emytoget
emytoget
1300 küsür ama tam bilmiyorum. 1360kg falandırPassat kaç kilo, 1.4 tsi kaç hp&tork?
1300 küsür ama tam bilmiyorum. 1360kg falandırPassat kaç kilo, 1.4 tsi kaç hp&tork?
Turbo makinaların ömrünün atmosferikler ile benzer olabilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi elzemdir;
- Motor start edilir edilmez yürünmemeli ve kısa bir süre durduğu yerde ısıtılmalı. Motor gerçek çalışma ısısına gelmeden asla orta devirlerin üzerine çıkılmamalı.
- Motor yağı seviyesi sıklıkla kontrol edilmeli ve gerekiyorsa tamamlanmalı.
- Yağ ve yağ filtresi servisi, atmosferik motorlara göre yarı sürede yapılmalı. Örneğin atmosferik araçlar için 15.000 km süre öngörülmüşse, turbo makinalar için 7.500 km olarak yapılmalı. Eğer araç yoğunlukla yük altında ve performanslı kullanılıyorsa, daha da erkene çekilmeli.
- Araç hiç bir zaman durur durmaz stop edilmemeli. Mutlaka rölantide bir 30 sn bekledikten sonra stop edilmeli. Eğer motor sıkıştırılarak kullanıldıysa bu süreyi daha da uzatmakta fayda var.
- Her zaman üreticinin önerdiği yağ ve diğer malzemeler kullanılmalı ve mutlaka güvenilir, temiz ve kaliteli yakıt alınmalıdır.
Yukarıda yazdığım şeylerin birçoğu atmosferik motorlar için de geçerlidir. Ancak turbo makinaların bu konulara hassasiyeti çok daha fazladır. Yanlış kullanımlarda öncelikle turbo ünitesinin ve sonra da motorun kendisine kadar hasarlamak mümkün olabilir. Neden?
Çünkü turbo ünitesi motorun kendisinden çok daha fazla devir çevirir. Turbonun kapasitesine göre değişmekle beraber, siz 3-4.000 devir çevirirken motorda, turbo 100.000 devirin üzerinde dönmektedir. Motor gibi su soğutma sistemine de sahip değildir. Turbo ünitesinin hem yağlaması, hem de soğutması motor yağı tarafından yapılır.
Aracı çalıştırır çalıştırmaz sıkıştırmamak ve motorun ve yağın bir süre ısınmasına, incelmesine ve turboyu tam yağlama özelliklerine gelmesine izin vermek gerekir. (özellikle soğuk havalarda) Yine motoru hemen kapatmamak gerekir. Çünkü motor rölantiye indiğinde turbo halen yüksek devirlerde dönmektedir. Motoru kapattığınızda, turboyu da yağlamasız bir şekilde durana kadar dönmek durumunda bırakırsınız.
Turbo doğal olarak motorun kendisinden daha yüksek ısılara ulaşır. Hele de sıkıştırıyorsanız, yani maksimum performansta kullanıyorsanız. Bu durumda bir süre içinde turbo ünitesi korlaşmaya bile başlayabilir. Unutmayınız motor yağının özelliğini kaybetmesinin en önemli etkenlerinden birisi, yağın ömrü boyunca ne kadar ısıyı absorbe etmeye maruz bırakılmasıdır. Turbo makinalarda, yağın atmosferiklerden teoride daha çok eksilmesi (turbo sıcaklığı altında meydana gelen yanma) ve özelliğini daha hızlı kaybetmesi doğal ve teknolojinin gereğidir. Bu sebeple turbo makinalarda daha sıklıkla yağ seviyesi kontrolü ve yağ/yağ filtresi değişimini tavsiye ederim. Her ne kadar turbo makinalar için özel yağlar kullanılsa da, bunu kesinlikle tavsiye ederim.
Diğer bir detay ise, turbo ünitesi çok hassas balansta çok yüksek devir atan bir ünitedir. Dönmek için tahriği ise atılan egzoz gazlarından almaktadır. Doğal olarak verimsiz yanmaya ve daha kirli egzoz emisyonlarına sebep olan her durum, turbo ünitesinin pallerinde kurum birikmesine ve balansının bozularak dağılmasına sebep olabilir zaman içerisinde. Bundan dolayı, turbo üniteler kaliteli yakıta ve tam ve eksiksiz bakım yapılmasına daha hassastır.
Ben turbonun tek avantajının performans olduğunu düşünüyorum abi. Oda devir bandına yayılmış olacak bir anda parlayıp sönen performansı ben ne yapayım.
Gördüğüm okuduğum kadarıyla BMW bu devirlere yayılma olayını baya iyi yapıyor abi. Cx-3 ü de bu yönden çok beğendim benzinli kullanıyor gibiydim Teşekkürler.Bir anda parlayıp, sönen performans ve ilk gaz tepkisinin gecikmesi olayları genellikle turbo dizellerle anılan sıkıntılar Gonzales.
Her turbo benzinli aynı ayarda olmamakla birlikte, genellikle turbo benzinliler performans yönünden de, devirlere yayılma yönünden de gayet iyiler. Hele ki, BMW'nin 1.6 turbo benzinli ile RX-8 ayarında bir hızlanma alabildiğini düşünürsen, durum performans açısından çok ilginç hale geliyor.
RX-8 ile aynı sınıf olarak düşünebileceğin ve kilo olarak da en yakın olan BMW 1 serisi (1.20i - 1.6 turbo 177 bg/250 nm) (1.395 kg / RX-8 1.385 kg) 0-100 hızlanma 7,2 sn ve son sürat 222 km/h. Rx-8 ise 0-100 6,4 sn ve son sürat 230 km/h. Bir de şunu unutma bunlar otomatik 1 serisi verileri, RX-8 düz vites...
Turbo benzinliler için söylenebilecek negatifler bence; bakıma, yakıta ve sürücünün bilgisine hassasiyetleri. Ayrıca sesleri de atmosferik kadar tatmin edici değil. Ve en önemlisi gerçek hayat tüketimleri daha yüksek...
Adem ustamın en sevdiğim lafı "En güzel katkı erken yağ değişimidir"ellerinize emeginize saglık istanbul trafiginde ve hava şartlarında motor yagı nın önemi günümüz motor ların daha vazla hassasiyet göstermekte ve çok erken km relerde olabilecek sorunlara davet çıkarmaktadır bazı araçlarda motor rolanti devir çalışma km resi yada saat olarak hesaplabiliyor örnegin bmw de araç 100 km re görünüyor motor çalaşma km resi 300 bini devirmiş demekki bu araç çok yogun rafikte kullanılmş servis yag degişimi km resi 15 bin veriyor motor rolanti devir km resi hesablandıgı zaman bu km re 25 bin km reye takabül ediyor bu motor bu turbo bu yakıt ne yapsın tabiki tüm bunların maliyeti bizim cebimizi yakıyor işte burda bu forum sitelerinin önemi çok fazla araç kulanıcılarını kullandıgı araç hakkında yeteri kadar bilgi paylaşımı bulunmakta ve bunlar gerçekten çok faydalı bilgiler özellikle sizin yazmış oldugunuz bazı yeri alıntı yaptım musadadeniz ile motor yagı bakımı ve turbolu aracı kullanırken gerçekten dikkat edilmesi gerekir..
emege saygı tekrar payalışım için tşk ler ...
en güzel katkı en güzel bakım en güzel motor erken yagı degişen motordur ..
Sorun yok abi en kısa zamanda halledilecekYeri gelmişken Oğuzhana bir soru. Başka yazılarda olduğu gibi Mustafanın yazısında da (') çıkıyor. Kaldırılabilir mi?
Gördüğüm okuduğum kadarıyla BMW bu devirlere yayılma olayını baya iyi yapıyor abi. Cx-3 ü de bu yönden çok beğendim benzinli kullanıyor gibiydim Teşekkürler.
Teşekkürler Mustafa kardeş.Yenikonuların haricinde, kafamızda kabaca bildiğimiz konuları bile o kadar ayrıntılı ve anlaşılır bir dille anlatıyorsunki tebrik etmemek elde değil.İyi ki bu form da varsın.
Yeri gelmişken Oğuzhana bir soru. Başka yazılarda olduğu gibi Mustafanın yazısında da (') çıkıyor. Kaldırılabilir mi?
Abi;teorideki bilgilerin pratik ile bütünleşmiş olması bizler için çok anlamlı...
Benim takıldığım başka yer oldu... Bu araba 3.20 ise ve 1.6 motor barındırıyorsa (ki anladığım kadarıyla böyle) BMW bu işi saçmalamış derim...
O kasanın arkasında 3.16 i yazmalıydı...
Tepetaklak !!