[size=10pt]Hyundai Tucson[/size]
2014 yılında satışlarının %22’sini oluşturan kompakt SUV’ler, Hyundai için geçiştirilecek modeller değil. 2010 yılı sonrasında hızla gelişmeye başlayan marka kimliği, akıllardaki Hyundai algısını değiştirirken, sıra bu değişim hareketini başlatan model ix35’in yenilenmesine geldi. Tanıtımından yaklaşık 5 yıl sonra ix35 sahneye yeniden eski adıyla dönüyor: Tucson. i-Serisi adlandırma sistemi ile her model adı beraberinde Hyundai adının da okunması marka bilinirliğini pekiştirdi, sıradaki adım ise yeniden sözcük model adlarını teker teker öne çıkarmak ve bu sayede her sınıf ve pazarda marka varlığını güçlendirmek. İşe başlamak için dünya çapında tanınan Tucson adı çok uygun. İlk defa 2004 yılında bu adla satışa sunulan kompakt SUV modeli, Hyundai’nin sloganında da kendine yer bulan “yeni düşünme” stratejisi ile şekillendirilmiş yeni neslinde yeni olanaklar sunuyor. 2015 Cenevre Otomobil Fuarı’nda 48V hibrid ve plug-in hibrid konseptleri ile beraber sergilenen Tucson, atletik tasarım ve modern teknoloji ile sınıfında öne çıkıyor. 4475 mm uzunluk, 2670 mm dingil aralığı, 1850 mm genişlik ve 1645 mm yükseklik değerleri ile kompakt SUV sınıfının üst yarısında yer alan Tucson, Peter Schreyer etkisinde geliştirilmiş tasarımı ile özgün, sofistike ve kişilik sahibi. Diğer Hyundai modelleri ile ilişkilendirilebilecek detaylar ile hala kolay benimsenebiliyor, ancak aranan yeniliği de sunuyor. Akışkan yüzeyler, belirgin oranlar ve keskin çizgiler güven veren, sert ancak sevecen görünen bir surat oluşturuyor. Burnun ortasında yeni marka yüzünün temel ögesi altıgen ızgara yer alıyor. Diğer detaylardan çıkıklaştırılan bu ızgara eskisinden daha belirgin çizgilere sahip. Farlara birleşimi onu öne çıkarıyor. Burnun alt kısmındaki detaylar da aracın genişliğini vurguluyor. Geriye çekilen A-sütunu burnun uzunluğunu vurguluyor, alttaki geniş çaplı tekerlekler ise aracın yere sağlam bastığını hissettiriyor. Arka cephe detayları yan ile bağlantıları sayesinde yüzeyler arasında ortaklık kuruyor. Nitelikli, etkileyici, hatta görkemli dış tasarımı ergonomi odaklı iç mekan izliyor. Yumuşak dokunuşlu, kaliteli hisli malzemeler ile donatılan kokpit, geçirildiği kapsamlı ergonomi testleri ile sürücü ve yolcular için en kullanışlı hale getirilmiş. Orta konsolun yatay hatları genişliği ve ferahlığı vurguluyor. Sürücüye dönük kontroller ortasındaki 8 inçlik multimedya ekranı navigasyona erişim sağlıyor. Gerçek zamanlı trafik bilgisi ek özellikler arasında. USB ve AUX bağlantısı aracın multimedya sistemine akıllı telefon ve müzik çalarların bağlanabilmesini sağlıyor.
Ön koltuklarda elektrikli ayarlama, ısıtma ve havalandırma özellikleri tercih edilebiliyor. Arka koltukların sırtlığı eğilebiliyor ve ısıtma seçilebiliyor. Arka yolcu sırası için sunulan havalandırma çıkışları klima sisteminin etkisinin her bölgeden hissedilmesini sağlıyor. Bej, siyah ve kırmızı renk seçenekleri iç mekanın ruhunu değiştiriyor. Kabinin gerisindeki 513 litrelik bagaj, anahtar sahibinin yaklaşması ile beraber otomatik açılıyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, elektrikli el freni ve yatay-dikey park asistanı araç ile beraber alınabiliyor. Tucson, yüksek hızlarda ve virajlarda dahi dengeli hissettiren bir gövdeye, yumuşak sürüş sunan bir süspansiyona ve sürüş tarzını etkilemeyen boyutlara sahip. Sürüş, otomatik şanzımanlı modellerde sunulan Sport sürüş modunun seçilmesi ile daha sportif bir hal alıyor. Tucson’un güvenlik donanımları arasındaki otonom acil fren sistemi yüksek ve düşük hızlarda önden çarpışmaları otomatik fren ile önlüyor. Diğer donanımlar arasında şerit takip sistemi, geri trafik uyarısı, kör nokta uyarısı ve hız sınırı takibi bulunuyor. Modelin Euro 6 karbondioksit salınım kısıtlamaları ile uyumlu 5 motor seçeneği bulunuyor. İlk benzinli seçenek 1.6 GDI 132 PS’lik ünite 6 vitesli manuel şanzımanla eşlenmiş ve 2×4 olarak sunuluyor. 1.6 T-GDI 175 PS ise 2×4 ve 4×4 seçeneklere, 6 vitesli manuel şanzıman ve 7 vitesli DCT şanzıman seçeneklerine sahip. 1.7 litrelik 115 PS dizel ünite ise 6 vitesli manuel şanzıman ile 2×4 olarak üretiliyor ve start-stop sistemine sahip. 2.0 litrelik 136 PS dizel motor ise 6 vitesli manuel veya otomatik şanzımanla, 2×4 veya 4×4 olarak tercih edilebiliyor. 2.0 L 186 PS ünite ise 4×4 olarak 6 vitesli manuel veya otomatik şanzımanla alınabiliyor. 4×4 Tucson modelleri normalde torkun %100’ünü ön aksa verirken duruma göre %40’a kadarını arkaya iletebiliyor. Lock modunda ise tork ön ve arka aks arasında eşit dağıtılıyor. Belirli motorlarda sunulan start-stop sistemi ise yakıttan alınan verimi arttırıyor. Avrupa pazarında satılacak Tucson modelleri Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikada banttan inecek. Peki yeni Hyundai Tucson ne zaman Türkiye’ye gelecek? Ülkemizde diğer Avrupa ülkeleri ile beraber 2015 yaz sonunda satışa çıkması beklenen Tucson’un tahmini başlangıç fiyatı 75.000 TL civarında.
Hyundai Tucson Ön tasarımı birbirine birleşen elemanları ile büyük bir ana şekil oluşturuyor ve akılda kalıyor. Yanlara uzarken yükselen ve şişkinleşen farlar, düz kenarlarının kıvrımlı birleşimleri ile damla benzeri bir şekil kazanıyor. Üst kenarı izleyen ve arkaya yaklaştıkça kalınlaşan LED şeridi altında detaylı aydınlatma elemanları yer alıyor. İki ufak mercek aracın gözlerinin gerçekçi görünmesini sağlıyor. Altıgen ızgaranın alt ve yan kenarları ilerleyen krom çerçeve farlara birleşirken kalınlaşıyor. Farların alt ve üst kenarı krom çerçeve ile devam ettirilerek ızgara ve farların bağlantısı güçlendiriliyor. Izgara üzerindeki üç çubuk uzunluğu, dolayısıyla burnun yüksekliğini vurguluyor, en üstteki çubuk ise büyük Hyundai logosunu taşıyor. Kaput üzerindeki geniş “U” biçimli çizgi farların ve ızgaranın üst kenarlarına paralel giderek bu detayları vurguluyor. Aynı şekilde burnun alt yarısındaki detaylar farların yükselişi ile beraber yükseliyor, ızgaranın alçalması ile beraber alçalıyor ve burnun ana detaylarını sarmalıyor. Farlar altındaki çıkıklaştırılmış sis farı yuvaları çekirdeği hatırlatan köşeli bir şekle sahip. Üzerinde LED aydınlatma bulunduran gövde rengi şerit sis farı yuvalarının üzerine geçiyor. Bu şeridin gerisinde, üzerinde sis farları yer almakta. Burnun ortasında alttan yükselen hava girişi, üstündeki ızgaraya simetrik ilerliyor: ana ızgara yukarı yükseldikçe açılırken bu hava girişi de alçaldıkça açılıyor. Plakayı da taşıyan hava girişinin altında koyu gri renkte bir şerit yer alıyor. Hava girişinin şeklini devam ettirerek en alta uzanan şerit aracın genişliğini belirtiyor. En alt katmanda alçaktan alçaktan devam eden siyah plastik kaplamalar yan kısımda tekerlekleri sararak klasik bir SUV tasarım detayını devam ettiriyor.
Hyundai Tucson arka zarif ve geniş jantlar ile gözü çeken tekerlekler, üzerlerinden geçip kapı aralarında devam eden siyah plastik kaplamalar ile birbirine bağlanıyor. Kapı altlarında bu kaplama üzerindeki girinti ile boşluk hissi önleniyor. Yan camların alt kenarı ön farın arka ucundan çıkan çizginin hizasından başlıyor. Arka kapıya kadar yükseldikten sonra eğimlenerek arka cama uzayan alt kenar, onu tavan çizgisine bağlayan ve tavana paralel başa dönen üst kenar ile tamamlanıyor. Alt kenar krom çizgi ile vurgulanmış. Stop lambası ile ön tekerlek arasında uzayan omuz çizgisi de aynı etkide bulunuyor. Omuz çizgisi altında kalan kapı kolları ise krom kaplamaları ile şık görünüyor. Arka kısımda i20’dekileri hatırlatan stop lambaları belirgin omuzlar oluşturuyor. Alttaki girinti ve çıkıntılar ise kaslı bir vücut yaratıyor. Burnun ortasını işaret eden lambalar kırmızı ve beyaz renkleri ile şık görünüyor. İçlerindeki küçük detaylar ile görüntü güzelleşiyor. Gözler iki lambanın da işaret ettiği marka logosuna yöneliyor. Arka camın eğimli alt kenarı yan kenarlara yumuşak bir kıvrımla birleşiyor. Bagaj kapağının alt yarısındaki plaka derine yerleştirilmiş. Yanlarında ise marka ve model adı yazılı. Tampon, alttan yükselen metal görünümlü parça ile sportif bir hal alıyor. Sağ tarafına yaslanmış iki egzoz çıkışı bu etkiyi arttırıyor. Tekerleklerden sonra devam eden siyah plastik kaplamalar da bu metal görünümlü parça ile beraber yükselip alçalıyor. Arka kısım, insan sırtına benzer görüntüsü ile araca gerçekçi bir görüntü kazandırıyor. Tucson, güçlü bir kimliğe, akılda kalıcı bir surata sahip. Özellikleri rakiplerinden üstün ya da farklı değil, ancak görüntüsü ve tarzı onu cazip hale getiriyor.
Bordo renk koltuklar çok hoş gerçekten.
Hyundai Tucson iç mekan estetik beklentilerinizi tam olarak karşılayamıyor, ancak çirkin de değil. Yanlara doğru açılan çizgiler, yumuşak köşeler ile sarılan sivri detaylar ile nitelikli bir görüntü. Üç kollu direksiyonun gerisinde iki ana çemberden oluşan gösterge paneli yer alıyor. Panelin üzerini örten kaplama orta konsola uzanarak görsel olarak konsol ile göstergeleri yakınlaştırıyor. Krom çerçeve ile sarılan havalandırma çıkışları multimedya ekranının altından birbirine bağlanıyor. 8 inçlik ekran altında ufak düğmeler yer alıyor. Orta konsolun alt yarısında havalandırma kontrolleri, depo gözü ve vites kolu bulunuyor. Vites kolunun bulunduğu zemin geriye uzayarak kol dayama aparatına birleşiyor. Orta konsolu ikiye bölen çizgiler yanlara uzuyor ve genişliyor. Kapı iç yüzlerinde de aynı hizadan devam eden çizgiler kabini sarıyor ve güven hissi oluşturuyor. Kapılardaki akıcı şekiller arkaya hızla uzuyor. Tucson iç mekanda geniş hacim sunuyor. ix35’in heyecanlı çizgileri olgunlaşmış, daha net ve ciddi bir görüntü almış. Özgün görüntü, modern donanımlar ve beklentileri karşılayan özellikler ile tamamlanmış. Premium rakiplere göre fiyat avantajı da Tucson’u cazip hale getiriyor. Araç, 2015’in 2. yarısında satışa sunulduğunda kompakt SUV sınıfı müşterileri için farklı bir yol sunacak.
sayın selmazda hyundai tucson ne zaman tr ye glecek birde motor secenekleri hakkında bilginiz varmı hondanın hrv ve crv fiyatı ve dış ve iç görünüşünün resimleri olursa bizimlede paylasırsanız sevinirimm