Herkese selamlar,
1-19 Kasım servis kampanyası kapsamında, aracımı dün İzmir Yeni Otomotiv/Mazda Yetkili bayisine 100Bin Bakımı için götürdüm. Başımdan geçenleri çok sıkmadan kısaca anlatayım istedim.
Aracımın yağ değişim zamanı gelmişti ve iyice eskiyen balatalarımı değiştirtmem gerekiyordu. Öncelikle en yakın Muğla ve İzmir servislerinden fiyat almak ile başladım işe. Bu sırada iki servisinde önerdiği 100bin bakımı ile ilgili detayları araştırmaya başladım ve yapılacak işlemlerin yarıdan fazlası mantıklı geldi. Örneğin şanzıman yağını hiç değiştirmediğim ve ilk sahibinin ne zaman değiştirdiğini tahmin edemediğimden hazır kampanya varken kafamda soru işareti kalacağına 100bin bakımı yaptırmak daha mantıklı geldi. Sonunda işlemler uzun süreceğinden boş vaktimi İzmir' de daha iyi değerlendirebileceğim için Yeni Otomotivde karar kıldım. Aldığım fiyatlar ile ilgili proforma fatura istedim ve gönderdiler. Son birkaç fiyat-fayda hesabından sonra randevumu aldım.
Yapılacak İşlemler;
- Yağ ve yağ filtresi değişimi
- Ön ve arka balata değişimi
- Hava Filtresi
- Termostat değişimi
- Şanzıman yağı değişimi
- Antifiriz değişimi
- Fren Hidroliği
- Direksiyon Hidroliği
- Sarf Malzemeler (Cam suyu, Camsil, Cam Sabunu, Motor-Mekanik-Balata Temizlik malzemeleri)
- Check up
Aracı saat 10:00 da teslim ettim. Ödeme seçeneklerini konuşur konuşmaz servis noktasından showrooma inmemi istediler(!) Aslında niyetim aklıma geldikçe aldığım notları ustalarla konuşup değerlendirebilecek kadar aracın başında kalabilmekti ama malum iş güvenliği, prensiplerimiz vs. diyerek yolladılar.
Arkadaşlarla buluşma, sohbet, yemek, muhabbet derken akşamı ettim ve aracı teslim almaya gittim. Bekleme alanındaki monitörden servis alanına baktığımda araç çıkışa, yıkama alanına yakın durduğundan hemen hemen işinin bitiğini düşündüm. Showroomdaki genel müdür olduğunu düşündüğüm kişiye sordum, aracın yıkamaya girdiğini söyledi, akabinde yarım saat sonra yanlış bilgi verdiğini aracın liftten yeni indiğini söyledi fakat ikisinde de aslında araç hep aynı yerinde duruyordu. Daha fazla beklemeye tahammül edemediğimden yukarıya çıktım. Araç bu sırada yıkamaya girmiş.
Girerken belirttiğim sağ ön cam, söför tarafından kontrol edilmiyor kısmıyla hiç ilgilenmemişlerdi. İtirazım üzerine aracı yıkamadan alıp cam motorunu değiştirip deneme yaptılar. Sorun motorda olduğu anlaşılınca, yorgunlukla birlikte gelen anlık bir karar ile işçilik dahil 150TL ye takılmasını onayladım.
Tüm işlemler bittikten ve ödemeden sonra tam yola çıkacakken araçta motor arıza ışığının yandığını fark ettim. Bu sırada serviste toparlanmaya, kapatmak için hazırlık yapmaya başladı. Tüm yorgunluğum ve stresimin üstüne arıza lambasının yanmasıyla iyice gerildim. Aracı tekrar içeri alıp bilgisayara bağladılar. 1 ve 2 nolu oksijen sensöründen kaynaklandığını söyleyip hatayı sildiler. Araç 3 senedir 1 tane arıza vermemişken, bunun kendilerinden ve yapılan işlemlerden değil, km ye bağlı olabileceğini söylediler (yersen). Yani bu kilometrelerde bu arızaya rastladıklarını anlattılar. Ben de tatmin olmadığım için kendilerinden ileride muhtemel yasal bir müracaatta kullanmak üzere yazı aldım.
Aldığım cevaplardan sonra iyice gergin bir şekilde dönüş için yola çıktım. Yarı yolda (yaklaşık 50km) hafif rampada tam sollama yaparken, araç 5. vitesteyken "vitesten çıkma" diye tabir edilen şekilde boşa aldı. Bir anda neye uğradığımı şaşırdım. Allah'tan soğukkanlı davranıp ne olduğunu kısa sürede anlayıp devriyaja basıp tekrar vitesi yerine taktım. Gelene kadar temkinli davrandım ve düşündüğümde verdiğim tek ihtimal, sorunun şanzıman yağının değişmesinden kaynaklandığıydı.
Şimdilik bir problem yok. Arıza ışığı bir daha yanmadı. Viteste yerinden çıkmadı. Hatta araba ciddi anlamda yumuşak gelmeye başladı. Sürmek daha da keyifli geliyor açıkçası. Direksiyondaki eski sertlik kayboldu. İnşallah tekrar problem çıkartmaz ve pişman olmam...