Enes arkadaşımız Mazda 6 ile ilgili bir test ve görüş yazısı yazmamı istemişti. Ben de bu yazıyı hem yazmak, hem de daha ilginç hale getirmek için son dönemlerde detaylı testlerini ve incelemelerini yaptığım ülkemizde en çok satılan 4 premium sedan ile karşılaştırmak istedim. Çünkü Mazda özellikle Skyactiv jenerasyon otomobilleriyle kendine has bir mühendislik konsepti tanıttığı gibi, Premium sınıfa da göz kırpmaya, en azından giriş Premium seviyesi olarak adlandırılabilmeye oynuyor. Baksanıza bizlerin gayet iyi düzeyde bulduğu Mazda 6 iç mekanı bile 2 yılda makyajlanıp, kalitesi arttırılıyor. Demek ki, bu konuda bir gayret var. O zaman bakalım bu 2’si birebir aynı sınıfta (D sınıfı), 2’si ise bir üst sınıfta (E sınıfı) yer alan bu sınıf şampiyonları ile nasıl başa çıkabiliyor? Mazda 6 literatürel olarak D sınıfı ama ölçüler olarak E sınıfı standardında, bu sebeple bu 4 araç ile de boy ölçüşmeli diye düşünüyorum.
Mazda klasik 2.0 litre atmosferik motor ısrarını sürdürürken, Mercedes ve BMW 1.6 turbo makinalar kullanıyor. Bu karşılaştırmanın en güzel yanı ise, CVT ya da Çift Kavramalı şanzıman tercih etmeyen ve klasik tork konvertörlü şanzımanda Dünya’daki en gelişmiş versiyonları kullanan 3 üretici olmaları.
Güç ve torklar;
Mazda; 165 bg + 210 nm (6 ileri + 1 geri)
Mercedes; 156 bg + 250 nm (7 ileri + 2 geri)
BMW; 170 bg + 250 nm (8 ileri + 1 geri)
Mazda klasik 2.0 litre atmosferik motor ısrarını sürdürürken, Mercedes ve BMW 1.6 turbo makinalar kullanıyor. Bu karşılaştırmanın en güzel yanı ise, CVT ya da Çift Kavramalı şanzıman tercih etmeyen ve klasik tork konvertörlü şanzımanda Dünya’daki en gelişmiş versiyonları kullanan 3 üretici olmaları.
Güç ve torklar;
Mazda; 165 bg + 210 nm (6 ileri + 1 geri)
Mercedes; 156 bg + 250 nm (7 ileri + 2 geri)
BMW; 170 bg + 250 nm (8 ileri + 1 geri)