Sağol Enes
güzel bilgiler...
Duruma göre DPF ve EGR iptali de düşünüyorum
Teşekkürler
@domestos
Aracınız 109 luk mu 115 Hp lik mi?
109 luklarda EGR iptali kolay. Bir bakır plaka ile kapatılıyor. Ama 115liklerin EGR yapısı oldukça karışık. Araya pul vs koyup kapatma gibi pratik bir yöntemi yok. Yazılım ile kapatılması gerekiyor. DPF de aynı şekilde yazılıma müdahale edilip, içi boşaltılabiliyor. Ama aracı normal kullanma şartlarına dikkat ederseniz sıkıntı yaşanacak durumlar pek çıkmaz.
EGR nin aracın çalışma ısısına çabuk ulaşıp soğuk motor aşınmalarını minimize etme, motor hararetini dengeleme gibi fonksiyonları da var. Özellikle sıcak bölgeler için harereti dengeleme işi önemli. Temiz havaya karıştırdığı %2-3 lük egzoz gazı silindir iç sıcaklığını düşürmede çok etkili.
Direk enjeksiyonlu (enjeksiyon memeleri silindir içerisinde) olan araçlar için enjeksiyonların maruz kaldığı sıcaklığın optimize edilmesi parça ömrünü etkiliyor. Zaten belli bir devir üzerinde, aracın kendi yaptığı rejenerasyon sırasında, gaza ani yüklenmelerde EGR pasif konuma geçiyor.
Bir ara DPF, EGR, forscan derken bayağı bir inceleyip vazgeçtim ben de. Genel olarak DPF ve EGR yazılımı iptali için ortalama 600-800 TL gibi fiyatlar söyleniyor. Ve "abi yazılım atalım, oda aynı fiyat yapmışken tam olsun" deniliyor. Yazılım karşıtı gibi görünmek istemem ama aracın yürüyen aksamı ve motor aksamı fabrika çıkış değerlerine ufak boşluklar bırakılarak tasarlanıyor. Yazılım sonrası aks, debriyaj ve şanzıman durumları ve bu parçaların kaldıracağı güç miktarını araştırmak gerekir. En kesin bilgi olarak şunu söyleyim bu konuyu fazla uzatmadan;
115 HP 270 Newton luk dizel aracımızı yazılımla 320-330 Newton 140 HP olarak ayarlarlar soft dedikleri yazılımda. Focus, Volvo ve Mazda 3 de kullanılan şanzıman Getrag 6MTT250 kodlu şanzımandır. Ve şanzımanın maximum tork desteği 285 Newton dur. Yani söylenen "abi manuellerde sıkıntı yok, manuele bişi olmaz" lafları asılsızdır. Konuyu bu kısımda fazla uzatıp dağıtmak istemem, sadece DPF EGR iptali dediğiniz için söyledim. Çünkü genelde bu işe girildiğinde performans da arttıralım noktasında bitirilir. EGR ve DPF nin motorun performansından biraz kıstığı doğrudur, ama faydaları da vardır. Motoru sabah ilk çalıştırdığınızda DPF de soğuk ve pasiftir, gaza biraz seri bastığınızda aracın egzozuna bakarsanız siyah dumanlaşmayı görebilirsiniz DPF yi boşalttırdığınızda bu durum ani yüklenmelerde sürekli olur. Boşalttırmadan sadece yazılımla iptal ettirdiğinizde ise tıkanmayı değil sadece DPF hatalarını ve rejenerasyon işlemlerini iptal ettirmiş olursunuz. Düşük devirde, uygun olmayan kullanımda yine tıkanır yani.
Konuya geri dönecek olursak;
Yapılacak şeyler çok zor şeyler değil. Bir çoğunu Faroz söylemiş zaten. Yoldan sonra turbonun devrinin düşmesi için 10-15 saniye rolantide bekleyip veya duracağın yere gelirken devri düşürmek turbo için iyi olur. Çünkü turbo devri araç devri gibi değil, 150-200 Bin dev/dk hızlara ulaşır, kontağı bu hızlarda kapattığında yağlama devir daim kesilir. Kendi halinde çeperlerde kalan yağı ile durur. Mil ve bilyalarının ısısının artması ve aşınmasını arttırır. Kısa vadede değil tabi bu uzun vadede etki gösterir. Rolantide bekleme anında devir düştükten sonra kapatıldığında bu durum minimuma iner.
Enjektör temizleyiciler için bilindik markalardan würth ve Liqui Moly öneririm. Hatta Liqui bir kademe daha iyi gördüğüm kadarıyla. Liquinin de iki tür ürünü var, biri würth ayarında olan diğeri biraz daha pahalı (Pro line) depo ile birlikte komple temizlik sağlayan. Biri 25 TL diğeri 50 TL civarında fiyatı. 3-4 depoda bir 25 lira olanı, 10 bin bakımda Pro Line olanı kullanabilirsiniz. Pro Line olan enjektör hataları olduğunda daha etkili bir ürün. Bakımları ben kendim yaptığım için 50 lira da onu eklemek maliyet olarak sorun olmuyor.
Turbo hortumları önemli bir noktadır. Ara sıra yüzeysel çatlak, deformasyon var mı diye kontrol edin. Aşındırıcı alkol ve temizlik ürünleri ve yağ ile temas ettirmeyin. Silecek suyu olarak ucuz ürünler sileceklerinizi yıpratır, sebebi içerisindeki alkolün türüdür. İş yerinde kullandığımız alkollerden biliyorum, plastik ve lastikleri deforme eder. Motoru yıkarken, silecek suyu doldururken turbo hortumuna dökülmesi durumunda bol su ile durulayın. Bu hortumlardaki iğne ucu kadar delinme aracın kağnıya dönmesine sebep olur. Aynı şekilde bazı yağlar, katkılar ve gres lastik ve silikonda deformasyona neden olur.
Özetle;
Ara sıra 3500 -3750 devir bandında sabit hızda kullanıp DPF temizliği yapın. Yapabiliyorsanız Forscan ile statik rejenerasyon yapın. Daha ileri temizlik durumları için, sonda sökülüp DPF içerisine temizleme köpüğü basılarak ve depoya DPF katkısı konularak statik rejenerasyon daha kesin temizlik sağlar.
Egr sistem gerek gördüğünde açılıp kapanan bir yapı olduğu için çok fazla müdahil olabileceğiniz durum yok. Devirli ve sert araç kullanıyorsanız zaten devreye girme periyodu azalır. Ama bu da aracın genel yıpranma de aşınmalarını artırır. Dengeli olmak iyidir.
Enjektör için kullandığınız yakıta dikkat etme, belirli periyotlarda depo ve sistem temizliği ürünleri (bilinen, kendini ispatlamış ürünler olmalı) kullanmak dışında yapacak pek bir şeyimiz yok.
Turbo için uzun yol, ve devirli son manevra sonrası 10-15 saniye rolantide bekleyip turbo devrinin düşmesinden sonra motoru durdurmanız turbo yatakları için önemli.
Turbo hortumu ve intercoolerı temiz tutmak kimyasal, aşındırıcılardan ve yağdan uzak tutmak önemli. Hem bu sebepli hasarların önüne geçilir, hem de olası aşınma delinme durumunda yağ buharı bu hasar noktasından çıkacağı için temiz tutulan sistemde kirlenen noktanın tespiti hızlı ve kolay olur.
Yine çok uzattığımın farkındayım. Ramazanda fazla konuşmuyorum ama bugün çenem düştü.
Umarım faydalı olur.