İbrahim abi dur ya arkadaşlar bir ısınsın kaynaşsın sonra gireriz bu konulara diye bekliyordum.
Hahahah madem konuya girildi bir soru da benden;
İyi bir yol ayarı mı?
İyi bir AFR ayarı mı?
Benzın degerlerı ıle yani ortalama tuketımde aracın, lpg degerlerını hesaplamak ıcın %20 eklemek gerekır, yanı 10 lt ort. Tuketımde 12 lt olarak lpg tüketimi baz alınırPeki. Bir sorum olacak size. Gerekli ayarları yaptıktan sonra, aracın benzinde doğru sonuç gösteren yakıt tüketim göstergesi, lpg’de de aynı sonuçları gösterir mi?
Örn. Benzindeyken ortalamam 10lt/100km. Lpg kullanırken de 10/100km mi yazar? Ve biz bu değere %20 eklersek lpg tüketimini mi buluruz? Yoksa direkt 12 litre mi yazar? Yoksa her araba doğru ayardan sonra bile farklı değerler gösterir mi?
Merhaba, Şubelerimiz de aracin durumuna gore map harıtası, nozul, montaj hatası vb. durumuna gore degısmekke birlikte ekıpmanların montaj ve demontajı ıle birlikte ortalama, 1.5 saat surmektedir. #Afr ayarı kolay kolay bozulmaz, memnuniyetsizlik soz konusu oldugunda alınan ucret gerı iade edılır, Şubelerimizin yapmış oldugu #Afr #Ayarı sonrasında tarafımızca her ilden rastgele bır musterı secılerek, yapılan işlem alınan ucret ve memnunıyet hakkında bilgi alınır, saygılar...Mrb foruma hoşgeldiniz şubelerinizde bu işlem ne kadar standart mı afr ayarı yapılan araçta ayar hangi şartlarda bozulur yaptıtdık diyelim 2 ay sonra sıkıntı çıkar mı örneğin tşkler
Peki. Bir sorum olacak size. Gerekli ayarları yaptıktan sonra, aracın benzinde doğru sonuç gösteren yakıt tüketim göstergesi, lpg’de de aynı sonuçları gösterir mi?
Örn. Benzindeyken ortalamam 10lt/100km. Lpg kullanırken de 10/100km mi yazar? Ve biz bu değere %20 eklersek lpg tüketimini mi buluruz? Yoksa direkt 12 litre mi yazar? Yoksa her araba doğru ayardan sonra bile farklı değerler gösterir mi?
Egzozdan afr sensörü takarsa afr ayarı, obd2 portuna bağlanıp yakıt trimlerine bakarsa yol ayarı.Ben de oyumu iyi bir yol ayarından yana kullandığımı belirterek olayın bir de başka bir boyutuna değinmek istiyorum.
Afr ayarı yapıyorum diye yol ayarı yapanlar da var piyasada, aracı rölantı ayarı dışında LPG ayarı görmemiş kullanıcılar da haliyle “acayip farketti, süper oldu, anlatmaya gerek yok görüyorsunuz, mikemmel” diye tezahüratlarda bulunuyorlar haklı olarak. Şimdi afr ayarı mı yoksa yol ayarı mı yapılıyor araca, bunun ayrımını Tüketici nasıl anlayacak @Lpg Afr Ayarı ?
.
Saygılarımla
Mehmet ÖZENÇ
BRC İÇ ANADOLU ve KARADENİZ BÖLGE BAYİİ"
"MEŞHUR AFR AYARI HATALARI
Daha öncede belirtiğim gibi LPG sektöründe AFR Ayarı Fantazidir. Çünkü doğru yapılmayıp aracın daha kötü bir ayar ile yürümesine neden olabilir.
1. Bu ayar ile sadece open loop bölgesini ayarlayabilirsiniz . Closed loop bölgesini zaten elinizdeki OBD cihazı ile hatasız bir şekilde ayarlamanıza imkan veren oksijen sensörü zaten aracın üzerinde . Ha tabi closed loop'a da ayarlayabilirsiniz ama ne gereği var zaten aracın kendi orjinal oksijen sensöründen bu verileri görebiliyorsunuz.
2. Video'da görüldüğü gibi open loop'da aracı ayarlıyorum derken aracın esas yürüdüğü closed loop döngüsünü bozabilirsiniz Video yorumlarında Mocan Otogaz'ın da belirttiği gibi Brc programına girdiniz ve aracın closed loop dediğimiz bölgesinin ayarını yaptınız, akabinde aracı tam gaz kullanarak Open loop dediğimiz bölgenin de ayarını yaptınız ve aracın zengin olduğunu anlayarak Normal yol ayarı menüsünden lpg 'yi bir miktar fakirleştirdiniz( kaba tabir ile kıstınız ) Brc yol ayarı menüsünde şöyle bir husus söz konusu, bu güne kadar mutlaka dikkatinizi çekmiştir, siz fakirleştirme yaparken Closed loop bölgesini de alt'a çeker. ( yani tüm enjeksiyon sürelerini kısar) Haritada yatay eksen yukarı doğru çıkar. Bilgisayarla ayar yapan ustamız yol ayarı menüsünden hiç çıkmadı, video başından sonuna kadar hep yol ayarı menüsündeydi .aracı fakirleştirdiniz, yani Closed loop bölümünde videonun başında yaptığınız closed loop ayarının hepsi maalesef boşa gitti. Aracı; closed loop dediğimiz kapalı döngü bölgesinde Fakir'e düşürdünüz.
Oysa yapılması gereken BRC Calibration Tool programında O.L'de fakirleştirme bölümüne girip buradaki haritadan ve değerlerden open loop ayarını yapmak gerekirdi.
Yani başta da dediğim gibi opeen loop hassas bir bölgedir , bu bölgeyi lpg'de ayarladım derken motorun daha hızlı bir şekilde zarar görmesine neden oldunuz kaş yapayım derken göz çıkardınız.
Her LPG Programının Open Loop'da ayar bölümü zaten yok , olsa da nasıl ayarlanacağını bilen kişi sayısı da az , bu nedenle AFR ayarı deyip durmayın lütfen
3. En çok eleştirdiğim nokta wide band'ın eksozun sonuna takılmasıdır . Türkiye'de mapping konusunda ilklerden ve en tecrübeli insanlar ile konuştuğumda wide bandı eksozun sonuna takmak 1 puan yanlış veri almanıza neden olur . (+1 Zengin) bu durumda fakir değeri zengin görüp aracı daha da kısıp hızla motorun zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bunu tam test etmedim ama deneyeceğim.
4. Wide band ile AFR ayarı yapıp bu ayarı her montaj yapılan araca atmak kesinlikle yanlış sonuçlar verir . Her nekadar km'si ve modeli yakın olsa da hiç bir araç 1-1 aynı program ile çalışmaz hele de böyle yanlış bir ayarı her araca atmak çok kötü sonuçlara neden olabilir.
Sonuç AFR ayarı LPG ayarında kesinlikle şart değil.Aksine yanlış yapıldığında daha kötü sonuçlara neden olacaktır . AFR ayarı yapacaksanız doğru yapmalısınız . Wide bandı doğru değer almak için eksozun sonuna değil araçların kendi sensörleri gibi eksoz gazının ilk çıkış noktasına takmalısınız.
Tavsiyem zaten araçların genelde kullanıldığı döngü olan closed loop ayarı eob ile yolda çok net yapılabiliyor , open loop döngüsüne LPG'li araçlarınız ile girmemelisiniz , girsenizde sürekli devam etmemlisiniz , bu döngüyü işi bilmeyen birine ayarlatıp sonra ohhh aracın çekişi arttı yakıtı düştü diye sevinip motorunuzu daha kötü bir hale sokabilirsiniz.
Saygılarımla
Mehmet ÖZENÇ
BRC İÇ ANADOLU ve KARADENİZ BÖLGE BAYİİ
@MutluTEKİR Anadolu yakası değil, Avrupa yakasındayım. Yolun düşerse görüşür, yüz yüze tanışırız inşallah...
Mesaj otomatik birleştirildi:
Afr tek başına yeterli değil bence. Mehmet beyin de fikri değişmekden çok söylediklerinin işin doğru yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Orada brcye yapılan hatalı afr ayarı ile ilgili bir video üzerine yazmıştı diye hatırlıyorum. Ayar konusunda çok iyi ve özenliler o su götürmez. Ben gidemediğim için telefonla destekle ayarlar hakkında çok bilgi vermişliği, destek olmuşluğu vardır.
Söylemek istediğim şeyin özeti @MutluTEKİR in yaşadığı aslında. Sübap sorunundan kurtulduk diye bir şey yok. Nihayetinde Mutlu nun başına gelen gibi sadece süreci uzatmış olacak. %2 5 ltft ile 60k da sübap değişimine gitti. Sübapları lpgye dayanıklı ve motor yapısı sübap ayarına müsait olsaydı belli periyotlarla ayarla sübap uzamasını ve yuvaya oturmama sorununu giderirdi.
%4 ü geçmeyen ltft ile 135K gittim. Ayarım bozuk olsa 100k da sübap yermiydim? Sanmıyorum. Çünkü hala lpg ile kullanılıyor araç.
Ayar mükemmel olsa 60k gidecek sübaplar, ayarın durumuna göre 40-50k da gidecek. Sübap ömrü açısından işin özeti bu aslında.
Çekiş ve performans rahatlığı vs olayları ayrı konu.
Bir şey yazmayım dedim ama dayanamadım.
Konuyu okuyunca AFR yapılınca sübap sorunu olmayacakmış artık gibi bir izlenim oluşuyor. Bu noktada yanlış yönlendirme olmasın.
"Lpg'li araclarda karısım hatası nedeniyle tekleme, subap erimesi, erken #katalizör dolmasi vb hatalar meydana gelir, bu sıkıntılar #Lpg #AFR Ayari ile cozulur ve ortadan kaldırılır, "
Ortadan kaldırma var olan sorunu çözmek demek. Eriyip yapışmış katalizörü, erimiş sübabı düzeltecek bir ayar söz konusu değil.
AFR, LTFT, STFT istenildiği kadar mükemmel ayarlansın, sübap alaşımlarından kaynaklı olarak; lpg nedeniyle sübap sorunu yaşayan araçlar için sadece süreci geciktirir. LPG kaynaklı sübap sorunu ağırlıklı olarak araçtaki sübap tipi, alaşımları, çalışma şekli gibi durumlardan kaynaklanır. Sorun yaşayanların kimi 60K gider, kimi 80K gider. Aynı aracın kullanım koşulları, lpg ayarı, çalışma saati (o kmye ulaşana kadar ne kadar süre çalıştı.) gibi yığınla etkenle değişir. Ama sübap lpgye dayanıksız tabir edilen sübaplardansa belli km aralığında eninde sonunda değişir. (sübap ayarı yapılabilen araçlar bu konuda daha avantajlı, 20-30K kmde bir sübap ayarı yapılarak uzama nedeniyle yuvaya oturmama sorunu büyük ölçüde çözülür)
LPGye daha dayanıklı olan aracın hatalı kullanımında sübaplarda hasar oluşumu erkene gelebilir ama lpgde mazda gibi sübap sorunu yaşadığı bilinen bir araç afr ayarı yapıldı diye sübap sorunu çözüldü, veya daha iyimser bir iddia ile; artık benzinle aynı ömürde diye bir durum söz konusu olamaz. Sübabı koruyan benzindeki yanmadan sonra oluşan yüzeyi kaplayan kurumdur. Yanma anındaki ısının büyük bölümünü sübap yüzeyini kaplayan kurum perdeler. Bu kurum lpgde olmadığı için, hatta hazırdaki kurumları söktüğü için sübaplar oluşan ısıya ve benzine oranla kuru çalışmaya direkt maruz kalırlar. LPG nin yanma ısısı daha yüksektir, aşırı zengin karışımla aynı ısı değerine düşecek kadar fazla yakıtla yanma sağlansa bile ki bu durumda lpgnin tasarruf anlamı kalmayacak, sübaplarda kurum olmadığı için yine benzinden daha fazla ısı altında çalışacaklar.
Katalizörde durum daha basittir. Zaten lpg nedeniyle olması gerekenden daha sıcak çıkan egzoz gazına maruz kalan katalitik konvertörde, lpgdeki fakir karışım nedeniyle daha da sıcak çıkarak zamanla erime meydana gelir. Genellikle iki parçalı olan katalizörlerde gazın ilk girdiği parça erir, petekli olan dokunun gözenekleri kapanır. Katalizörü egzoz sübapları çıkışına yakın olan araçlar bu konuda biraz daha dezavantajlıdır. Katalizör-motor mesafesi boru ile uzakta olan araçlar daha avantajlıdır. Katalizörde lpg de yakıtın fakir karışımı dışında pek hasar oluşmaz, yanma sonrası kurum da oluşmadığı için benzine oranla çok daha az tıkanır hatta.
Burada bu kadar tecrübeli ve aracına özen gösteren kullanıcılar var. Yakıt karışımlarını sürekli kontrol eden, ayar yapan arkadaşlar cevap verecektir, Mazda da lpg montajı sonrası LPG ile 140-150 K km yaptım diyen ben görmedim. Sadece Mazda için değil, lpg ile belli km sonra sübap değişimi kronik olan hiç bir markada göremedim.
Geçmişi belli olmayan 1.4is araçta lpg ile 90K km (50K sını ben yaptım.) 2004 1.6 vtecle lpg ile 135K km yol yaptım (bunun 60K sı arıza ışığı yakmadığı sürece filtre değişimi dışında lpg ayara gitmedi, sonrasında ben devraldım ayarları kendim yaptım.) Sattığım kişi 20K daha yapmış; iki araçta sübap nedeniyle bir işlem yapılmadı. Bu iki araçta da afr ayarı yoktu.
Ayar yapılmasın diyormuşum veya ayarın gereksizliğini savunuyormuşum gibi algılanmasın kesinlikle. LPG de motorun benzin performansına oranla minimum kayıpla çalışması ve çalışma stresinin düşürülmesi için ltft, stft gibi ince ayarlar çok önemli. Ama bunlar yapılınca artık sübap sorununa elveda diyeceksiniz gibi bir algı oluşturmak; insanları yanlış yönlendirir. Bu benim kişisel görüşüm, katılan da olacaktır; katılmayıp abartıyorsun diyen de çıkacaktır ama burada paylaşımlarımızla bilgi edinmeye çalışan insanlar için önemli bir durum bence.
Ercay bey, cok guzel bir konuya degındınız teşekkür ediyorum oncelikle, pıyasada malesef Afr ayarı yaptıgını iddia eden bir aracın ayarını bır baska bır araca yukleyıp, gostermelık yolda 5-10 dk dolananlar var, ayrıca aracta montaj hatası olmayıp sırf anlasmalı lpg fırmasına para kazandırmak ıcın nozul degısımı yaptıranlar var, sızınde soyledıgınız gıbı ınsanların agzına telefon tutup mıkemmel dedırtenler de var, kısaca varda var, işin özü Afr ayarı bır buluş degil, lpg servislerinin buyuk cogunlugunun yapmadıgı (yapmaya erındıgı veya bılmedıgı) bıldıgımız #yol ayarı# tek farkı #wıdeband sensor yardımı ıle #ecu nun devre dısı kaldıgı ve fabrıkasyon harita yanı karısım oranına göre calısan open loop un ayarlanmasıdır. Aracımız genel itibariyle closed loop yanı normal kullanımda calısır, tabi performans sevenler harıc, open loop bolumu ıse kullanıma baglı degısmekle birlikte %5-10 oranında kullanılır, anlık yuklenmelerde, yokus cıkarken, belırlı devır uzerı, dıp gaz vb arac open loop bolumunde calısır, fakır veya zengin kalması durumda tekleme performans kaybını, uzun vadede subaplara veya katalizöre zarar verme durumu yasanır. Kısacası lafın ozu, afr ayarı =yol ayarı +open loopBen de oyumu iyi bir yol ayarından yana kullandığımı belirterek olayın bir de başka bir boyutuna değinmek istiyorum.
Afr ayarı yapıyorum diye yol ayarı yapanlar da var piyasada, aracı rölantı ayarı dışında LPG ayarı görmemiş kullanıcılar da haliyle “acayip farketti, süper oldu, anlatmaya gerek yok görüyorsunuz, mikemmel” diye tezahüratlarda bulunuyorlar haklı olarak. Şimdi afr ayarı mı yoksa yol ayarı mı yapılıyor araca, bunun ayrımını Tüketici nasıl anlayacak @Lpg Afr Ayarı ?
1.8 Mazda 323 suana kadar denk gelmedi, genelde Mazda 3 'e Lpg #Afr Ayarı yaptık, honda larda yasanan vtec vurmadı, otm. Araclardakı sarsıntılı vıtes gecıslerı #Afr Ayarı ile buyuk ölçüde azalmaktadır yaptıgımız ayarlarda, tabı sizin aractan denk gelırse tecrübe etmek isteriz, gorusmek dileğiyle saygılar,@Lpg Afr Ayarı Daha önce 1.8 Mazda 323'e ayar yaptınız mı? Eğer yaptıysanız 1.8 323 kullanıcılarımızın birçoğunun yaşadığı 2300 ila 3000 devirler arasındaki teklemeyi tamamen halledebiliniz mi? Teşekkürler.
biz 323 bj 1.8 ,1.5 lerin olayları biraz farklı çünkü;1.8 Mazda 323 suana kadar denk gelmedi, genelde Mazda 3 'e Lpg #Afr Ayarı yaptık, honda larda yasanan vtec vurmadı, otm. Araclardakı sarsıntılı vıtes gecıslerı #Afr Ayarı ile buyuk ölçüde azalmaktadır yaptıgımız ayarlarda, tabı sizin aractan denk gelırse tecrübe etmek isteriz, gorusmek dileğiyle saygılar,