Geçmiş olsun
@emrullahberat46
Sürekli alt devirlerde kullanmak sanıldığı gibi size ekonomi yaptırmaz. Tamam, sürekli dip gaz gezip çiğ atarak ekonomik kullanımdan söz edilemez ancak araç yürür yürümez 2. vitese atmak, sürekli 1500-1700 devir bandında gezmek en başta piston kollarına olmak üzere motorun bir çok noktasına gereksiz yük bindirir. Yanlış anlamayın, araç kullanımınızı veya sizi eleştirmek için bir şey söylemiyorum. Ama belirttiğiniz gibi 1.3km lik mesafede git gel yapmak ve kullandığınız devir aralığı dizel motor için ve DPF için çok ağır çalışma şartları demek. Bahsettiğiniz km için DPF nin arıza ışığı yakacak kadar tıkanması da, aracın kullanılma şartlarının motor tipine göre uygun olmadığını gösterir. (DPF nin ortalama ömrü 160-200Bin km olarak kabul edilir)
DPF normalden erken tıkanıyor ise sebepleri; Aracı sık sık kısa mesafelerde kullanıp stop etmek, erken vites değiştirerek, devirsiz kullanmak, sürekli yoğun trafikte dur kalk içerisinde araç kullanmak gibi durumlardır.
Araçlarımızda kullanılan DPF belirli durumlarda kendini temizleme özelliği olan bir filtre. Belirli doluluk oranına ulaştığında araç devri ve yol şartları uygun olduğunda içerisindeki kurumu iç ısısını yükselterek kül haline getirir ve atar. Bu belirli bir yüzde aralığındaki kurumlar için yapabildiği bir işlemdir. Örneğin %20 ila %40 arası. Üst değerin üzerine çıktığında temizliği kendisi yapamaz, ve doluluk oranı daha hızlı artmaya başlar. Eğer aracı kullanma şartlarınız bunu yapmasına imkan vermiyor ise çok kısa sürede tıkanır, ve önce arıza lambası sonra aracın hiç çalışmayacak hale gelmesine neden olur. (Amcam tıkanan DPF nedeniyle tamamen stop eden aracını çekiciyle servise götürmek durumunda kaldı.)
Belirli aralıklarla DPF nin sağlığı için 40km üzeri süratte, 3000 3250 devir aralığında sabit hızla 10 km yol kat edin. Aracınızı olabildiğince turbonun verimli aralık başlangıcı olan 1750 devir altında kullanmayın. Yapacağınız yakıt ekonomisi DPF nin rejenerasyonla veya sökülerek temizlenemeyecek duruma gelmesiyle karşınıza çıkacak masraf yanında devede kulak kalır. Bir çok kullanıcı bu durumda DPF yi boşalttırıp yazılım attırma yolunu seçer ki bu çözüm bile yaklaşık 750-1000 TL civarlarında maliyet çıkartır.
@faroz_52 nin dediği gibi temizleme ile ilgili bir konu açmıştım. Belirli aralıklarla 100 TL ye dışarda yaptırdığınız işlemi kendiniz yapabilirsiniz. Alacağınız bir kablo ile yaklaşık 80 TL maliyetiniz olur. Bundan sonraki rejenerasyonları kendiniz yaparsınız. Arıza ışığı vs durumlarında ışığın neden yandığını, kendiniz görebilir ve ışığı söndürebilirsiniz.
Tekrar geçmiş olsun.