Enes arkadaşımız aracının lastik/jant setini değiştiriyormuş. Bu konuda biraz yazıştık kendisiyle. Ben daha önce bu başlığı açtığım için, ona tavsiyelerini burada genel için de tekrarlamak isterim;
Ben de daha büyük jant ve daha geniş tabandan hoşlanıyorum ama bunu bir denge içinde yapmak lazım. Fazlası aracın yol tutuşunu, frenajını, lastik/yürür aksam elemanları ömrünü, performansını ve tüketimini olumsuz etkiler.
Dikkat etmek gerekenler şöyle;
1- Mümkün olduğunca tekerlek çapını değiştirmemek, eğer değişecekse +- %2'den fazla olmamasına, bunun da küçülme yönünde kullanılması iyi olur.
2- Lastik taban genişliğini 1 kademeden daha fazla arttırmamak lazım. Yani orjinali 205 ise 215 yapmak gibi ama hadi 2 kademe de olur 225 gibi. Ama 3 kademe çok fazla, bunu söyleyeyim.
3- Jantın çap ölçüsü inch olarak verildiği gibi (16', 17' vb.) , eni de inch olarak verilir. (7', 7,5' vb.) Bu ölçü de çok önemlidir. Lastik tabanını genişletirken ya mevcut jantımızın ya da yeni alacağımız jantın enine uygun bir taban olması ve/veya tam tersi de doğru, çok önemlidir.
Eğer eni gereğinden dar bir janta daha geniş taban lastik takarsak veya bunun tam tersini yaparsak, hem görüntü bozulur, hem de yol tutuş, fren sakıncaları, güvenlik sıkıntıları ortaya çıkar.
4- Jantın genellikle ETS olarak verilen ölçüleri de çok önemli. Yani jant kollarının jantın tam orta noktasına olan mesafesini belirten ölçü. Eğer yeni jantını aracın orjinalinden farklı bir ETS ölçüsünde alırsan, yeni jantların ya gereğinden çok dışarıda veya içeride kalabilir ve yürür aksam geometri ayarlarını negatif etkileyebilir ve/veya yürür aksam elemanlarına zarar verebilir ve hatta süspansiyon sistemine sürtebilir.
5- İşte bu sebeple sana bu gibi hesaplamalarını yapabilmen için
www.rimsntires.com sitesini tavsiye ediyorum. Bu sitede sadece yeni ölçü ile eski ölçünün çapının kıyaslamasını değil, ayrıca ETS ölçülerinin etkilerini, jantın enine en uygun lastik taban genişliğini vb. görebiliyorsun. Bu sitenin ana sayfası açıldığında sol altta 'size comparer' kısmına tıkla. Buna tıklayınca önüne 2 adet lastik mizanseni çıkıyor. Soldakine orijinal lastik ve jant ölçülerini, sağdakine de istediklerini gir, tüm kıyaslamaları verecektir.
Bu bilgiler eşliğinde ve verdiğim sitenin yardımı ile en doğru seçimi yapabilirsiniz.
Tekrar kendisine seçiminin hayırlı olmasını ve güzel günlerde kullanmasını diyorum.