Büyük bir yanılgı parayı faizde bekletmek. Enflasyonun yüksek olduğu dönemde, Eğer amaç yatırım ise, faizde olan paranızı zamanı gelip bozduğunuz tarihte, talep artacak ve otomobil fiyatları yükselecektir. Peki doğrusu nedir diye sorarsanız, bunu ekonomi uzmanları dahi bilmiyor ki, ben bileyim.
Ben faize bulaşmam hocam, tavsiyede etmem ama yanılgı diyemem. Lakin araç,ev alacak adam için eğer ki ihtiyaç fazlası veya çok acil değil ise bu dönemde en mantıklısı faizdir.
5-6 aydır öylesine takip ettiğim (ilan sahiplerini gereksiz aramıyorum tabi
) araçların fiyatları geriliyor iken aynı parayı faize yatıran adam nerdeyse %25-30 kara geçmiş durumda.Şu an aynı aracı daha uygun fiyata alabiliyor iken, bütçeside artmış durumda.
Ekonomist değilim ama faizi MB ları piyasadaki parayı yakmak için kullandığı zaman enflasyon düşer.Bizde maalesef bir taraftanda MB, TL basmaya devam ediyor iken yakın zamanda enflasyonda düşüş beklemek pek doğru olmaz.Belki ABD piyasaya dolar sürüp kendi ipini çekerse o ara rahatlarız.Şimdilik niyetleri yok gibi duruyor pvenklerin
Faiz artınca paraya ulaşım zorlaştığı içinde piyasada alış veriş düşer,insanlar almak istediği her türlü malı erteler.Buda alım satımın durmasını,Veli Babanın bahsettiği fabrikaların iş gücü düşürmesine kadar gidebilir.Piyasadaki çoğu mal satılamadığı için de olası düşüşlerde ihtiyacı olduğunuz malları almanın tam sırasıdır.Bu yüzden belli süre sonra paradan mala geçmek yatırım olur.Çokta daha ne kadar düşecek bakalım demeye gerek yoktur yani.
Kısacası sizin aracı 495 bine almayanlar daha neyi beklemektedir,ne amaç gütmektedir,nereye varmak istemektedir
Alın geçin,bundanda uygunu olmaz. Belki 2-3 sene sonra kaç katına satacak alacak adam...
*"Bir Coincinin Anıları" kitabı,sayfa 112-113-114 ten alıntıdır yazdıklarım