Mesut bizler sadece kendi bakış açımıza göre ve hislerimize göre bazen de çıkarlarımıza göre yorum yapıyoruz...
Mazda satıyor, forumda bir çok finansal tablo ve üretim satış rakamları açıklandı, satmama gibi bir durum söz konusu değil.
Sorun bizim ülkemizin "tuttuğumu öperim" mantığı üzerine kurgulanmış, "iyi istiyorsan, bedeli var" şeklinde son bulmuş vergi sistemiminde...
Eleştiri yaparken bazı şeyleri göz ardı edersek yanılgıya düşeriz, hakkaniyetten uzak kalırız...
Kendinizi Mazda'nın yerine koyun, bu kadar yatırım yapmışsın, bu kadar mühendislik harikası bir araç ortaya koymuşsun ama vergi sistemi yüzünden aracın bu ülkede satmıyor... Fakat dünya genelinde hak ettiği pazarlara ulaşabiliyor, satabiliyor...
Kusura bakmayın da; bizim ülkenin idarecileri kendi vatandaşının iyi arabaya binmesini, kaliteye uygun fiyata sahip olmasını istemiyorsa, elin caponu için no problem...
Üstad Türk vergi sistemi elbette bu konuda baş sorumlu. Buna diyecek bir şey yok. Vergiyi düşürseler bu defa ortalık arabadan geçilmeyecek. Sonra da trafik daha da keşmekeş hale gelecek.
Fiyatlar uygun olsa kuyruk olur, o zaman da trafiğin halini görmek lazım. Adım atamazsın İstanbulda.
Aslında otomobillere sadece Türkiyede bu kadar önem veriliyor. Gerçi ABD'de arabasız bir yere gidemiyorsun ama Avrupada öyle değil. Avrupada otomobili herkes tercih etmiyor, bisiklet veya toplu taşımayı tercih ediyor. Otomobil almak öyle Türkiyedeki gibi büyük bir olay değil yani. 20 bin avro bazen müşteriye fazla bile geliyor. Avrupa ekonomisi de çöküşe geçti zaten.
Bilmiyorum Türkiyede neden bu kadar "araba sevdası" var? Biz fazla mı abartıyoruz? Yoksa geçmişimizden, tarihimizden gelen at, pusat, avrat, üçlemesindeki AT'ın yerine mi koyuyoruz? Türkler tarihten beri çok gezen, çok dolaşan bir kavim olduğu için atsız, arabasız yapamıyor sanırım?
Tabiiki ev, arsadan sonra en büyük yatırım aracı haline gelmesi de etken.
Fakat fazla abartmamak lazım bence. Oktay Sinanoğlu'nun da dediği gibi, bu kadar araba çokluğunda ve otopark yokluğunda, İstanbulda yakında arabamızı koyacak 2 metre yer bulamayacağız sanırım! Konuyla ilgili Oktay Sinanoğlu'nun videosunu sonra paylayışırım. Kendisi arabalara karşı. Sağlam nedenleri yok değil.
Kıssadan hisse; Arabası olmayanlar üzülmesinler! İleride çok da gerek kalmayacak gibi..