Mazda'nın polen filtresi ile ilgili bir eksikliğini farketmem sebebiyle, işbu eksikliği ve kendimce bulduğum çözümünü sizlerle paylaşmak istedim.
Geçtiğimiz günlerde polen filtrelerinin durumuna bakmak için buradaki yönergeleri izleyerek polen filtrelerini söktüm.
Klimanın soğutmasından, hava üfleme şiddetinden memnun olmamdan dolayı ve klimayı açınca herhangi bir koku olmaması sebebiyle açıp filtrelerin durumuna bakmak daha önce hiç aklıma gelmemişti. Zira araç henüz 30 bin kilometre olmadı, en fazla ne kadar kirli olabilir ki demiştim kendi kendime, meğerse durum hiç öyle değilmiş
Filtrelerin durumu
Filtreler uzun bir süre değişmemiş olduğundan bu durum normal kabul edilebilir. Benim asıl takıldığım nokta filtre olmasına rağmen klima peteğine kadar ilerleyebilmiş yaprak parçaları ve pislik tabakalarıydı. Normalde filtre olması sebebiyle büyük parçacıkların klima peteğine kadar ilerleyememesi gerekiyordu.
Klima peteğinin durumu
Üstteki polen filtresini sökünce onun da arkasında alt taraftaki gibi büyük yaprak parçaları gördüm.
Sebebi ne olabilir acaba diye filtrelerin yapısını incelediğimde iki filtrenin birleşim yerindeki ray sistemi sebebiyle aralarında açıklık olduğunu farkettim. Açıklığın olduğu kısımdaki kavis pek makul mantıklı bir tasarım gibi görünmüyor, çünkü bu aradaki boşluklardan her türlü polen, toz ve yaprak parçaları filtre edilmeden klima sistemine, oradan da kabinin içine rahatça girebiliyor. Bu durum okadar saçma geldi ki bilerek mi aralık olacak şekilde tasarlandı acaba diye düşündüm.
Filtrelerin birleşme yerleri ve aralarında kalan boşluk
Filtrelerin birleşim yerinin orta, sağ ve sol kısmında resimlerdeki gibi boşluklar var.
Yeni polen filtrelerini Filtron marka aldım. Antibakteriyel özelliğe sahipmiş, kalitesi de hoşuma gitti, filtre değiştirecek arkadaşlara tavsiye edebilirim.
Yeni filtreler elime ulaştıktan sonra onlarda da aynı şekilde boşluklar olduğunu farkettim. Klima peteğinin irili ufaklı yaprak ve pislik parçalarıyla kısmen tıkanmış olduğunu görünce, bilerek yapılmış dahi olsa bu şekilde kullanamayacağınmı düşünerek yeni polen filtrelerine ufak birkaç ekleme yaptım. Zira bahar alerjim olduğundan en ufak polen yahut toz ard arda 10-15 kez hapşurmama sebep olabiliyor
Yeni filtrelerde de durum orjinal filtreyle aynı
İki filtrenin arasındaki boşlukları kapatmak için A101 de bulunabilen kauçuk kapı fitillerinden aldım.
Yalnız bu üründe biraz kauçuk kokusu olduğundan filtrelerin üzerine yapıştırmadan önce fitillere biraz parfüm sıkarsanız kabin içerisine kauçuk kokusu hiçbir şekilde gelmiyor.
Bu fitillerden bir uzun iki kısa parça keserek resimlerdeki gibi, filtrelerin dışa bakan kısmına yapıştırdım (resimde air flow ters görünüyor onu daha sonra düzelttim)
Bu da filtrelerin takıldıktan sonraki hâli
Daha önce o peteği temizleme zahmetine girenler iyi anlayacaktır, bir elin zar zor girdiği dar bir alanda ıslak mendil ve diş fırçasıyla o peteği temizlemeye çalışmak işkenceden farksız
Bu şekilde çok basit ve maliyetsiz bir işlemle klima peteğine ve hava kanallarına iri parçalı yaprak,toz, polen ve pislik dolmasının önüne geçmiş oluyoruz. Benim gibi bahar alerjisi olan arkadaşlar varsa şiddetle tavsiye ederim