Tekrardan merhaba arkadaşlar.
Bir önceki mesajda yaşadığım sorunu paylaşmıştım. Bugün de tamiratla alâkalı bilgileri paylaşmak istedim.
Geçen hafta, Erzincan'da yalnızca Japon otomobil parçaları satan bir yerden marş motoru dişlisini temin edebileceğimiz düşünerek ve parça olmaması durumunda da arabamın parça bekleyinceye kadar yatmasını istemediğim için önce parça almak istedim. Tahmin ettiğim gibi, parçacıda ürün olmadığı için cuma günü siparişi verdim.
Siparişini verdiğim parça bugün gelmişti. Fakat oto elektrikçiye gittiğimde usta "Bu parça olduğundan emin misin" diye sordu. Ben de "Aracın şase numarası üzerinden sipariş verdiler. Budur." dedim. Usta 1 saat kadar uğraşarak marş motoruna ulaştı ve mengeneye takıp motoru açtığında elimdeki parçanın uymadığını gördüm. Bu esnada parçayı aldığım yere fotoğrafını gönderip durumu anlattım. İlk önce durumu anlamadılar fakat sonra tedarikçinin hatalı ürün gönderdiğini anladıklarında beni arayıp parçayı istediler. Ben de işim bittikten sonra parçayı götürdüm ve özür dileyerek paramı iade ettiler.
Usta sağolsun dişliyi kendisini buldu ve değiştirdi. Çıkan dişliyi elimle çevirdiğimde serbestçe dönüyordu. Yani dişleri bitmiş vaziyette idi. Kömürler de bitmeye yakın olduğu için üçüncü fotoğrafta görünen parça da değişti. En son usta bakır fırçalara ince bir zımpara sürterek motoru kapattı ve arabayı topladı.
Bu fotoğraftaki de arızalı geri vites müşiri. Ortadan çıkan pim, yay kırıldığı veya işlev yapmadığı için gömülü vaziyette kalmış. Bu sebeple geri vites lambaları devamlı yanıyordu.
Bu sorunları 450₺ maliyet ile çözdüm. Parçacı ve ustadan memnun kaldığımı da belirtmek isterim. Ankara'ya gidersem arabayı ağır bakıma sokacağım. Frenler bitmeye yakın. Direksiyon pompası ve şanzımanda yağ kaçakları var. Rölanti dalgalanması oluyor. Birkaç küçük sorun daha var, sadece öteliyorum.
Allah kaza bela vermesin, iyi insanlarla karşılaştırsın inşâallah.