Hohol oldukHohol dedin bıraktın..holholu biz karadenizliler ortalık karıştı yada işler karıştı manasinda kullanırız..
Ğğhuncuş olduk morukHohol olduk
Ne ilginç adamsın Özkan! Daha aracı almadan lastiklerini alan bir seni gördüm. Bir gün lastiklerinle gel de bir cilalatalım onları...
Hayırlı olsun, güle güle kullan.
Ne aldığımı unuttum yahu Bi yerlerde yazmıştım diye hatırlıyorum kırmızı power sedan için kapora verdim. 2011 Mazda 6, 2012 CX-5, vali indirimli 2014 CX-5, bayi indirimli 2013 ama sıfır CX-5, 2012 Mazda 3 impressive vs baktıktan sonra boşa çıkan bir power sedan için kapora bıraktım Bu ay içerisinde gelecek kısmetse.
Abi aracı beklerken boş durmayayım dedim Lastik üzerinde deney falan yaparım gelene kadar. Olmadı sehpa olur
Bu kargaşanın içinde doğru şıkkı işaretlediğim için kendimi tebrik ediyorum
Ne aldığımı unuttum yahu Bi yerlerde yazmıştım diye hatırlıyorum kırmızı power sedan için kapora verdim. 2011 Mazda 6, 2012 CX-5, vali indirimli 2014 CX-5, bayi indirimli 2013 ama sıfır CX-5, 2012 Mazda 3 impressive vs baktıktan sonra boşa çıkan bir power sedan için kapora bıraktım Bu ay içerisinde gelecek kısmetse.
Abi aracı beklerken boş durmayayım dedim Lastik üzerinde deney falan yaparım gelene kadar. Olmadı sehpa olur
Yazın kullanılan kış lastikleri bir sonraki kış ne kadar kış lastiği
görevi görüyor?
Malum kış yaklaştıkça yine 7C derece altında kış lastiği kullanmanın faziletleri
bol bol anlatılacak. Ancak 7 C derecenin üzerinde bu lastikler kullanılınca ne olacağı
hiç konuşulmayacak.
Bu yaz İstanbulda oldukça fazla sayıda kış lastiği ile dolaşan araç gördüm. Özellikle servis araçları,taksiler ve filo araçları. Hatta ağustos ortasında Marmaris'te bile bir kaç tane kış lastikli araç gördüm. Yedi derece altındaki sıcaklıkta çalışması için tasarlanan bu lastiklerin hava sıcaklığının bile gölgede 40 C dereceye yaklaştığı günlerde kullanılmasının nasıl etkileri olmaktadır?
Yazdan beri kafama takılan bu soruyla ilgili biraz araştırdım ancak herhangi bir kaynak bulamadım. Forumdaşlardan bu konuda bilgisi,fikri olan paylaşırsa sevinirim.
Haklısınız, kendi aracımın videolarını ararken zamanında, skyactive adı altında benim kasadan arabalar vardı şaşırmıştım.Pek değil. Skyactiv Mazda 3 eski kasada ABD versiyonu olarak da mevcuttu. Modelini yazmadığın için cevabını geçerli saymıyoruz...
Recep Bey aynı konuyu gözlemlediğim için aşağıdaki konuyu kaleme almıştım.
http://www.mazdagaraj.com/kis-ve-yaz-lastikleri-uzerine-t951.0.html
Mustafa Bey, kaleminize veya çağa uydurup klavyenize sağlık, yine hiç bir yerde bulamadığımız bir konuda gayet net ve analitik bir yazı hazırlamışsınız.
Bu konuda diğer arkadaşların da gözlem ve fikirlerini dikkate alarak şöyle bir özet
yapabiliriz herhalde.
1- Lastik satıcıları kayda değer bir maliyet artışı olmadan bir anda pazarlarını 2 katına çıkarma ihtimali nedeniyle kış lastiği gerekliliğini işliyor.
2-İdare bu gazla, karda bir şey yapamıyorum bari yolda kalan araç sayısı azalsın diye
belli tarihler için kış lastiği zorunluluğu getiriyor.
3-Araç sürücüleri, T'de kar,buz üzerinde sıkıntı yaşayan sürücüleri gördükçe aman ben de aynı sorunu yaşamayayım diye belli tarihlerde kış lastiğine yöneliyor.
Ancak;
1-Aynı lastik satıcıları,ürkütmeyelim vakvakları kurnazlığıyla bu lastikleri belirtilen sıcaklıklardan yüksek sıcaklıklarda kullanmayın,lastiğin ömrünü vaktinden çok önce bitirirsiniz uyarısını satır aralarında geçiştiriyor. Anlı şanlı lastik üreticileri çevreciliğe şu kadar milyon dolar harcıyoruz,şöyle çevreci lastikler üretiyoruz derken diğer yandan basit bir bilgiyi vurgulamayarak Türkiye'yi lastik çöplüğü haline getiriyor.
2-Kışı kurtaran kamu idaresi, bilim,araştırma vs ile zaten başı hoş olmadığı için
belli dönemde kış lastiği takılmasını zorladığım gibi diğer dönemde de yaz lastiğini zorlayım hem çabuk eskiyen lastikler hem de artan yakıt tüketimi nedeniyle milli servet çöp olmasın demiyor.
3-Karda buzda kayan araçları görüp te kış lastiği taktıran sürücüler ise araba böyle de
gidiyor ne uğraşacağım deyip, kışın tam tersi durumda kelle koltuk seyahate bilet alıyor.Senede 5-10 bin km yol yaptığı halde aman az yaksın diye dizel peşinde koşanlar en fazla km yi yaptıkları yaz aylarında sırf lastik özelliği nedeniyle daha fazla yakıt tüketiyor.
4-Çok az bir kısım sürücü de emniyetim için kışın kış lastiğini,diğer zamanlarda yaz lastiğimi takarım, kafam rahat,ben rahat diyor. Maalesef Türkiye şatlarında bunlar da biraz mutlu azınlık gibi kalıyor. Zira hem ikinci lastik maliyetini karşılayabilme hem de kışın yaz lastiklerini,yazın kış lastiklerini usulune uygun muhafaza etme imkanına sahip olması gerekiyor.
Bu arada Bülent ile kışlıkları taktırırken bir konu daha öğrenmiş olduk, ikimizde lastik basınç sensörlerinin sibobun arka kısmında lastiklerin içerisine yerleştirilen, lastiğin basıncını ölçüp bunları radyo frekans dalgaları ile aracın lastik basınç ölçme sistemine telsiz olarak gönderen transponder (verici) tekniğine dayalı aktif sistem olduğunu biliyorduk. Fakat Bülentin aracını değiştirirken sensörler bildiğimiz yerde gözüküyordu, ama benim araçta lastik basınç sistemi olmasına rağmen sensörleri göremedik. Ve öğrendik ki yeni kasalarda lastik basınç sensörleri, tekerleklerdeki ABS sensörleri ile havası azalan veya inen lastiğin havası inmemiş lastiklere göre daha fazla sayıda tur yapmasından ötürü çalışan ve teker tur sayısı karşılaştırılmasına dayalı bir sistemmiş.
Mazda bir çok üretici gibi hem imalat maliyetini düşük tutmak, hem de kullanım pratiği için ABS sensörleri üzerinden lastik devir sayılarını kıyaslayan bir sistem kullanıyor. Bu sistemde bir lastik hava kaybettiğinde, diğerlerine göre fazla tur atmaya başlayacağı için, bu durumda havasının ve patlayıp, patlamadığının kontrolü için uyarı veriliyor.
Peki size benden bir soru;
Lastikler doğal olarak zaman ile hava kaybederler. Lastiklerinizi diyelim 34 psi yaptınız üretici verilerine göre. 3 ay sonra 4 lastiğinizde 30 psi değere indi.
1-Mazda sistemi bu durumda uyarı verir mi?
2-Vermezse, sadece bir lastikte basınç kaybı mı sürüş güvenliğini riske atıyor?
1- Sistem tam olarak kaç psi değerine düştüğünde ikaz verdiğini tam olarak bilmiyorum, benim lastiğime vida batmıştı, ikaz verdikten sonra hava basıyorken psi değerinin 28 e düştüğünü gösteriyordu, buradan yola çıkarak 28 psi ye kadar sistem ikaz vermeyebilir diyorum.
2- Bir lastik basınç değeri sürüş güvenliğini riske atar diye düşünüyorum. Orantısız dönme hızı ve basınç seviyesiyle, aracın güvenlik donanımları işlevini maximum şekilde yerine getiremeyeceğini düşünüyorum.
Hocam 50 verirseniz geçiyorum