Hocam tekraren şunu söylemem gerekiyor galiba: Aracın ederi neyse onu verip alayım zaten, ucuz araba almak gibi bir arayışta değilim. Ederi gideri neyse o. Peki bunu nasıl anlarız? 3 hafta geçmiş ve hala satilmamissa bana göre o arabanın rayiç bedeli o değil demek ki. Spesifik örnek vereyim: 3 veya 4 hafta önce Ceyhan dan 2007 corolla sol lpg 45 bin TL idi, el kadar bir lokal boya var camurlukta. 43e ver dedim, 44 dedi. Biraz daha sıkıştırdım, 43500 dedi. O gün beklemek zorunda kaldık, para gelmedi. Ertesi gün müydü ne, adamı aradik, satıldı dedi. 2006 2007 kazasiz sol paketler için o günden beri benim için 43500 kriteri var. O Civata yaklaşan biri oldu mu hemen alırım.
2005 2007 arası çıkan corolla dan sonra (efsane kasayı saymıyorum, o zaten efsane) en çok tutan kasa 2011 2013 kasa. Onda da 51500 bin çıtası var. (Elegant paket) Bunun tek istisnası siyah renk. Her ne hikmetse corolla da siyah renk 3 4 bin TL aşağı çekiyor fiyati. Dün akşam Erzurum da bir 2011 Elegant için eleman gönderirken yoldan geri çevirdik. Renk Siyah diye. Bir türlü satılmiyor. Şimdi 52 53 bine Elegant 2011 2012 kazasiz 130 bin km altı bulursam hemen alırım.
Bakın bunlarda bir eşik var, bir kriter bir ölçüt var. Ama Mazda 3 te öyle mi? 45 bine impressive 3 4 parça boyalı satılmıyor, diğer adam 50499 e touring koyuyor. 48 bin olur diyen touring lpgsiz olmasına rağmen km düşük diye alalım dedik, (aydinda) ben artık 50 bin istiyorum dedi. Satıldı mi peki? Elbette Hayır. Duruyor öyle.
Gelelim temizlik meselesine. "Temiz malbuldun mu 3e 5e bakmayacan." ifadesini bihakkin anlayacak kadar, anlamanın ötesinde icsellestirecek kadar dünya görüşüne sahip olmakla birlikte burdaki sorunsal şu ki: Kimse demez ki ayranim ekşidir. Araba temiz değil diyen yok ki, kamyonla yemin dönüyor ortada. Temiz olduğunu nerden bilecez? Temiz olduğuna ikna olduğum araç için 52 verebilecegimi zaten önceki postların birine yazmıştım.
Hulasa, Mazda saticilarinin mantığını cozebilmis değilim. Birkaç marka-model bakıyorum, cok farkli markalara bakmıyorum ama baktiklarim arasında bu kadar dengesiz bir piyasa görmedim. Dikkat edin, pahalı demiyorum, orası gorecelidir, dengesiz diyorum.