Takas ile aldığım Sony XS-FB6930 hoparlörleri bugün takmaya çalışayım dedim.
Öncelikle kapı panellerini söktüm. Nasıl söküldüğünü daha önce Mazda 3 BL Kabin içi Trim sökme rehberi başlıklı konumda açıkladım.
Ardından orjinal hoparlörleri çıkardım ve eve çıkıp ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Daha önce izlediğim videolarda orjinal hoparlörleri yırtıp çıkararak onun etrafındaki plastiği yuva olarak kullandıklarını görmüştüm. Bu yöntemi denedim.
Bu arada orjinal hoparlörlere arkadan bakıldığında artı ucu sağda. Üstteki videoda ters lehimliyor.
ha + - olayı da çok önemli değilmiş, ses dengesi ve kalitesi için önemli. Artı uç, elektrik verildiğinde hoparlörün önüne doğru hareket ettiği durum oluyor. + - yi gözeterek bağlantı yapılmasının sebebi müzik geldiğinde hoparlörün titremesinin aracın içine doğru (hoparlörün önüne) olması için. Öteki türlü başka bir hoparlör geriye doğru titrese istenilen ses kalitesi elde edilemeyecek olacak.
Bir şekilde hoparlörü yuvaya tutturdum eğreti olarak hoparlörleri denemek için. Kapı döşemesini yerleştirmeye çalıştığımda oturmadığını gördüm. Usta yolu gözüktü.
Bir mdf den adaptör yapılması lazım.
Müzik kalitesine gelirsek, ses çok çok daha iyi oldu. Orjinal hoparlör 4 ohm 25W, benim takasla aldığım da 4 ohm 60W. Eskiden ses seviyesi 20 de iken bile çok fazla gelirken, şimdi 30 da orta-üst arası bir ses seviyesine denk geliyor. Ses çok daha kaliteli oldu, baslar çok azaldı. Bası en üst seviyeye alınca bana yetiyor ama. En kötü arka orjinal hoparlörleri bas için kullanırım. Tamamen öne alınca sesi (fade front) ses çok berrak güzel, arkaya birazcık alınca arkadan kötü ses gelmeye başlıyor ve anında seçiliyor.
Bu nedenle (F4-5) gibi ayarlayıp bass en yüksekte (+6) treble (-1 -2) gibi tam uygun ayarımı buldum.
Fakat arka hoparlörleri de değiştirip, evdeki kendinden amfili subwooferı sisteme entegre etmeyi düşünmüyor değilim.
Subwoofer 10W gücünde mi ne, 10.5V 1A çekiyor.
Subwoofer ın güç girişi. Bu kadar gücü düşük olmasına rağmen, evde kullanırken son seste konser gibi hissettirirdi bana. Bu işi halledebilirsem, subwooferı koltuk altına koymayı planlıyorum.