Japon araçlarının rölantisi yaz aylarında (ki senin oraların yaz konusunda maşallahı var) 900 civarında olması iyidir diye iyi bir ustadan duymuştum. Bu yüzden sorun olmaz ama motor ve şanzıman kulakları ömrünü tamamlıyor gibi geliyor.
Klimayı açınca rölantiye bir miktar takviye yapması lazım otomatik olarak. Bir şeyler eksik yanlış. Rölanti motorunun ve diğer elemanların sağlıklı çalıştığından emin olunuz.Arkadaşlar 1.5 zl motor otomatik vites aracım hakkında birkaç şey danışmak istiyorum müsaadenizle. Benim sorunum şu. Resimde görünen vida sanırım rolanti ayarı için. Bu vida tam sıkılı halde iken rolanti 800 devir gösteriyor. Aracı vitese takınca veya klimayı açınca rolanti 650-700 seviyelerine düşüyor ama direksiyon, döşemeler, tampon titremeye başlıyor. Motor kabutunu açınca motorun çalışması çok sarsıntısı değil gibi ama sanırım motor takozlari sarsıntısı içeri fazla aktarıyor. Ben bu vidayi gevsetince rolanti 900 civarı oluyor (emme manifoldundan fazla hava gidiyor sesinden belli) yüke bindiğinde ise 800 civarı oluyor rolanti ve sarsıntı baya hafifliyor. Rolantinin 900-1000 arası olmasının bir zararı olur mu ve bu vidayi gevsetirsem aracın cekisinde düşüş yakitinda fazlalık olur mu?
Konuyu baştan sona okumadım.Konu ile alakalı Ufak bir tecrübem oldu. Birilerine yardımı dokunur düşüncesiyle anımı paylaşmak istiyorum.
99 Model Otomatik 1.5 BJ Kasa Mazdam vardı. arada rolanti dalgalanması denen arızayı yapıyordu. Bir kaç kezde Hold lambası yanıp sönüyordu. Gezdim herkes şanzuman arızası dedi. Sırf Hold lambası yanıp sönüyor diye. Oysa netten edindiğim bilgilere göre motor arıza lambası yerine bu ışık yanıp sönüyormuş. sürekli yapmadığı için ustalarda bulamadı. Bir şekilde bir ustada OBD1 cihazı varmış ve arabaya bağladı. verdiği hatayı buldu. Sorun Boğaz Kelebek konum sensöründen kaynaklanıyormuş.
Neyse Benim ustaya götürdüm ve temizlettim. sonra bir daha yapmadı. Bu arada Benim usta hep git pc ye bağlattır diyordu. meraktan gezdim
uzun zaman yapmadı derken gene başladı. ama bu sefer hold ışığı yanmıyordu. Sadece rolanti dalgalanması yapıyordu. Benim ustaya gittim ve hava kutusundan başladı derken sorunu hemen buldu. Hava Filtresinin üst kapağı soldan tırnağı kırılmış ve havayı yandan emiyormuş. toz vs gelince araba rolantide salaklıyordu. Mantıklı geldi. Yeni hava filtresi taktı ve kırılan tırnağın açık kalan kısmını vida sıkarak onardı ve gerekli temizleme işlerini halledince hiç sorun yaşamadım. Birde ilavetten aynı zamanda bujiler değişti.
Sonuç olarak 6-7 ay sorun çıkartmadı ve araba geçen hafta Ankara'ya satıldı. inşallah yeni sahibide sorunsuz biner.
Yeni sahibi Garaj'ı takip etme zahmetini gösterirse, aracını her türlü sorunsuz şekilde kullanır. Güzel bilgi ve tecrübeler için teşekkürler. Esasında, lpg'li araçta rölanti sorunu denildiğinde tek bir kaynağı yok maalesef, işin püf noktası çok çeşitli olan sebepleri bulabilmeye kalıyor. Egzozdaki küçük bir delik bile bazen bu dalgalanmaya sebebiyet veriyor ki, ben forumda okuyunca şaşırmıştım...
Bir de; işten anlamayan ustaların eline düşersen de, masraf yapıp sorunun çözülmüyor... Hele ki; lpg ustasının hiç el atmadan bakmadan "ateşlemeden" motor ustasının aynı şekilde "lpg'den" demesi yok mu, adamı oracıkta katil eder...
Mesajının taşındığı bu konuyu incelemekte fayda var... Benim tahminim, sistem hava alıyor...Ekli dosyayı görüntüle 43080Merhaba hayırlı günler herkese
Bu kış aylarına girmeye başladığımız zamandan bu yana zaman zaman rahatsız edici rölanti dalganması yaşıyorum. Performans hava filtresi vardı dedim ki akışmetre falan uyum sağlamıyor değiştireyim orijinale çevirelim onu da yaptım lakin dalgalanma hala devam ediyo geçiyor azalıyor çoğalıyor anlam veremedim boğaz kelebeği temizliği yapıldı akışmetre yine de balata spreyi ile temizledim bujilerin ateşlemesi de güzel. bilgilerinize tecrübelerinize ihtiyacım var.
Ekli dosyayı görüntüle 43080Merhaba hayırlı günler herkese
Bu kış aylarına girmeye başladığımız zamandan bu yana zaman zaman rahatsız edici rölanti dalganması yaşıyorum. Performans hava filtresi vardı dedim ki akışmetre falan uyum sağlamıyor değiştireyim orijinale çevirelim onu da yaptım lakin dalgalanma hala devam ediyo geçiyor azalıyor çoğalıyor anlam veremedim boğaz kelebeği temizliği yapıldı akışmetre yine de balata spreyi ile temizledim bujilerin ateşlemesi de güzel. bilgilerinize tecrübelerinize ihtiyacım var.
Evet LPG var atlamışım yazmayı benzin de de aynı problem nüksediyo bir yorumları tecrübeleri okudum konum sensörü hava filtresi hava alması dikkatimi çekti onların üzerinde durucam sonuç alırsam tekrar yazarım. Teşekkür ederim. @MZYUNMerhabalar üstadım mesajınızda belirtmemişsiniz. Aracınızda LPG takılı mıdır? Eğer takılıysa LPG ve benzinde aynı durum mevcut mu?
Yerinde olsam konuyu en başından itibaren okurdum, gerçi yerinde olmadan da okudum ya neyse...Merhaba arkadaşlar mazda 323 99 model hb kasa aracımda rolanti dalgalanması var. Araç lpgli benzinde de problem var.Araç hareket halindeyken vites geçişlerinde rolanti dibe geliyor geri yükseliyor. Yükseldiği nokta 1500 devir dolayları. Ayrıca araç ısındıktan sonra frene basınca rolanti sabit durmuyor iniyor ve çıkıyor. Aracın akış metresi değişti , gaz kelebeği temizlendi konu hakkında bilgilerinize ihtiyacım var.
Akışmetre kolay kolay bozulan bir şey değil aslında. Fiziki hasar almadıysa uzun yıllar görevini yapmaya devam eder.Merhaba arkadaşlar mazda 323 99 model hb kasa aracımda rolanti dalgalanması var. Araç lpgli benzinde de problem var.Araç hareket halindeyken vites geçişlerinde rolanti dibe geliyor geri yükseliyor. Yükseldiği nokta 1500 devir dolayları. Ayrıca araç ısındıktan sonra frene basınca rolanti sabit durmuyor iniyor ve çıkıyor. Aracın akış metresi değişti , gaz kelebeği temizlendi konu hakkında bilgilerinize ihtiyacım var.
Konuyu en başından itibaren okudum fakat benzer bir kaç problem var fakat oYerinde olsam konuyu en başından itibaren okurdum, gerçi yerinde olmadan da okudum ya neyse...
Yanıtladığınız için teşekkürler.Akışmetre kolay kolay bozulan bir şey değil aslında. Fiziki hasar almadıysa uzun yıllar görevini yapmaya devam eder.
Bu araçlarda dalgalanmaya sebep olabilecek bir sürü değişken mevcut.
Öncelikle akışmetreden sonra gaz kelebeğine kadar kontrol edin hava alan biryer olabilir. Ayrıca emme manifoldunun contası da bozuksa hava alıyor olabilir. Gaz kelebeğinin üstünde hava ayar vidası var. Onu sonuna kadar sıkıp kontrol edin değişen birşey var mı. Değişiklik yoksa hava alıyordur büyük ihtimal. Hava alan biryer yoksa ısı müşürüne bakın. Bozulduğu için rölanti motoruna yanlış değer gönderiyor olabilir. Isı müşürü sağlamsa rölanti motoru görevini yapmıyor olabilir, soketini temizleyin, kabloları kontrol edin kopuk olabilir. Rölanti motorunun fişini çekince yüksek devirde çalışma var ve rölanti dibe vurmuyorsa rölanti motorunda sıkıntı vardır.
Dediğim gibi kontrol edilecek çok nokta var.
Akışmetre kolay kolay bozulan bir şey değil aslında. Fiziki hasar almadıysa uzun yıllar görevini yapmaya devam eder.
Bu araçlarda dalgalanmaya sebep olabilecek bir sürü değişken mevcut.
Öncelikle akışmetreden sonra gaz kelebeğine kadar kontrol edin hava alan biryer olabilir. Ayrıca emme manifoldunun contası da bozuksa hava alıyor olabilir. Gaz kelebeğinin üstünde hava ayar vidası var. Onu sonuna kadar sıkıp kontrol edin değişen birşey var mı. Değişiklik yoksa hava alıyordur büyük ihtimal. Hava alan biryer yoksa ısı müşürüne bakın. Bozulduğu için rölanti motoruna yanlış değer gönderiyor olabilir. Isı müşürü sağlamsa rölanti motoru görevini yapmıyor olabilir, soketini temizleyin, kabloları kontrol edin kopuk olabilir. Rölanti motorunun fişini çekince yüksek devirde çalışma var ve rölanti dibe vurmuyorsa rölanti motorunda sıkıntı vardır.
Dediğim gibi kontrol edilecek çok nokta var.
[/QUOTE
Rolanti motor soketi gaz kelebeğinin üstündeki ise bunu sökünce araba stop ediyor. Isı müşürü nerede onu bilmiyorum. Araç soğukken rolanti yüksek ısındıktan sonra normale geliyor. Rolanti hareket halindeyken vites geçişlerinde stop edecek gibi düşüp çıkıyor. Araç dururkende frene bastığım zaman sürekli inip çıkıyor.salı günü bir ustaya göstereceğim çözüm olursa yazarım buradan.Cevapladığınız için teşekkürler.
Konuyu en başından itibaren okudum fakat benzer bir kaç problem var fakat o
Yanıtladığınız için teşekkürler.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Rolanti motor soketi gaz kelebeğinin üstündeki ise bunu sökünce araba stop ediyor. Isı müşürü nerede onu bilmiyorum. Araç soğukken rolanti yüksek ısındıktan sonra normale geliyor. Rolanti hareket halindeyken vites geçişlerinde stop edecek gibi düşüp çıkıyor. Araç dururkende frene bastığım zaman sürekli inip çıkıyor.salı günü bir ustaya göstereceğim çözüm olursa yazarım buradan.Cevapladığınız için teşekkürler
Elinden iş geliyorsa, konu içerisinde sunulan çözümleri denemeni tavsiye ederim...Konuyu en başından itibaren okudum fakat benzer bir kaç problem var fakat o
Yanıtladığınız için teşekkürler.
Rolanti motor soketi gaz kelebeğinin üstündeki ise bunu sökünce araba stop ediyor. Isı müşürü nerede onu bilmiyorum. Araç soğukken rolanti yüksek ısındıktan sonra normale geliyor. Rolanti hareket halindeyken vites geçişlerinde stop edecek gibi düşüp çıkıyor. Araç dururkende frene bastığım zaman sürekli inip çıkıyor.salı günü bir ustaya göstereceğim çözüm olursa yazarım buradan.Cevapladığınız için teşekkürler
Rölanti kademe motoru dediğin nedir ustam . TPS sensorumuRolanti kademe motorunu temizlettiniz mi?