Haksızlık ediyorsun bence, bu aracı üretemeyen ülkeler bile var!
Adamlar yapmış mı? yapmış. Türkiye ye pazarlamış mı? Pazarlamış. Bence olay budur...
Üretmek ile üretebilmek farklı şeyler hocam. Mesela Türkiye'de bu araç üretilebilir mi? Fazlasıyla, hem de gözü kapalı olarak... Ama bu üretilmesi gerektiği anlamına gelmez ki? Bu yıllar önce de çok denendi Türkiye'de... 30 yıl önce Tofaş fabrikasında üretilen araçlarla insanlar hiç yerine koyulurken bugün o araçlardan daha ilkel bir araç ithalatı söz konusu ve siz buna "olay budur" diyorsunuz? Gerçekten garip...
Adamlar yapmış. Maalesef yapmışlar, da ne yapmışlar? 17 yıl önceki kullandıkları/ürettikleri ve şuan büyük ihtimalle ellerinde kalan tüm parçaları yeniden birleştirmek araç yapmak mı? Yılların teknolojisiyle ve gelişimden uzak bir şekilde bu parçaları birleştirmekten geçiyorsa olay Toyota, Honda, Renault gibi markaların varlığıyla Türkiye otomotiv sektöründe en başta gelen ülkelerden biridir diyebiliriz. Buna rağmen Türkiye'ye pazarlanmış olması bile aracın başarılı olduğunu göstermez bence. Çünkü üretilen malların nitelikleri birbirleriyle kıyaslanamayacak kadar uzak! Üretim var ama altı bomboş... Hatta burada üretilen bir şey yok, sadece birleştirme var. Bunun da alkışlanacak bir tarafı yok...
Araçta bir tane bile hava yastığı yok. "E arazi aracı sonuçta" denilebilir tabi de hiç mi karayolunda gitmeyecek bu araç? Gelişmiş ülkelerde çevreye veya insana risk oluşturabilecek en ufak bir sorunda binlerce araç toplanırken, üretimleri durdurulurken bu araçlar da haliyle Türkiye gibi ülkelere pazarlanabilirdi ancak. Burada hiç bir haksızlık görmüyor musunuz peki? Neden Avrupa'da 8 tane hava yastığı ile üretilen araçlar Hindistan'a kupkuru gidiyor? Böyle bir durumda üretici mi haksız, kullanmaya mecbur bırakılanlar mı, yoksa ithal edenler veya ithalata izin veren kanunlar mı? Bunu eleştirmemek hiç de etik değil bence. Bu durum ne kalite ne de başarı göstergesidir. Burada siyasi ve ekonomik olayları da es geçersek bile elle tutulur hiç bir yeri yoktur bu tasarımın, bu üretimin, bu pazarlamanın; stok eritmek dışında...
Olayın maddi boyutunu da geçiyorum. Yani 100 bine satılması benim için ikinci plan. Eder mi etmez mi orası da ayrı bir konu, tartışılır... Benim ilk takıldığım yer güvenliğin, tasarımın, kalitenin, donanımın hala 20 yıl öncesindeki gibi olması. Bu da benim görüşüme göre şu teknolojiyle şu yüzyılda üreticilerin, pazarlamacıların, kanunların gözünde insanların ne kadar değersiz olduğunun göstergesidir...
Pazara girebilme her zaman başarı mıdır? Türkiye'ye her gün her dakika ithal ürün geliyor. Hepsi başarılı mı sizce? Türkiye'de üretilmeyen her bir tüketim maddesine (ki çoğu üretilmiyor) bu gözle bakmalı mıyız? "Adamlar Türkiye'ye bunu pazarlamışlar, demek ki iyidir" mantığıyla yola çıksaydık günümüzde kullandığımız her ürünü çok kaliteli olması gerekirdi, çünkü hepsi ithal mallar. Sadece "bu ürün Türkiye'ye pazarlanmış bir ürünse iyidir" diyerek kaç tane ürün alan var çok merak ediyorum açıkçası?