayı değişitirince bütün sistemler normal olarak voltaj almaya başladı. Bende aracın dağıttığım elektrik sistemini bez bant kullanarak tekrar sarmaya başladım.
Dediğim kabloları takip ederken direksiyon pompası tarafına ulaşınca önüme engel olarak çıkan cam suyu deposunu da yerinden çıkartmak zorunda kaldım. Ve inanın 2kg toprak çıktı altından. Yahu sen oraya nasıl girdin ve orada nasıl kaldın anlamak gerçekten mümkün değil. Ve tabi radyatör su deposunu da bu arada temizledim.
Geçen zamanlarda tamiratını yaptığım ve emme manifoldunun altında yer alan vakum hortumlarının bağlandığı valfin uçları yine kırılmış. Durduğu yerde de bişeyler olmaya başladı arabaya Bende söküp daha sağlam bir tamirat yapmaya karar verdim. Mevcut kırık yuvaları 3mm matkap ucu ile dikkatlice genişletip, hırdavatçıdan aldığım 3mm çapındaki (adını ve nerede kullanıldığını bilmediğim) boruları yerleştirip etrafını tekrar jalasanj ile yapıştırdım. Bu sefer ömürlük oldu diyebilirim.
Araçta kontak sistemi yoktu. Yani başına ne geldi artık sorgulamıyorum bile İlk fotoğrafla görünen termik üzerinden bir tornavida ile çevirerek aracı çalıştırıyorlarmış. Akıl alır gibi değil gerçekten. Kontağı temin ettim ve yerine taktım fakat hiç denemeden elektrik sistemine daldım. Sistemi topladıktan sonra bir deneyim dedim ve sonuç... Hiç marş yok. Kontak marş konumuna geliyor ama marş motoru dönmüyor. tık bile etmiyor. Artık dedim bi yeri bozarken bir yeri daha bozduk oldu iki bozuk sistem. Sonra fark ettim ki termik zamanla tornavida ile kullana kullana kırılmış ve kontağı açsanız bile pay fazla olduğu için çevirmiyormuş. Çare Jalasanj
Yine geçenlerde frenler üzerine çalışırken ne kadar sistemin havasını alırsam alayım sürekli fren sistemi yumuşak ve fren pedalı en altta tutuyordu. Bu şekilde olmaması gerekiyor ama suçluyu da bulamamıştım. Ön tarafı komple yenilediğim için arka tarafı da komple yenilemek istedim. Parçalar gelince fark ettim ki şöför tarafı fren merkezi ince ince yağ kaçırıyor ve hava yapmasına sebep oluyormuş. 1. fotoğraf ve 4. fotoğrafı kıyaslarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Zaten balatalar hem bitmiş hem yağlanmış. Aklınızda olsun böyle bir durumda fren balataları mefta oluyor ve tekrar kullanımıyor.
Değişimi kampana dahil yaptım çünkü için yiv olmuş ve tornalatmak istemedim. Montaj esnasında hareketli parçalrın temas noktalarına da bakır montaj pastası sürdüm.
Son olarak 3D olarak bir çoğu parçamız üretildi. İhtiyacı olarak arkadaşların iletişime geçmesini gerçekten öneririm. Hem cana yakın hem de yardımcı olmayı seven bir arkadaş. Ben şöför tarafı ayna kapağı, far motoru kollarının burçlarını, orta havalandırma çerçevesini ve havalandırma kontrol kollarının uçlarını yaptırdım.
Şimdilik gelişmeler bunlar. Elektrik tesisatı hakkında bilgi ve önerilerini esirgemeyen @Erçay a teşekkür ederim. Bir de bu part'a kadar herşey yolundaydı Pollyanna gibi çalışıyordum araç başında fakat bu kısımda artık söverek çalışma moduna geçtim Bazı bazı lanet olsunlar, biraz saç baş yolmalar biraz araştırma derken bitiyor ama zevkli be
@Garabela Hava emiş borusundaki termostat kapağı ne durumda?
Bununla ilgili geçmişte bir çalışma yapmıştık, kapağın pimi plastik-kompozit tarzı bir malzeme olduğu için zamana yenik düşüyor, tornada metal olarak yenisini yapmıştık.
Kalıp lazım olursa plastik pim elimde var yollarım size.
Hocam lazım olacaktır ilerleyen dönemde ama bende hava filtre kazanının sadece kendisi var oda kırık Bu ince düşünülmüş sistemleri çalıştırmak için daha biraz zamanım var. Ama teklifiniz aklımda teşekkürler
Baktım işler uzun sürecek bi ara güncelleme yapayım.
Akünün altında yer alan şanzuman takozu kopmuş lastik koymuşlardı arasına o parçayı çıkma orijinal ile değiştirdim.
Merkezi kilit sistemi saçma bir şekilde yapılmıştı hepsini söktüm attım yeni japon tipi ahantarlı merkezi kilit aldım
Gögüsü söküp kaplama için sivas'a kargoladım
Gögüs gelene kadar bakımları yapılan kalorifer motoru, kalorifer peteği ve klima peteğini yerlerine yalıtım yaparak taktım ki hava kaçağı olmasın
Bu arada aşağıda resimlerde görünen sensör emme manifoldunun şöför tarafında kalan bir ısı müşürü. Sensör gibi görev yapıyorve su sıcaklığı 60 dereceden sonra üzerinden geçen eksi akımı kesme görevi var. Bendeki bozuk ve 3 tane aldım ama hiç birisi ölçü olarak uymuyor. Orijinali 15.8mm çapında. Benim aldıklarım ise 16.7mm çapındaydı. Bu nedenle yerine takamadım. Sağolsun tornacı Aziz yeni sensöre diş açarak bu sorunu çözdü ve öyle yerine oturtabildim.
Yine Aziz'in katkıları ile far motorunun kollarını yeniden yaptık. Üzerinde saçma bazı malzemelerle denemeler yapılmıştı. Sağlam birisini donör olarak kullandık ve 1-2 denemeden sonra ölçüsünü bulduk. Zaten burçları da 3D yazıcı da yaptırmıştım. Bugün denedim çok güzel çalışıyorlar.
Kapı kolları bu modelde gövde renginde ama ben siyah istediğim için kapı kollarını söktüm. Bir sökme nedenim de kapı kollarının sürtünmeli çalışmasıydı. Hem bakım yapacağım hem de boya sökücü sürüp zımpara yaptıktan sonra kapı çıtaları ile mat siyaha boyayacağım
Çok kötü durumda olan kapı döşemelerini bulmakta çok zorlandım ve tamir ettirmekte için bi yerden fiyat aldım. 4 kapı tamiri için fiyat asgari ücret civarında çıkınca iş başa düştü ve fiber tamiri yeteneği kazanıldı