Mazda 3 BL (2009-13) Dizel Ekstra Bakım Tavsiyeleri

Murat Yılmaz

Seçkin Üye
Mesajlar
20,130
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Füme
Hepimizin bildiği gibi dizel ve turbolu araçlar biraz nazlı oluyor. Dikkatli ve özenli kullanılmayan, bakımları aksatılan dizel motorlu araçlar ocaklara incir ağacı dikebiliyor. Aracım ile alakalı sıkıntım yok, ama ileride oluşabilecek bu tarz sıkıntılara önlem almam gerekiyor.

Aklımda olanlar;
Turbo bakımı
Egr valfi temizliği
Gerekirse enjektör temizliği

Bunlara ilave olaral neler yapılabilir?
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,585
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Enjektör temizliği yaptırmak yerine belli bir sıkıntın yoksa würth enjektör temizleyici katkı kullanmanı tavsiye ederim abi. Elletme boş yere. Hidroliklerin hepsi değişti mi? Şanzıman yağı?
 

Murat Yılmaz

Seçkin Üye
Mesajlar
20,130
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Füme
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
@MutluTEKİRR 2 depoda bir würth kullandım, ama biraz seyreltmem gerekiyor fazlası sıkıntı yapabilirmiş. Hidrolikler elden geçti.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,585
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Eger valfi temizliği olabilir de turbo bakımında ne yapılıyor abi? Benim bildiğim çalıştırma ve stop etme kurallarına uymak motor soğukken yüksek devir yapmamak. Sonra gittiği yere kadar.
 

Murat Yılmaz

Seçkin Üye
Mesajlar
20,130
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Füme
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,404
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Hava akışmetre ve hava hortumlarının içinde oluşan yağ tortuları var turbonun pervanesine kadar bunların temizlenmesi gerek...Kışın uyarı verebilir....Kızdırma bujilerinin durumunu gözden geçir...Mazot yapısı gereği belli bir zaman sonra çamurlaşma gibi ilginç bir vaziyete geliyor depo dibinde...Yakıt bitmeye yakın araç deponun dibindeki son mazotu çekeceğinden deponu söktürüp temizlik yaptırmanı tavsiye ederim...Taze yakıt kullan uzun sürede deponda yakıt bekletme bu sebepten....Zaten turbolu diye 1.8 2.0 devir aralığının altında uzun süre kullanma dpf nin sağlığı için...Ara sıra yüksek devirlerde kullanki araç zaar kalmasın ve dpf de kurum oluşmasının önüne geçmiş olursun...Bilinmedik firmalardan ucuz mazot almayasın...Performans eurodiesel 1-2 kuruş pahalı olması kabul edilebilir düzeydede olsa...Yakıtın inceliği yüzünden motor bu yakıru hızlı tüketiyor...Normal eurodiesel almanı öneririm...Pompacıyı uyarmazsan direkt performanslıyı doldurur bilgin olsun.Bazı dizel mazda3 lerin motor kaputunu açınca midem bulanıyor...Yağ tortuları kaçaklar toz pislik içiçe...Motorun eğer seninde öyleyse sol bölümdeki elektrik aksama yakın su tutmadan yağ çözücüler cilalı köpük ile motorun bütün girinti çıkıntıları güzelce temizle....Kaputu açtığında tertemiz bir görüntü olsun ki en ufak kaçak olduğunda takibi de kolay olsun...Radyatörlerin aralarına ciddi manada toz çamur doluyor...Ön ızgara ve arka pervaneden bu bölümede cilalı köpük sıkıp basınçlı su kullanmadan radyatörün aralarını temizle çıkan pisliğe inanamayacaksın...Kesinlikle basınçlı su kullanma petek kanallarını sağa sola büküp rüzgarın geçişini bozarsın....Normal belediye suyu ile parmağınla yapacağın basınç yeterli gelir...Mümkün mertebe aralara uzanmaya çalış kıy köşe kalmasın...Araç üzerinde yılların verdiği yorgunluk gözeneklere işlemiş ince reçine serpme boya böcek pisliklerini gaz yağ ile temizlemeni tavsiye ederim...Ne kadar leke zift var ise pürüzsüz bi şekilde kaportan ve boyan ortaya çıkacaktır...Camlar dahil bu temizliği yap mutlaka...Gölgede yap 2-3 tur tüm kaportayı gazyağlı bez ile ovalayarak dolaş...Biter bitmez basınçlı su ile akıt cilalı köpük basıp durula 2-3 kez bu şekilde yıkayıp tamamen arındır...Kuruttuktan sonra aracın karşısına geç izle :)
@ezmocesteri Bülent abim beni yoldan geldiğin zaman aracı birden stop etme diye uyarmıştı turbonun sağlığı için...Araçtaki yükü indirip herkes arabadan inene kadar aracı stop etmiyorum...İlk çalıştırmalarda araç boşta olsa bile debriyaja basarak çalıştır...soğuk havalarda araç zorlanmasın diye 2-3 kez kontağı açıp ışıkların sönmesinden sonra tekrar kapatıp açıp bekliyorum...Amaç kızdırmaların etkisini yükseltip daha kolay bir marş sağlamak...Bu şekilde yapılmasada araç kolaylıkla çalışıyor fakat böyle yapınca daha bir kolay oluyor araç için...Dondurucu soğukları kastediyorum tabiki...Baskı balatayı yüksek torkun verdiği rahatla erken bitirmemek için rampalarda yarım debriyaj yerine frene derince baski aracın kalkış yükünü hafifletsin...Derin bastığında balatanın diskleri bırakması 1-2 saniye uzadığından o andaki kalkış sırasındaki geri kaçmanın önüne geçiyorsun bir nevi yokuş kalkışın çakması kısa süreliğine gibi düşün :) şimdilik bu kadar aklıma geldikçe yazarım...
 

Murat Yılmaz

Seçkin Üye
Mesajlar
20,130
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Füme
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #9
Sağol Enes ;) güzel bilgiler...

Duruma göre DPF ve EGR iptali de düşünüyorum
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,585
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Dpf neyse de egr nin motor verimine ve yakıt tüketimine etkisi vardır. Eski performansı alamazsın sonra. Demedi deme.
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,162
Konum
İstanbul
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
Sağol Enes ;) güzel bilgiler...

Duruma göre DPF ve EGR iptali de düşünüyorum

Teşekkürler @domestos :)

Aracınız 109 luk mu 115 Hp lik mi?
109 luklarda EGR iptali kolay. Bir bakır plaka ile kapatılıyor. Ama 115liklerin EGR yapısı oldukça karışık. Araya pul vs koyup kapatma gibi pratik bir yöntemi yok. Yazılım ile kapatılması gerekiyor. DPF de aynı şekilde yazılıma müdahale edilip, içi boşaltılabiliyor. Ama aracı normal kullanma şartlarına dikkat ederseniz sıkıntı yaşanacak durumlar pek çıkmaz.
EGR nin aracın çalışma ısısına çabuk ulaşıp soğuk motor aşınmalarını minimize etme, motor hararetini dengeleme gibi fonksiyonları da var. Özellikle sıcak bölgeler için harereti dengeleme işi önemli. Temiz havaya karıştırdığı %2-3 lük egzoz gazı silindir iç sıcaklığını düşürmede çok etkili.
Direk enjeksiyonlu (enjeksiyon memeleri silindir içerisinde) olan araçlar için enjeksiyonların maruz kaldığı sıcaklığın optimize edilmesi parça ömrünü etkiliyor. Zaten belli bir devir üzerinde, aracın kendi yaptığı rejenerasyon sırasında, gaza ani yüklenmelerde EGR pasif konuma geçiyor.
Bir ara DPF, EGR, forscan derken bayağı bir inceleyip vazgeçtim ben de. Genel olarak DPF ve EGR yazılımı iptali için ortalama 600-800 TL gibi fiyatlar söyleniyor. Ve "abi yazılım atalım, oda aynı fiyat yapmışken tam olsun" deniliyor. Yazılım karşıtı gibi görünmek istemem ama aracın yürüyen aksamı ve motor aksamı fabrika çıkış değerlerine ufak boşluklar bırakılarak tasarlanıyor. Yazılım sonrası aks, debriyaj ve şanzıman durumları ve bu parçaların kaldıracağı güç miktarını araştırmak gerekir. En kesin bilgi olarak şunu söyleyim bu konuyu fazla uzatmadan; 115 HP 270 Newton luk dizel aracımızı yazılımla 320-330 Newton 140 HP olarak ayarlarlar soft dedikleri yazılımda. Focus, Volvo ve Mazda 3 de kullanılan şanzıman Getrag 6MTT250 kodlu şanzımandır. Ve şanzımanın maximum tork desteği 285 Newton dur. Yani söylenen "abi manuellerde sıkıntı yok, manuele bişi olmaz" lafları asılsızdır. Konuyu bu kısımda fazla uzatıp dağıtmak istemem, sadece DPF EGR iptali dediğiniz için söyledim. Çünkü genelde bu işe girildiğinde performans da arttıralım noktasında bitirilir. EGR ve DPF nin motorun performansından biraz kıstığı doğrudur, ama faydaları da vardır. Motoru sabah ilk çalıştırdığınızda DPF de soğuk ve pasiftir, gaza biraz seri bastığınızda aracın egzozuna bakarsanız siyah dumanlaşmayı görebilirsiniz DPF yi boşalttırdığınızda bu durum ani yüklenmelerde sürekli olur. Boşalttırmadan sadece yazılımla iptal ettirdiğinizde ise tıkanmayı değil sadece DPF hatalarını ve rejenerasyon işlemlerini iptal ettirmiş olursunuz. Düşük devirde, uygun olmayan kullanımda yine tıkanır yani.

Konuya geri dönecek olursak;
Yapılacak şeyler çok zor şeyler değil. Bir çoğunu Faroz söylemiş zaten. Yoldan sonra turbonun devrinin düşmesi için 10-15 saniye rolantide bekleyip veya duracağın yere gelirken devri düşürmek turbo için iyi olur. Çünkü turbo devri araç devri gibi değil, 150-200 Bin dev/dk hızlara ulaşır, kontağı bu hızlarda kapattığında yağlama devir daim kesilir. Kendi halinde çeperlerde kalan yağı ile durur. Mil ve bilyalarının ısısının artması ve aşınmasını arttırır. Kısa vadede değil tabi bu uzun vadede etki gösterir. Rolantide bekleme anında devir düştükten sonra kapatıldığında bu durum minimuma iner.

Enjektör temizleyiciler için bilindik markalardan würth ve Liqui Moly öneririm. Hatta Liqui bir kademe daha iyi gördüğüm kadarıyla. Liquinin de iki tür ürünü var, biri würth ayarında olan diğeri biraz daha pahalı (Pro line) depo ile birlikte komple temizlik sağlayan. Biri 25 TL diğeri 50 TL civarında fiyatı. 3-4 depoda bir 25 lira olanı, 10 bin bakımda Pro Line olanı kullanabilirsiniz. Pro Line olan enjektör hataları olduğunda daha etkili bir ürün. Bakımları ben kendim yaptığım için 50 lira da onu eklemek maliyet olarak sorun olmuyor.

Turbo hortumları önemli bir noktadır. Ara sıra yüzeysel çatlak, deformasyon var mı diye kontrol edin. Aşındırıcı alkol ve temizlik ürünleri ve yağ ile temas ettirmeyin. Silecek suyu olarak ucuz ürünler sileceklerinizi yıpratır, sebebi içerisindeki alkolün türüdür. İş yerinde kullandığımız alkollerden biliyorum, plastik ve lastikleri deforme eder. Motoru yıkarken, silecek suyu doldururken turbo hortumuna dökülmesi durumunda bol su ile durulayın. Bu hortumlardaki iğne ucu kadar delinme aracın kağnıya dönmesine sebep olur. Aynı şekilde bazı yağlar, katkılar ve gres lastik ve silikonda deformasyona neden olur.

Özetle;

Ara sıra 3500 -3750 devir bandında sabit hızda kullanıp DPF temizliği yapın. Yapabiliyorsanız Forscan ile statik rejenerasyon yapın. Daha ileri temizlik durumları için, sonda sökülüp DPF içerisine temizleme köpüğü basılarak ve depoya DPF katkısı konularak statik rejenerasyon daha kesin temizlik sağlar.

Egr sistem gerek gördüğünde açılıp kapanan bir yapı olduğu için çok fazla müdahil olabileceğiniz durum yok. Devirli ve sert araç kullanıyorsanız zaten devreye girme periyodu azalır. Ama bu da aracın genel yıpranma de aşınmalarını artırır. Dengeli olmak iyidir.

Enjektör için kullandığınız yakıta dikkat etme, belirli periyotlarda depo ve sistem temizliği ürünleri (bilinen, kendini ispatlamış ürünler olmalı) kullanmak dışında yapacak pek bir şeyimiz yok.

Turbo için uzun yol, ve devirli son manevra sonrası 10-15 saniye rolantide bekleyip turbo devrinin düşmesinden sonra motoru durdurmanız turbo yatakları için önemli.

Turbo hortumu ve intercoolerı temiz tutmak kimyasal, aşındırıcılardan ve yağdan uzak tutmak önemli. Hem bu sebepli hasarların önüne geçilir, hem de olası aşınma delinme durumunda yağ buharı bu hasar noktasından çıkacağı için temiz tutulan sistemde kirlenen noktanın tespiti hızlı ve kolay olur.


Yine çok uzattığımın farkındayım. Ramazanda fazla konuşmuyorum ama bugün çenem düştü. :)
Umarım faydalı olur.
 
Son düzenleme:

Murat Yılmaz

Seçkin Üye
Mesajlar
20,130
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Füme
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #13
Bir zamanlar ustanın biri bana kaşık kaşık kurum temizliyoruz demişti :) Acaba egr veya dpf temizliğinden mi bahsetmişti hatırlayamadım :D

@ibrasoft
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,162
Konum
İstanbul
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
Bir zamanlar ustanın biri bana kaşık kaşık kurum temizliyoruz demişti :) Acaba egr veya dpf temizliğinden mi bahsetmişti hatırlayamadım :D

@ibrasoft

EGR dir o :)
DPF motora kurum biriktirmez, geri göndermez kendinde toplar :)
Kullanılan yakıtların kükürt oranları artık eskisi gibi değil 10 ppm olarak standart. 2018 Ocaktan itibarden de Avrupa nın kabul ettiği standartta olacak yakıtlarımız. Eskiden daha çok kurumluydu yakıtlar, ve EGR sistemleri de daha fazla kurumu motor içine basıyordu. Yeniler daha az. Yok değil ama Euro normlarına uyma zorunluluğunun ve motora sağladığı yararların yanında kar/zarar kıyaslanması durumunda EGRsiz olmaz noktasında kalınıyor.
Ki ben yazılım yapan, EGR iptal eden 5 senedir sorunsuz biniyorum diyenini görmedim. Ya 1-2 sene binip elden çıkarıyorlar veya araç aşırı yüklenmeden bir yerleri revizyon istiyor, yazılımdan iptallerden değil; aşırı yüklendik hor kullandık ondan oldu deniyor. :)

Dizel araçlarda basınç motorun şah damarıdır. Turbo, EGR gibi kapalı sistem sirkülasyonun döndüğü kısımlarda sök tak yaparken bi contanın iyi oturmaması, basınç kaybına sebep olur. Araç da "basınç yoksa gitmem arkadaş" der :)

Aracın kaç kmde hangi seri bilmiyorum 109 luksa aracın, aliexpres ve ebayda iptal pulu var. Kendin bile iptal edebilirsin. Yazılımla olmadığı için geri dönüşü de kolay. Hatta temizliği de kolay sayılır elin yatkınsa. En iptal edersin 1000 km civarı kullanır duruma bakar olmadı pulu tekrar çıkarırsın.
115likse durum biraz karışık. Araya pul sokma şansın yok. Egr bağlantıları flanşlı düz değil, birbirinin içine geçip oturmalı bi şekilde. Araya pul sokmasınlar diye özellikle yapmışlar gibi :)
Ama bana sorarsan sorun yoksa sök tak işine pek girme.
 

Murat Yılmaz

Seçkin Üye
Mesajlar
20,130
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Füme
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #15
@ibrasoft şimdilik sıkıntımız yok, ama performansı arada dalgalanma yapıyor :) Bu arada araç makyajsız 109'luk versiyon. Forscan üzerinden rejenerasyon yapmak istiyorum ama kısmet olmadı bir türlü.
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,162
Konum
İstanbul
Araç Markası
Xmax 300 & İ20
Araç Renk ve Tip
Siyah - Beyaz
@ibrasoft şimdilik sıkıntımız yok, ama performansı arada dalgalanma yapıyor :) Bu arada araç makyajsız 109'luk versiyon. Forscan üzerinden rejenerasyon yapmak istiyorum ama kısmet olmadı bir türlü.

Dediğin gibi bir dalgalanma varsa DPF rejenerasyon ve EGR temizliği yapabilirsin. 109 lukta çok zor değil. Youtube de hdi ve ford olarak arama yaparsan videolar var söküm ve iptal pulu ile ilgili. Ama genelde ilk başlarda iyi gibi olup, sonradan daha çok sorunlar çıktığı için temizleyip iptal etmeden toplaman daha iyi olur. Enjektörlerle ilgili hata ve taramaları da yaparsın forscanla, test menüsünden bazı testlerde gerçekleştirilebiliyor.

EDİT;

Pardon dalgalanma deyince rolantide veya çekişte gibi algıladım. Performanslı kullanımda diyorsan yakıt etkiler, yolun eğimi etkiler o an ki psikolojik durum bile etkiler :) Ya daha ataktı aslında dersin ama aslında araca alıştığından sana artık eskisi gibi gitmiyormuş gibi gelir :)
 

Murat Yılmaz

Seçkin Üye
Mesajlar
20,130
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Füme
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #17
Dediğin gibi bir dalgalanma varsa DPF rejenerasyon ve EGR temizliği yapabilirsin. 109 lukta çok zor değil. Youtube de hdi ve ford olarak arama yaparsan videolar var söküm ve iptal pulu ile ilgili. Ama genelde ilk başlarda iyi gibi olup, sonradan daha çok sorunlar çıktığı için temizleyip iptal etmeden toplaman daha iyi olur. Enjektörlerle ilgili hata ve taramaları da yaparsın forscanla, test menüsünden bazı testlerde gerçekleştirilebiliyor.

Müsait bir zamanda @kadir ve @Ebubekir le forscan taraması yaparız :)
 

slymncmgz

Katılımcı
Mesajlar
974
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda3 2014 PowerSense
Araç Renk ve Tip
Kırmızı-Sedan
DPF neyse de EGR emisyonları azaltmaktan başka faydası yok gibi. Bununla ilgili makaleler bile okumuştum zamanında, makine mühendisliği hocalarının yazdığı. EGR'den sonra da filtre gibi bi şey koymaları lazım sanki, benim eski dizel aracın emme manifoldunu görünce şu pisliğe bak demiştim ("Carbon clean" muhabbeti de bunun için gerekiyor. ). DPF de güya havayı korumak için yapılmış bi sistem ama temizliği yapılırken çıkan kurum yine pisletiyor, bu ne perhiz... durumu oluşuyor. Kendi kendimizi kandırıyoruz, dünya'yı koruduğumuz filan yok :(
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,585
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
DPF neyse de EGR emisyonları azaltmaktan başka faydası yok gibi. Bununla ilgili makaleler bile okumuştum zamanında, makine mühendisliği hocalarının yazdığı. EGR'den sonra da filtre gibi bi şey koymaları lazım sanki, benim eski dizel aracın emme manifoldunu görünce şu pisliğe bak demiştim ("Carbon clean" muhabbeti de bunun için gerekiyor. ). DPF de güya havayı korumak için yapılmış bi sistem ama temizliği yapılırken çıkan kurum yine pisletiyor, bu ne perhiz... durumu oluşuyor. Kendi kendimizi kandırıyoruz, dünya'yı koruduğumuz filan yok :(

Emisyon haricinde faydası çok, detaylı okumamışsın hocam.
Dizel zaten başlı başına kirletici. Benzinli motor ve lpg bu konuda daha da iyi. Bazı ülkeler dizel motoru ilerleyen yıllarda tamamen yasaklamanın peşinde. Gelişmiş ülkelerde vergisi daha fazla veya Avusturya gibi ülkelerde dizel benzinden daha pahalı. Kullanımını azaltmak için.
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,404
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Emisyon haricinde faydası çok, detaylı okumamışsın hocam.
Dizel zaten başlı başına kirletici. Benzinli motor ve lpg bu konuda daha da iyi. Bazı ülkeler dizel motoru ilerleyen yıllarda tamamen yasaklamanın peşinde. Gelişmiş ülkelerde vergisi daha fazla veya Avusturya gibi ülkelerde dizel benzinden daha pahalı. Kullanımını azaltmak için.
Mazot dediğin bildiğin yağ :) yağ alev alınca nasıl duman atar is yapar kurum oluşturur...Aynı hesap...Elinize benzin dökülür uçar gider mazot dökülür yıka yıka sabunla sabunla zor çıkar...Bunun yanarak doğaya salınımı hep beraber bi düşünelim :) .... düz mantık değerlendirildiğinde bile mazot itici ve aykırı bir madde...
 
Üst Alt