Şunu da ekleyelim; kapı içi trim kalitesi.
Kalite ile ilgili olmasa da pazarda çok önemli, pazara uygun motor seçeneği yaratabilme kabiliyeti çok zayıf Alman premium markalara göre. Bugün bahsettiğimiz 4 premium sedanın Mazda 6'ya göre çok başarilı satmasi sadece prestij ile ilgili değil. Türkiye vergi sistemine gösterdikleri uyum da!
Örneğin 1.6T motorlu BMW 5 serisi, X3 sadece burada var. 1.6T motorlu 3.20i sadece burada var. Mercedes E180 sadece burada var. C180 yıllarca sadece burada vardı, baktilar iş yapıyor, şimdi 1.6T motorlu C180 Avrupa'da da var.
Sadece motor da değil, boşline olarak piyasada adlandırilan 3 serisini Mazda 6'dan çok daha ucuza alabiliyorsunuz. Mazda 6 ile aynı fiyatı verdiğinizde, gayet dolu bir 3 serisi alıyorsunuz. Mazda 6'dan biraz farkla 2014 model 3-5 binde çiziksiz 5.20i (bir üst sınıf) alabiliyorsunuz. Bu hem teknik, hem vergisel, hem de ticari anlamda pazara uyum demektir.
Mazda 6 tek motor, tek donanım, tek fiyat ile bu kadar yapabilir ancak! Premiumları boş verin, tam rakibe bakın, VW Passat. Motor çeşitleri, donanım paket çeşitleri, fiyat aralığı ile tam bir pazarlama yıldızı.
Mustafa beyin muhteşem inceleme yazısından şu çıkarımı yaptım....Bilmem katılırmısınız...Mazda 6 premıum rakiplerinden sadece 1-2 tık geride...Nedir bu tıklar;
1- Önkonsol alt bölümün malzeme zayıflığı
2- Ekran kalitesi düşüklüğü
3- Yol sesini yansıtması
Soru şu ; Bunlar halledilmesi '' bence '' kolay detaylar...Bu kadar mükemmel ve zor işleri başarmış mazda müh.lerinin bunları atlaması ÇOK İLGİNÇ geldi bana...Maliyet denemez,1000-2000 dolardan fazla olduğunu zannetmiyorum..Bunlar halledilirse (2015 makyajlı modelde belkide giderilmiştir ) premıumlardan marka algısı-prestiji dışında ( ki böyle devam edilirse buda olacaktır )ne eksiği kalıyor ??...Türkiye şartlarında aradaki (520 ve E180 )enaz 50.000 TL ucuzlukta BÜYÜK ARTISI !...Sadece marka algısı-prestiji için,argo deyimle hava atmak için 50-60k fazla verilirmi ??...Benim cevabım necip ve ''zeki '' Türk milleti,yakıtta 3-5 kuruşu ( hemde 200k civarında araba alanlar ) ararken,bu nerdeyse ''c'' sınıfı sıfır bir araba parasını ,farkını verir !....